29.4.12

Jeg vant, jeg vant! Og så har jeg ystet.

Jeg var med på gi-borten til Monisen, og der vant jeg en bok jeg har hatt lyst på en god stund, nemlig Vintage Knitwear for Modern Knitters.

Men i motsetning til Askeladden, som fant og fant, er det ikke så ofte jeg vinner. Og det sier jeg ikke fordi jeg innbiller meg at jeg har spesielt dårlig vinnerlykke - for å vinne må man nemlig delta, og det er det ikke så ofte jeg gjør.For det første er jeg ikke så glad i reglene som ofte praktiseres i sånne gi-borter. Jeg orker ikke reklamere på egen blogg, jeg deler i hvert fall ikke på Facebook, og følger blir jeg bare hvis jeg uansett har bloggen i Google-reader-lista mi. Dessuten deltar jeg bare når jeg virkelig har lyst på premien. Så da blir det jo så som så med vinnersjanser.

Fristende genser!


Men når jeg først er med, er det jo skrekkelig morsomt å vinne!Denne jakka var faktisk noe av det første som havnet i favorittene mine på Ravelry. Jeg hadde tatt den bort igjen, siden jeg ikke regnet med å kjøpe boka, men nå kan jeg jo legge den tilbake!

Tusen takk til Monisen for finfint lotteri!

Bahusveiens aller bitteminste ysteri
Jeg har lagd jukse-ricotta tidligere, men i dag fant jeg det for godt å lage skikkelige saker. Men for å lage skikkelig ricotta, må man ha myse, altså må man lage en annen ost først. Og den aller enkleste, "skikkelige" osten man kan lage, er mozzarella. Som i tillegg er skrekkelig godt, og som jeg dessuten så godt som tåler.

Ostemassen samler seg!
(Bilde fra Instagram. Jeg er husetimidten der også, hvis noen vil følge)

Og selvfølgelig lagde jeg laktosereduserte varianter. Melka (2 x 1,75 liter lett og 1 liter hel) har stått med laktaseenzym over natta.

Ostemasse før varmt vann og knaing.

Jeg fulgte sånn noenlunde denne oppskriften, med noen tips fra kommentarfeltet i denne oppskriften. Det vil si at jeg valgte lettvintvarianten med bare én oppvarming, men så la jeg ostemassen i kokende, salt vann etterpå i stedet for i mysen.

Mysen koker på nytt til ricotta.

Ricotta lager man av å koke opp mysen og sile fra, oppskrift her.

Ricotta - deilig og kremet og søt!

Mozzarellaen ble i fasteste laget, men smaker godt og kommer sikkert til å smelte fint på f.eks. pizza (som jeg ikke tåler, men jeg lager pizza blanca, altså uten tomatsaus). Neste gang skal jeg prøve å varme to ganger, eventuelt skjære opp ostemassen bedre før jeg varmer den med saltvannet.

Tolv små kuler mozzarella

Men det var strengt tatt såre enkelt. Omtrent to timer tok det fra jeg begynte å lete etter en passende gryte til nevnte gryte var tom og ferdig vasket. Og jeg fikk tolv små kuler helt ok mozzarella, omtrent to dl ricotta (som var veldig, veldig god) og mange liter myse som er stappet i frysen og skal brukes i bakst. Siden den er syrlig, kan jeg nemlig bruke den i scones med natron, og det er fint siden jeg ikke tåler verken sitron eller surmelk.

Lunsj! Hjemmebakt og hjemmelagd og hjemmedyrket basilikum på toppen!

Så nå føler jeg meg riktig husmoderlig, ganske stolt og nokså sliten.

Og ellers?
Ellers er det endelig fint vær. Formen er på oppadgående igjen, heldigvis, selv om det var litt puslemodus i går også. Men jeg fikk nå priklet litt og sådd litt og ryddet litt her og der, og i går flyttet jeg til og med en staude.

Skal-bli-bibliotek-roterommet er foreløpig puserom... Ellevilde, Mini Me og Mikro. 


I ettermiddag er det etablering av pilefelt hos Karen som står på planen. Hun har slitt i hele formiddag med å få jordstykket noenlunde fritt for ugressrøtter, stakkars. Jeg kommer selvfølgelig bare til den morsomme delen - dekke jorda med presenning og stikke pilestiklingene gjennom. Vi har bare femti stiklinger, så det blir ikke noen voldsom produksjon, men moro skal det nå bli uansett.

Mens Caruso nyter å ha hele dobbeltsenga alene.
Ludde er ute, som vanlig på denne tida av året.

Resten av uka skal jeg samle krefter til kurvflettekurs til helga. Det blir vårens store kraftanstrengelse, med kurs både fredag kveld og hele dagen lørdag og søndag. Jeg grugleder meg vilt!

Men nå er skyssen rett rundt hjørnet!

Håper du har en fin søndag!

8 comments:

Vibekes lille ullne said...

Den premien var vel helt midt i blinken for deg! :)

Veldig interessant om mozarella og ricotta. Har aldri tenkt på at det går an å lage selv, men siden jeg notorisk liker å lage det meste fra bunnen synes jeg dette så veldig morsomt ut.

Nina said...

Så flott premie!!

Jeg er også en "ysterske" og har en kjempegod oppsrift på fetaost - og cottage cheese (som jeg trodde egentlig var den enkelste osten :-) ). Gi meg ett ord skal jeg finne frem linker og oppskrifter!

Lykke til med pileanlegg. Jeg følger godt med, for jeg har tenkt å anlegge pilehekk selv, både pga hekke og slik at jeg kan få tilgang på pil. Var på kurs i husflidslaget for noen år siden hos denne flinke damen: http://www.skovstuenpil.no/

Hilsen Nina

Fuglemamma said...

Hei Linda! For en flott blogg dette var, jeg har kost meg med å lese litt nedover på sida og er imponert over veve-prosjektet, og minst like imponert over denne ostelaginga. Det ser kjempegodt ut.

Cathrines puslerier said...

Vaaaakkre puser :O)
Det med å lage osten så kjempe gøy ut. Og så greit og kunne bruke alt av det til noe :O)

Helle said...

Hjemmelaget ost, nå ble jeg jammen imponert. Tåler ikke melk spesielt godt, men mosarella laget på bøffelmelk fungerer helt fint. Å lage det selv har jeg ikke tenkt som en mulighet før nå..

Mona said...

Glad du får brukt for boka, den kom til rette eier :) Så spennende med ost da, trodde det var skikkelig vanskelig jeg. Ha en fin kveld!

Linda Aasan said...

Tusen takk!

Linda Aasan said...

Ja, cottage cheese er nok enklere (og står på lista), men mozzarella er det jo løype i, og da føles det liksom enda mer som "ordentlig" ost. Feta er jeg litt usikker på hvor godt jeg tåler, men kanskje det er håp om jeg lager den selv? Tar gjerne oppskrift!

Jeg var på kveldskurs med Silja i høst, og håper å komme meg på et av hennes kurs igjen til høsten. Til helga skal jeg på kurs med Lene Jacobsen, så det blir nytt og spennende. Pileoppdatering følger helt sikkert! Vi håper også å få stiklinger nok av feltet til å kunne flette noen gjerder og å høste til fletting.