22.4.12

Fillery, fillera!

Dette var gøy! Også så fort som det går! Mine første to, små filleryer er ferdige. Eller, de er vel egentlig bare matter, så små er de, men siden de skal bo på det bittelille badegulvet vårt, er det helt greit at de ikke er større.


Fortsatt er det mye å lære, og feilfrie er de ikke, disse heller, men atskillig nærmere enn forrige prosjekt er de i hvert fall. 


Men skal det bli filleryer, må man jo ha filler, og det kan jeg jo selvfølgelig heller ikke gjøre etter boka. Så jeg "masseskjærer" filler i stedet for å klippe dem og sy dem pent sammen etterpå. 

Denne metoden fins det mange versjoner av, og den er i utgangspunktet beregnet på t-skjorter. Og det kan jo være interessant selv om man ikke vever. En grei forklaring finner f.eks. hos Polka Dot Pineapple.

Jeg ville teste metoden på et dynetrekk. Poenget er at du trenger en tube, altså som den nederste delen av en t-skjorte. Et dynetrekk er jo allerede en tube hvis du skjærer parallelt med åpningen.

Mammas ikke spesielt gode hjelper.

Dynetrekktuben brettes sammen så en fold stikker ut (ikke så lett å se på bildene mine, sjekk bildet i lenken hvis du lurer), og kanten (den med åpning) skjæres av. Katt er verken nødvendig eller nyttig.


Så er det bare å skjære strimler. Ikke skjær hele veien gjennom! Jeg liker å sitte på gulvet, så får jeg trøkk på kniven og er sikker på å komme gjennom alle lagene.


Deretter skal den siste delen klippes. Og det er her magien skjer: Du klipper på skrå, sånn at du får én sammenhengende strimmel, og ikke bare mange ringer (been there, done that). 


Greit å klippe bare to-tre av gangen og så nøste innimellom, så det ikke blir bare virrvarr. 

Stort virrvarrpotensial.

Og til slutt sniker du langsomt av deg buksa og vrenger den, deretter løper du inn på soverommet etter en ny mens du håper naboen ikke kikker ut akkurat nå. Etterpå tar du buksa ut og rister den.


Neste gang er du lur og bruker forkle på fanget.


Det gikk med omtrent et dynetrekk til disse to små mattene, pluss noen striper av et putevar. Det klippet jeg opp og sydde sammen igjen før jeg klippet det. "Skikkelige" filler skal vel ikke ha sånne sømmer, men det er helt uaktuelt for meg å klippe for hånd og sy sammen med skrå sømmer etterpå.

Kantene er sydd ned på baksiden med frynsene gjemt inni.

Renningen er vanlig heklebomullsgarn, så jeg er spent på hvor lenge det holder. Men som sagt, mattene er små. Dessuten var jeg utålmodig. På tide å komme seg til byen etter matterenning snart, tror jeg! Fire nye bøker er bestilt på biblioteket, nå blir det ryer for alle penga.

Atskillig rettere kant enn forrige forsøk.
Og jeg har allerede begynt å se etter en bedre vev... Lauritz og jeg har vel egentlig blitt venner denne uka, men jo bedre jeg blir kjent med ham, jo mer skjønner jeg at han er en gammel mann. Han er reparert i alle ender og kanter, og kommer til å sprekke igjen.

Dagens stoffangst fra loppis.
Øverst er det ullstoffer og litt annet,
men fra den grønnrutete og ned er det fillestoffer.
Så om ikke annet hadde det vært kjekt med en friskere versjon, eller bedre: en Monica-vev, eller aller helst en Julia. Så jeg følger med på både finn.no og blocket.se i tilfelle rottefelle noen har en de vil kvitte seg med.

Og ellers?
Ellers ble det altså loppemarkeder i dag. FIRE av dem! Lurer på om jeg kan stå i morgen... Men vi fant mye fint! To av stedene var vi den siste halvtimen før de stengte, og fikk dermed varene kastet etter oss.

Litt av hvert-haugen:


Kakebokser til små porsjoner, vekkerklokke i original innpakning, vannkanne makan til den mamma har hatt så lenge jeg kan huske, et rivjern som skal bli jordsil til å drysse jord over nysådde frø og et snurrebrett som jeg skal ha kurvene på når jeg fletter.


Bøker ble det også, og flere enn disse også, men dette var håndarbeidsdelen. Den rutete er Husflidens vevbok fra 1948! Strikkeoppskriftene er fra omtrent samme tid. Ellers ble det Bøgenæs til samlingen, et par sangbøker og en haug med "dårlig" lørdagslesestoff.


Litt vevgarn fikk jeg kloa i, selv om det beste lå i andres poser allerede. Men posen jeg fikk var jo nesten like kul som garnet.


Og når de GIR BORT blomsterpottene...

Noen ganger er Caruso IKKE interessert i fjærdings.

Status er dermed: Fornøyd, men sliten! Og nå har jeg vel skrevet nok - selv om jeg skrev det meste i går.

Dette har vi tenkt å gjenta i morgen. Minst.

Det blir mandag i morgen, det er helt sikkert! 

7 comments:

MayM said...

Så mye fint du har fått tak i på loppis :-) Filleryene dine ble fotte.

Nina said...

Imponert over vevingen din!! Ser flott ut, og så raskt du vever!!
Jo, pus er nok nødvendig i arbeidet, der er jeg helt sikker!!

Vibekes lille ullne said...

Så flotte matter/filleryer! Fortatt imponert! Skulle gjerne hatt noen hjemmevevde filleryer i gangen, men har ikke pågangsmotet inne kjenner jeg. Får beundre her hos deg i stedet.

Avansert teknikk for skjæring av dynetrekk og jeg ler av den mindre hjelpsomme pusen. Interessant loppemarkedfangst også, krysser fingrene for at formen holder likevel. Her har det vært laber sofahelg uten utskeielser. Satser på en bedre uke. Ønsker deg en fin uke også! :)

Åse H. Aa. said...

Så smart den dynetrekk-skjæringa var! Det må jeg prøve neste gang jeg skal veve filleryer. Har jo elektrisk saks. Det skulle vel bli det samme hvis det ikke blir for tykt til å komme igjennom. Koselig med den vannkanna! Jeg kjøper ryerenning fra Seljord Vev. Har funnet at det er billigst. Har også kjøpt i Sverige for lenge siden.

Cathrines puslerier said...

Det er utrolig hvor nære puser skal være akkurat når man holder på med noe :O) Mattene ble jo kjempefine! I mangel av vev selv skulle jeg prøve og hekle meg en rye til badet for litt siden...det var fryktelig tungt og ble ikke større enn at en pus kunne krølle seg oppå der :O) Du er veldig flink til og lage deg alt mulig :O)

StickLena =KnitLena said...

Trasmattor är intressanta! Min mor vävde från kläder och det var så trevligt att känna igen min sommarklänning osv. Jag hoppas det går bra att jag skriver på svenska....
Katter är ofta så nyfikna att man kan tro att de vill lära sig det man håller på med!
Vilka bra loppisfynd! Loppisar är alltid så spännande att besöka, men jag har slutat pga mindre bostad än förr....

Quiltefia said...

Hei!!! Så flink du har vært!! Du er litt Kjærringa-les: jenta mot strømmen. Jeg trodde neten "alle" sluttet å veve, men du begynner igjen. Jeg er redd det har forsvunnet mange vever på dynga de senere årene. Tenk så mange skoler hvor det var mange vever..... Men nå er jo jeg mye eldre enn deg:-) Jeg hadde vev som valgfag,OG Lauritz vev!! Men ikke nå lenger.... Lykke til med letingen, jeg håper at du finner en du kan ha!! AnneKari:-)