4.9.11

Knappekvaler # 2 og en kofteforespørselsutløst oppfinnelse

Jeg feiga ut og valgte den enkle løsningen på knappekvalene mine: Jeg kjøpte nye knapper.

Eller, jeg trodde jeg valgte den enkle løsningen, men da jeg kom hjem og kikket på de tre knappene, så de sånn ut:


Ikke like i det hele tatt. Den i midten likner mest på den på boksen, som altså var den jeg ville ha. Så på onsdag skal jeg innom og se om det er to sånne knapper til i røret.


Men jeg tror det blir fint!

Kofteforespørsel lærer flerfargestrikk-hemmet kvinne å lage trådfører
Min kjære luftet ønsket om en lusekofte på vei til kino i går. Og lydig kone som jeg er, har jeg selvfølgelig allerede funnet mønster og verker etter å kjøpe garn og sette i gang. Denne viljen til å oppfylle hans ønske umiddelbart har selvfølgelig ingenting å gjøre med at jeg liker å strikke, det skulle jo bare mangle at mannen ikke får det han vil ha så fort som mulig.


Mønsteret er gammelt, jeg vil gjette på 60-tallet, scannet og lagt ut på nett av Gudrun Pettersen, under tittelen Gamle skatter. Kofta heter Østerdalskofte, og er strikket i Peer Gynt. Med en strikkefasthet på 25 masker pr 10 cm - i dag anbefaler Sandnes 22 masker... Man strikket en del tettere før i tiden, gitt. Jeg må nok regne om mønsteret uansett, kofta kommer bare i størrelse 50, som jeg tror er ganske lite?

Men så var det det der med å strikke med flere farger... Det har jeg nokså dårlig erfaring med. Jeg er ganske flink på å ikke stramme, siden jeg strikker løst fra før, men jeg klarer ikke å være konsekvent på hvilken farge som er øverst, og jeg blir svimmel og susete av å konsentrere meg om mønsteret.

Det siste viste seg å skyldes de mønstrene jeg har prøvd meg på før - store motiver med lite repetisjon og "logikk". Enkle, symmetriske mønstre ser ut til å gå greit, da kan jeg følge med på strikketøyet i stedet for å måtte nistirre på diagrammet.

For å få bukt med inkonsekvensen, og også for å få en ting mindre å tenke på, har jeg vurdert strikkefingerbøl eller trådfører. Men de ser ut til å være stive og høye og passe dårlig med måten jeg bruker pekefingeren på når jeg strikker. Så da måtte ståltråden og rundtanga fram.


Denne tror jeg blir kjekk. Den er fleksibel, så jeg kan bøye fingeren, størrelsen kan justeres, og trådene blir der de skal være samtidig som de er enkle å ta ut.


Prøvelappen er strikket i altfor tykt og blankt og svarthvitt akrylgarn, men selv om den er strikket fram og tilbake, er det med god margin det jevneste mønsteret jeg noen gang har strikket. Og jeg ble ikke svimmel. Det eneste jeg ikke helt har figurert ut, er en god måte å tvinne garnet på, det er langt mellom lusene her.


Så nå har jeg bare lyst til å sette igang med kofte! Men jeg skal være lur, og først strikke en enkel hals jeg uansett hadde planlagt til meg selv, så jeg får ordentlig dreisen på dette før det braker løs med mange hundre masker og mange nøster garn.

Og ellers?
Gårsdagen var glimrende - først utstillingsåpning for en kamerat på Ullensaker kunstforening, en snartur innom Strikkedilla for (umake) knapper og (feil - men det var min feil) garn, så en tur innom Helt sort, der jeg fanget TO second hand-bukser som PASSET (vel, de må legges opp, men det teller ikke) og fikk en liten prat og en kopp god te, deretter opp til Ringen kino for uanstendige mengder popcorn og den siste, fantastiske Harry Potter-filmen før vi til slutt stakk innom Mono for et glass hvitvin med venner for å roe ned nepa litt før vi dro hjem.

- Se! Stolen er akkurat passe stor til meg!

Jeg kan for øvrig melde at det gikk ganske greit å strikke lue i mørket. Jeg mistet en maske en gang jeg la den fra meg for å spise popcorn (popcornknasing med ørepropper demper lyden av eksplosjoner og skriking), men fikk plukket den opp under en veldig lys scene i filmen. Dessverre ser det ut til at lua trekker mye mer garn enn jeg trodde den skulle, så den blir neppe ferdig...

- Stolen passet mye bedre med bare meg oppi!

Nå er jo ikke sånne dager gratis, verken på den ene eller den andre måten, og siden jeg kastet meg over kofte-research i morges, har pusene og jeg tatt en helt usedvanlig lang førmiddagshvil. Så nå blir jeg i stolen resten av kvelden, og morgendagen likeså. Hvis ikke jeg tar en bitteliten tur på strikkekafé, da.

Håper på en fin uke til dere alle sammen!


7 comments:

Elsebeth said...

Det der med tråd-tvinning når det er langt mellom er kjempe-enkelt! du bare henter tråden over eller under den du ikke bruker annen hver gang... om du forstår??? Jeg pleier å ha maks 3 masker mellom hver tvinning, så blir det jevnt. Jeg pleier å ungå å tvinne trådene i samme maske, for da blir det lett sånn "spor" på fremsiden. Men du får prøve deg litt frem :) Og lykke til med kofte-prosjekt!

Kristel said...

Jeg likte den tråd greia di, den som som som gjør sånn at ikke trådene surrer seg. Kanskje en sånn kunne gjort sånn at min manns kofte ble ferdig. Er håpløst utro mot den for å sy på bunader. Hvor fikk du tak i den?

Huset i midten said...

Kristel: Jeg har lagd den selv :)

Helle said...

Den trådtvinneren var ganske så smart. jeg klarer heller ikke å være konsekvent mht hvilken tråd som kommer først og det blir som du sier ikke alltid like jevnt.

Strikket dog min første lusekofte i 7.klassse, men tror ikke jeg var like nøye på det med jevnt da.

Vibekes lille grønne said...

Kjenner til den varianten med nykjøpte knapper. Det er der jeg ender opp også. Håper du får byttet så de blir like(re).

Sprekt lusekofteprosjekt. Har heller aldri klart å være konsekvent på tråd over og under. Har du forresten vurdert å rett og slett legge inn litt flere lus for å unngå lange trådstrekk?

Ipmonerende lørdagsprogram! Håper det blir lite payback denne gangen! :)

BodilE said...

Den trådgreieidéen din tror jeg jaggu jeg vil adoptere. Tidligere når jeg strikket tofarget har jeg hatt hovedfargen på fingeren, og så "kastet" mønsterfargen med høyre hånd, men det er vanskelig å ikke stramme. Har ikke tenkt på at det går an å lage en sånn dings selv. Lurt!
Imponerende program du hadde der, selv for en som ikke har ME!
Jeg likte knappevalget ditt, håper du finner tre som er like :)

Huldra said...

Så smart dingseboms! Jeg har lett etter noe sånt selv, så
Denne ideen må adopteres og testes. God torsdag oh smarte kvinne :)