10.9.11

En fin dag for post

I går var det en skikkelig festdag i heimen! Pakke i postkassen og pakke på posten - og garn i begge to!

Innenlandspakke
Først kom det pakke fra yarn.no. Det var tre hesper testgarn til mannens lusekofte, og to hesper tynt garn til en genser til meg. Bestilt tirsdag, i postkassa fredag. Kjapt.

Og dette ser lovende ut! Garnet heter Snældan, er færøysk med innslag av falklandsull, og nappet, uten at jeg vet hva det innebærer. Men det blir i hvert fall mykt og luftig! Jeg har lett etter koftegarn som har det litt sånn gammeldagse, matte utseendet, men som ikke er så stivt som f.eks. pt 2, som jeg rett og slett har store problemer med å strikke med.

Koftegarnprøver

Koftegarnet er 3-trådsvarianten, med 260 meter pr 100 gram. Og til 65,- kroner hespet er det rimelig også. Fargene er naturlige (og lukta også, men den blir vel borte i vask), og garnet er økologisk og lanolinholdig og alt som er fint. Det virker luftig, så det kan sikkert strikkes mye løsere enn jeg har tenkt til kofte - jeg jobber mot 25 masker pr 10 cm, men det er jeg ikke sikker på om jeg klarer.

Kofta blir i mørk grå og naturhvit. Det var litt vanskelig å se de lyse fargene på nettsiden, så jeg bestilte en lys grå også, men den var mørkere enn jeg trodde og får bli noe annet.

Blir fin innegenser!

Det tynne gensergarnet er 1-tråds (det finnes også 2 og 5), har 720 meter pr 100 gram og koster også 65,- kroner hespet! Også dette er en naturlig farge - imponerende mørkebrune sauer! Det kjennes mykt ut allerede, og enda bedre blir det vel med vask. Siden det er 1-tråds, er det heller ikke sånn sytrådaktig som mye tynt garn, og kommer sikkert til å fylle godt opp når det blir vasket.

Amerikapakke
Wanderlust-genseren til Veera Välimäki for Madelinetosh har forfulgt meg siden mønsteret ble publisert. Jeg har drømt om den om natten, og trålet alle Norges og verdens garnbutikker etter et passende garn. Helst litt tynnere enn originalen (Madelinetosh tosh dk), eller i hvert fall ikke i ren ull. Det blir nemlig litt varmt som innegenser, og denne vil jeg bruke mye!

Til slutt landet jeg på Madelinetosh pashmina i fargen Cove - litt tynnere, og med silke og kasjmir blandet inn. Sikkert mer enn varmt nok, bevares, men det ser fantastisk ut.

Gromme, gromme garnet!

30. august bestilte jeg tre hesper fra Happy Knits i Oregon, som jeg også har bestilt fra før. Dette var første gang jeg bestilte for over 200 kroner fra utlandet, i hvert fall med vilje, så jeg var litt spent på hvor mye det ble i toll og moms.


Og i går var det allerede kommet og var ferdig tollbehandlet! Det var kjappere enn jeg hadde trodd. Og ikke ble det så avskrekkende dyrt heller, tatt i betraktning kvaliteten på garnet og at det ikke er å få tak i her til lands.

Fine, fine Tosh sock 'Earl Grey'.

Det måtte selvfølgelig bli med en hespe sokkegarn også, når jeg først skulle bestille så mye... Denne heter Earl Grey. Jeg trodde den skulle være grå og gylden - det var den ikke - men den er veldig, veldig fin likevel.

Bahusveiens lille nøstefabrikk på verandaen i går.

Men nå er jeg nervøs for gensergarnet - er det ikke egentlig alt for grønt for meg?Kanskje jeg blir likbleik i det? Vel, det er bare å begynne, så får vi se. Blir det litt ille, får jeg finne et skjerf som passer til både meg og genseren, blir det helt ille, får jeg selge garnet og finne en annen farge. Men jeg håper det er blått nok til en gråblond dame.

Og ellers?
I dag skal jeg på høstens første loppemarkedrunde - skyssen har fire stykker på planen, så får vi se hvor mange frua tåler.

- Jeg tror du har gjort en feil. Der skulle det vel vært to rette og et kast?

Høstens jaktliste er klær, mønstrete stoffer jeg kan brodere på, småmønstrete stoffer til knapper, små hyller til blomster, ampler og lenestol. Og bøker til dager jeg må holde senga og ikke funker til noe annet enn gamle ungpikebøker. Evi Bøgenæs, for eksempel, er jo en favoritt. Jeg må bare skrive ned hvilke jeg allerede har, så det ikke blir dobbelt opp. Og ellers er alt som måtte ha med håndarbeid å gjøre, selvfølgelig av interesse!

God helg!


8 comments:

BodilE said...

Det var mye fint og fristende garn, og raskt levert må jeg si! Alltid spennende når man bestiller garn på nett, spesielt når det er ukjent. Må si det Snældangarnet fristet, jeg er veldig svak for naturfarget ull.
Lykke til på loppejakt :)

Anonymous said...

Er veldig interesant å lese om dine garnkunnskaper og utprøvinger. De øverste var jo ikke dyr i det hele tatt.

Har ikke sett slik nøstemaskin før. Det virket spennende. Kanskje du kan lage ett innlegg om det en gang?

Ønsker så mye lykke til med loppisfunn og det nye garnet :)

Fiberdilla said...

At ulla er nappet betyr at den er, ja nettopp, nappet av sauen. Det er en tradisjonell måte å få ulla av sauen på som de bruker/brukte på Shetland, Færøyene og i Skottland. Høres brutalt ut, men tror ikke det er det, egentlig. Det ble gjort om sommeren, når ulla på sauen naturlig løsner, og jeg tror de tok bare ulla på nakken og rundt ørene på denne måten. Slik fikk de lengre fibre enn når man klipper sauen. Jeg har lest om det i boka Heirloom Knitting av Sharon Miller.
Hyggelig blog du har! Lykke til med prosjekter og helse.

Quiltefia said...

Hei!! Fint garn du har kjøpt!! Jeg blir så sur av den fortollingen så jeg har bestemt meg for å ligge unna fristende garn fra utlandet...... Jeg har også begynt på den genseren!! Syntes den var så fin. Uten å være helt sikker tror jeg at str er ganske store. Jeg strikker i Karisma. Hadde det på lur. Man begynner på ryggen ved knappinge og strikker rundt. Jeg må rekke opp noe bak fordi det blir for vidt. Skal ikke forvirre deg, jeg vet du er en god strikker!! Lykke til. AnneK:-9

Helle said...

Mye fint garn du har fått kjøpt. Går og venter på noe Amerika garn selv og er ganske spent, (Det ble mye over 200 kr).

Skjønner at du falt for genseren, den var veldig deg etter som jeg kan se ut fra det du har laget tidligere.

Har bare ikke overskudd til loppemarked lenger. Pleide å tråle rundt på dem på jakt etter kupp tidligere, men orker ikke alt maset og trengselen. Litt pussig med tanke på at jeg elsker Oslo og savner pulsen i byen når jeg ikke har vært der på en stund.

Anja said...

Snældangarnet er kjempefint, man kan få det flere steder i København. Det farga garnet er også nydelig, veldig klare og fine farger - også det flerfarga. We like.
(Og sukk, madelinetosh. Enda et garn på lista over dem jeg har lyst til å prøve :)

salige lavendel said...

Det "earl grey" garnet var utrolig fint!! Takk for titten hos deg.

Vibekes lille grønne said...

Her var det spennende garnfangster. Så du hadde fått forklaring på nappingen. Vet det brukes på opprinnelige saueraser som slipper ulla. Virker mer skånsomt og bedre for både sauen og ulla.

Deilige Madelinetosh-garnet! Cove er en av de fineste fargene synes jeg, men har jo ikke sett den i levende live. Har på meg Pashmina-jakken nå og den er så deilig, silkemyk og overraskende varm og tykk. Så vet du det.

Hm, Earl grey ser jo grå og gylden ut på bildet ditt ;)

Dagen derpå her i dag. Lærerikt fotokurs, men høyt tempo til tross for at jeg droppet en del.