13.7.11

Firkantede pinner og mye annet rart

Du er herved advart: Dette blir et langt et!

Om hamburgere og hjemmelagd og sånn
Jeg var heldig, og ble flasket opp på hjemmelagd og hjemmereparert. Det var i grunnen litt underlig at vi kjøpte noe ferdig i det hele tatt, for ikke å snakke om første gang vi leverte noe inn til reparasjon. Kunne ikke pappa fikse det? Men nei, pappas akilleshæl var elektronikk, så da lillebror og jeg hadde trykket inn to knapper samtidig på kassettspilleren, måtte han kapitulere.

Ellers ble maten dyrket på åkeren, penklær og gardiner sydd på mammas grønne Husqvarna og gensere strikket for hånd. Mormor strikket sokker og lappetepper. Biler ble demontert og remontert og huset bygd på og møblene lagd av trær pappa hadde hogd i skogen.

Jeg foretrekker også å lage selv fremfor å kjøpe ferdig. Ferdigmat tåler jeg ikke, så det gir seg jo selv, men helst vil jeg bare kjøpe verktøy og materialer og ellers lage alt selv.


Men jeg har blitt litt flinkere til å innse at jeg ikke har tid og krefter til å lage alt jeg har trenger og har lyst på, og det samme gjelder mannen, som både studerer, jobber to jobber og spiller i band. Så vi prøver å velge våre kamper med omhu, og kjøpe ferdig ting det virkelig ikke lønner seg å lage selv. Eller som vi har innsett at vi aldri kommer så langt som til å lage selv. Som strikkemapper. Og drivhus.

Firkantede strikkepinner!
Nå går det jo an å lage sine egne strikkepinner også, men så langt har jeg altså ikke gått. Derimot falt jeg for den siste hypen i strikklandia: Firkantede pinner.

Dette skulle være himmelen! Sååå mye bedre for hendene å holde i! Folk som aldri har klart å få riktig strikkefasthet, treffer nå anbefalingene på banderolen på første forsøk! Også strikker man så jevnt! Og disse skulle i tillegg ha en vaier som ikke krøller seg, selv rett ut av pakka.


Så da jeg så at Limmo design hadde fått inn firkantede rundpinner falt jeg for fristelsen.

Jeg lette strikkevogna rundt etter et prosjekt å prøve dem på. Siden de forandrer strikkefastheten, kunne jeg jo ikke bytte ut hvilke som helst 3,5 mm pinner, samtidig som jeg gjerne ville teste dem på glattstrikk frem og tilbake, som er min store utfordring hva gjelder hender, skuldre og ikke minst jevnhet.


Så, som bestilt, fikk jeg vite at lille Wilma hadde kommet til verden kvelden før. Da var saken grei: Babyjakke i Debbie Bliss baby Cashmerino!

Men er pinnene så bra som lovet?

Bedre for hendene:
Nei. Ikke for mine, i hvert fall, heller tvert i mot, foreløpig. Kanskje fordi jeg strikker løst, eller fordi jeg holder pinnene rart? Kanskje viktigere for de som holder så hardt at de bøyer pinner?

Strikkefasthet:
Har aldri vært lenger unna. Veldig løst. Dette må også gjelde krampaktige strikkere som må strikke tynne sokker på pinne 3,5 for å komme under 40 masker på desimeter'n.


Jevnt:
Tja. Mulig det har blitt litt bedre etter hvert, men nederst ser jeg i hvert fall godt hvor vrangradene er, og Baby cashmerino retter ut maskene godt på egenhånd.


Vaier: 
Den krøller seg ikke, det skal den ha. Men til gjengjeld er den jo så myk at jeg ikke kan flytte strikketøyet framover med en hånd, som jeg pleier.


Altså:
Jeg er ikke frelst. Ikke enda, i hvert fall. Men jeg kommer nok til å bruke dem, de er helt ok, og jeg liker belegget på dem. Litt butte i spissen, men det er jo kjekt å vite at jeg ikke trenger å bytte ut alle Knit Picks-pinnene mine!

Alt det andre rare
I rask og usystematisk rekkefølge!

Fra Limmo design, sammen med pinnene:


Håndfarget 1-tråds sjalsgarn, 600 meter og 100 gram. Her er det korte fargerapporter, så mønster må velges med omhu.


"Knitting from the Top" av Barbara Walker kom også i posten forrige dagen. Jeg hørte rykter om at den var utsolgt fra forlaget (igjen), så da jeg så at Amazon.com hadde ett eksemplar igjen, heiv jeg meg over det. Og dette er boka jeg skulle ha kjøpt først, i stedet for den "Modern Top Down Knitting" jeg var så skuffet over.

Oversikt over forskjellige økinger!

Her er alle fremgangsmåtene og beregningene (så få som mulig, riktignok), og ikke bare fancy mønstre.


I det hele tatt en nyttig bok, tror jeg! Har planer om å prøve noe av dette på strikkemaskin også.

Og mens vi snakker om å lage selv: Kjolen til lillesøsterbryllupet tar sakte, men sikkert form. Eller, form er vel det den har litt lite av. Det er et veldig simpelt mønster, noe annet orket jeg ikke nå, men jeg håper et par velplasserte detaljer skal redde den fra å bli en sekk.


Den er fortsatt ikke sydd sammen, verken på skuldrene eller i sidene, og det skal være to knytebånd på. Gaffakengen er dessuten litt rundere rundt magen og litt mer flatbrystet enn meg, så jeg håper det blir bra.

Og ellers?
Det er sabla mye pollen. Og vind. Det er en veldig dårlig kombinasjon. Så nå klør det i halsen uansett hva jeg spiser, og etter en liten tur på apoteket i dag, sov jeg som en stein i halvannen time. Sånn er det bare. Lurer på om jeg skal unne meg litt kunstig sol, ellers blir jeg nok ikke brun før i august.

Mini Me har dandert seg så det irriterende strikketøyet
ikke treffer følsomme ører og værhår.

Sånn for å toppe det hele, har jeg begynt på en liten antibiotikakur, som skal etterfølges av probiotika. Det er jo alltid interessant, siden jeg ikke aner hvordan kroppen kommer til å reagere. Siste ble jeg bare dårlig på slutten av kuren, så jeg satser på å slippe like billig unna denne gangen.

Caruso er ikke så nøye på sånt.

Men jeg våkner da til liv om kvelden, i hvert fall, når sola kryper mot åskanten, så jeg får prøve å komme meg ut i hagen en tur da. Har fortsatt et lønnlig håp om å få opp drivhuset før jeg drar til Sørlandet om en drøy uke, optimist som jeg er. Planting og nye bed og den slags får vente til gresset er ferdigblomstret om et par uker. Det gleder jeg meg til!

Fortsatt fin uke til alle som har klart å lese så langt som dette! Jeg er imponert!


PS: Jeg lager faktisk burgere som til og med de fleste unger synes smaker bedre enn McDonald's. De beste burgerne de noen gang har smakt, sier de faktisk, og det er ikke så rent få rare ting oppi. 

Men jeg kjøper skikkelig burgerbrød. Jeg kjenner min egen begrensning når det kommer til gjærbakst.

6 comments:

Dragen said...

Den Gaffakengen ser en smule hjemmelaget ut... ;)
Jeg er imponert over tiltakslysten din Linda, og alt hva du får til!!
Selv jeg er alt for glad i å shoppe, men av det jeg shopper er ca 90% på salg :D

Hvilke allergitabeletter går du på?

Ulla-Bella said...

Selv om du ikke er riktig fornøyd med de firkantede pinnene er det jo gøy å prøve nye ting:) Den lille babyjakken ser flott ut:)

BodilE said...

Hjemmelaget er helt klart best, i hvertfall når det gjelder mat! (Andre ting også, men for min egen del må jeg innse mine begrensninger)Synes det er skremmende at gamle mattradisjoner går tapt i all halvfabrikata og posemat.
Digger den gaffakengen din, og kjolen ser fin ut! :)
Fortsatt god uke til deg også, håper pollen og anti- og probiotika ikke tar på for mye!

Helle said...

Hm, hadde virkelig planer om å kaste meg på firkantede pinner, men er ikke lenger sikker. Strikker litt løst i utgangspunktet og trenger ikke løsere masker...

Den enkleste kjole kan bli utrolig flott med de rette detaljene. Benytter selv ofte et kjolemønster (satt sammen av 3 ulike mønstre) som basis for det aller meste av hva jeg lager. Knapper, bånd etc er det som i utgangspunktet gjør hele kjolen... og tålmodighet...?

Vibekes lille grønne said...

Tror nok det var mye mer vanlig at man skulle gjøre alt selv før. Her har jeg innsett mine begrensninger mens jeg skjærer tenner fordi jeg føler meg litt udugelig. Men, man kan jo alltids strikke :)

Veldig greit med sånne vurderinger, nå stryker jeg firkantpinner av må ha-listen. Er i grunnen fornøyd med mine Knit-pro uansett.

Kjolen ser lovende ut synes jeg. Tror den blir veldig bra.

Har også hørt mye pent om boka du kjøpte og at den er bedre enn den nye. Håper pollentåka letter litt snart, så du får bedre dager! :)

StickLena =KnitLena said...

Spännade att få veta att det finns 4kantiga stickor....blir så nyfiken att jag kanske köper egna!