3.4.11

Redebygging, plass til pynt og om å være skuffet over en god bok

Byggehjelp for fjærkre
SINTEF Byggforsk lagde for mange år siden (da de fortsatt het Norges Byggforskningsinstitutt) et blad i Byggforskserien kalt noe sånt som "Sommerbolig for pendlende fjærkre". Altså en anvisning for bygging av fuglekasser. Jeg har ikke lagd fuglekasser i år, men jeg har tenkt å bidra til innredning av sommerboligene: Jeg har lagd redebyggevarehus!

På bordet ved arbeidsstolen har jeg en tekopp stående til å samle opp rester og småtteri mens jeg jobber.


Etter tips fra Juniper Moon Farm havner nå trådbiter og garnrester og lodotter og kattehår i en meisebolleholder som jeg henger ut til fuglene som redefôr!


Er bare litt usikker på om de liker kattehår, eller om det lukter skummelt?


Pynt i system
Jeg tok hull i ørene for et snaut år siden, i anledning det forestående bryllypet. Og sannelig har det samlet seg opp en del pynt på den tida, gitt!


Jeg har nemlig oppdaget at ørepynt er et glimrende tiltak for sånne som meg som hater å pynte seg. Jeg mangler et damegen, tror jeg, for å ta på seg penklær gjør meg bare sliten og nedfor. Kjeder og armbånd er i veien, ringene er alltid for store.


Løsningen er altså ørepynt! Noe passe blingete i ørene hever et hvert enkelt, klassisk antrekk og det ser ut som jeg faktisk har gjort en innsats for å feire hva eller hvem det nå gjelder. (Jeg nekter plent å pynte meg for å gå ut på byen. Ærlig talt.)


Men et sted må pynten bo, og i hele vinter har jeg samlet store fyrstikkesker, som nå har blitt kommode! Pent dekorert med (ujevnt klippet) pyntepapir fra Panduro, og en perle som håndtak til hver skuff. Perlene har farge etter innholdet, så nå er det lett å finne noe som matcher antrekket!

God bok, men....
En av bøkene fra den-store-strikkebibliotek-utvidelsen er Modern Top-Down Knitting av Kristina McGowan. Jeg innbilte meg av en eller annen grunn at denne kunne erstatte den opprinnelige (sagnomsuste, men lett foreldede) Knitting from the Top av Barbara Walker, men der tok jeg feil.


Riktignok er Modern Top-down Knitting en slags hyllest til den opprinnelige, men den inneholder fint lite teknikk ut over beskrivelse av den ene teknikken hun bruker i nesten alle plaggene i boka.

Det er en bra teknikk, for all del, med provisorisk opplegg på skuldrene. Ermene plukkes opp og formes med kortrader. Men etter å ha lest boka er jeg ikke sikker på om jeg kan konstruere en sånn genser selv....


Det boka derimot har, er en bråte stilige mønstre. Gensere, jakker, kjoler i massevis, skjørt og luer er strikket ovenfra og ned. Det er også noen skjerf, belter og fingerløse vanter der, som jeg ikke riktig skjønner hva har med ovenfra og ned å gjøre, men fine er dom lell. Bildene er lekre og mønstrene virker godt forklart.


Skuffelsen ligger altså i at jeg trodde boka inneholdt teori, og ikke bare mønstre. Og siden jeg ikke bruker strikkekjoler/skjørt (rompa mi gjør med strikkeplagg det andres knær gjør med dressbukser. Fort veldig lite stilig.), er det en del plagg her jeg aldri kommer til å strikke, eller i hvert fall må gjøre om kraftig på. Men en del av dem er riktig anvendelige, og spesielt luene har jeg lyst til å prøve.

Oversikt over alle mønstrene i boka finner du på Ravelry.

Så, alt i alt: En god bok, bare ikke det jeg trodde den skulle være! Og jeg kommer nok til å kjøpe "originalen" også.

Og ellers?
Gubben kommer hjem sent i kveld, og godt er det, for nå har jeg bare snakka med kattene i snart fire dager. Og fem selskapssyke katter er litt for mye for ett menneske alene, så vi synes det blir stas med en til å leke med.
Grå pusedamer spiser amaranthpannekaker.
Det gjør ikke mammaen deres. Det smakte bark.

I morgen er det Lillestrøm, så får vi se hvor mange skjeer det er igjen etterpå... Helga har vært rimelig god så langt, etter snøvær og overskya har pollenet tatt litt pause, og det er fint! Jeg har ryddet litt til, vasket klær og strikket og puslet med litt forskjellig. Og hørt mer på lydbok enn formen strengt tatt har godt av, for den er litt for spennende og så drømmer jeg så mye rart når jeg hører på fantasy om kvelden.

Og ja, Vålerenga valset over Ålesund på fredag. Det var fint, det også.

Nyt resten av helga, og møt den kommende uka med krum hals og gode intensjoner!

4 comments:

Ulla-Bella said...

Så snilt å samle materiale til fuglene! De setter sikkert pris på litt hjelp:) Den boka ser fin ut synes jeg, men klart du blir skuffet over teoribiten.

Vibekes lille grønne said...

Smart og snill måte å bruke garnrester på! Kan du ikke la den henge litt med kattehår og hvis de ikke forsyner seg, så kan du fjerne de og se om det hjelper?

Jeg er heller ikke så flink til å pynte meg og bruke smykker, så den følelsen kjenner jeg. I tillegg klør jeg i ørene av øredobber, så smykkene får ofte ligge i fred. Fin liten kommode uansett!

Top down boka har stått på ønskelista mi, men jeg ble litt i tvil når jeg leste anmeldelser på Amazon og når jeg leser det du skriver.

Ha en fin uke! :)

anne - moseplassen said...

Den hvite tunikaen var gørrstilig! Skulle gjerne ha strikket når jeg ser slike gitt.
Og superfint med redebyggvarehus :) Har laget slikt før og det blir populært.

Og lykke til med stikkingen :)

Nina said...

Så lurt å samle til fuglene! Jeg stapper jo poser til noen katter :-) Da føler jeg at jeg hjelper til :-)

Kjempeflott anmeldelse du har skrevet også! Fine bilder, absolutt, men jeg skjønner hva du mener. Jeg har strikket en strikkekjole i hele mitt liv - og den er jeg fornøyd med for den er stor og romslig og flatterende og alle legger merke til den store halsen og ikke resten... :fnise: