20.5.11

Hvor langt er det igjen nå?

Nei, jeg har ikke vært på bilferie med unger. Ikke skal jeg heller, om jeg får bestemme.

Men jeg strikker stadig sjal, og da lurer jeg alltid på om garnet holder. Er jeg halvveis nå? En tredjedel igjen? Hvor stor andel av sjalet er egentlig den ytterste borden? Halvparten? En tredjedel?

Så jeg har laget svar. Eller, jeg har lagd en mulighet til å finne svaret: En sjalsmasketabell. Med masker pr. rad og totalt antall masker strikket til nå og til slutt.

Jeg er på ingen måte først ute med dette, men her er i hvert fall min versjon. I tabell, diagram og regneark

Filene vises i Google documents, og du trenger ikke å ha Googlekonto for å se dem. Under "File" øverst til venstre kan du velge å skrive ut eller laste ned dokumentet. Regnearket kan du laste ned og justere og dille med som du vil, og hvis du ikke vil dille, kan du bruke tabellen eller diagrammet.

Jeg har til og med lagd en egen side med lenker til dem, se "Sjalsmasketabell" i menyen på toppen.

Alt sammen baserer seg på et trekantet sjal med fire masker økning på hver rette rad. Rette rader er oddetallsrader, og tabell og diagram bruker åtte masker på første rad som utgangspunkt. Men om du starter med tolv, er det bare å legge til fire på alle summene.

Tabellen kan også brukes "baklengs", hvis sjalet starter med størst antall masker, så lenge det felles fire masker på hver rette rad, altså i snitt to masker pr rad.

Så, hvordan få svar?

Når er jeg halvveis?
Ta utgangspunkt i tabell eller diagram eller regneark.

Sjekk oppskriften for hvor mange rader sjalet ditt har totalt, f.eks. 98.


98 rader gir totalt 10192 masker å strikke (ikke besvime nå, det går fortere enn du tror). Det vi si at du er halvveis når du har strikket 5096 masker.

Let i tabellen eller på diagrammet etter den raden som er nærmest, det vil si rad 68 med 5032 masker.


Ergo: Du bør ha halvparten av garnet igjen når du starter på rad 69. Litt før, helst, med mindre du er ualminnelig glad i spenning i hverdagen.

Den samme øvelsen kan selvfølgelig gjøres med en tredjedel, en fjerdel osv., så du kan ganske raskt se om garnet forsvinner i riktig tempo.

Hvor mye garn trenger jeg til den ytterste borden?
Nok en gang: Totalt antall rader, la oss si 95.


Sjekk hvilken rad ytterborden starter på, f.eks. 81.


Totalt antall masker er da 9596, og antall fram til borden er 7048.

Dermed er borden 9596 - 7048 = 2548 masker.

Det vil si nesten en fjerdedel av totalen. (Orker ikke finregne, men det lar seg gjøre hvis du kan tenke eller har en god kalkulator.)

Det samme regnestykket kan selvfølgelig brukes til andre deler av sjalet, hvis du vil bytte farge på en mønsterrapport, f.eks., eller lurer på hvor mye garn du trenger til en ekstra omgang med mønster.

Så nå håper jeg å unngå flere misærer av typen Brun damask!

Og ellers?
Formen er på svakt oppadgående igjen etter en uventet kanonhistaminsmell til middag i går. Så nå har jeg lest og lest om histaminintoleranse og annen faenskap og ikke blitt så veldig mye klokere, egentlig. Det rydder seg nok sammen til en eller annen teori i hodet mitt etter hvert, forhåpentligvis, for akkurat nå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre videre. 


Caruso hjelper til med redigering av bilde av lillesøster


I mellomtiden pusler jeg i hagen og gleder meg til besøk av lillebror i kveld! Så veldig liten er han strengt tatt ikke på noen måte, vi var vel like høye da jeg var seks og han var fire. Etter det ble det bare verre. Brodern er billedkunstner (cv og bilder hos Lautom contemporary) og bor i Berlin, så det er ikke alt for ofte vi treffes, så overnattingsbesøk blir knall!

God helg!

4 comments:

BodilE said...

Genialt! Tusen takk for at du deler, akkurat dette har jeg prøvd å finne informajson om! :) Dette kom virkelig godt med!
Ha en fin helg :)

Tingelingeling said...

Fiffig!
Nå har du oversikten. Kan ikke bli bedre da!

Håper dagen blir bare bedre og bedre. Kjenner også til histaminbråstopp, kan gi et lite tips, kanskje det er for sent, men te av nåler fra furu kan gi et bittelite lindringsøyeblikk..

En neve med nåler has oppi oppkokt vann. Trekk i 15 minutt og drikk utover dagen. Det virker for Husets Mann og venninna mi, jeg er et litt mer hardnakket tilfelle, men jeg kjenner også litt bedring.
De sier at det kjennes om når du blir tørket i ansiktet med en våt klut, og det blir lettere å puste etterpå.

Klem og god helg!

Ulla-Bella said...

Så smart måte å holde oversikten på. Jeg ønsker deg en god helg:)

Monstermønster said...

Finfin oversikt for oss som liker tall!