22.5.11

Små bomullstinger

Jeg har strikket noe som jeg ikke finner noe norsk navn på. Det irriterer meg. Ikke at jeg har strikket dem, men at jeg ikke kan finne noe norsk ord for bomullsPADS.


Sprakradet skriver på sine nettsider:


"Andre «pæddar» er oftast òg flatvorne, men mjukare enn lesebretta. Til å fjerne sminke brukar ein i dag gjerne bomullpads, som oftast er samanpressa runde bomullsdottar.Bomullspadden, som somme skriv, kan òg brukast til å leggje på sminke. Dette blir kalla å padde (til liks med det å leggje på pads av andre slag – tradisjonelt å fôre, stoppe, polstre, vattere). 


Nokre engelske pads kallar vi puter på norsk, som shoulder pad (skulderpute). Det skulle da gå fint å kalle cotton pads for bomullsputerBomullslapp er ei anna grei nemning, sjølv om ho òg kan vise til lappar av vovi tøy. På svensk er namnet bomullsrondell. Ein rondell er ei rund skive, så bomullsskive eller bomullsrunding er òg mogleg."


Men jeg mener: bomullspute? Nei. Bomullslapp er vel det nærmeste, men det høres jo ut som hva som helst. Runde er de jo ikke, og ikke minner de mye om skiver heller. 
Jeg biter i det sure eplet og kaller dem for bomullspads, helt til noen kommer på noe bedre.


Padsene er strikket på en hel del forskjellige måter, med øking eller felling på forskjellig vis, men de ble nå ganske like likevel. Jeg endte til slutt med å starte med en maske og øke i to masker midten på annenhver rad til det var 13 masker på hver side. 
Kantene eksperimenterte jeg også med, jeg hadde lyst til å ha alle fire kantene noenlunde like. På de siste, som jeg var mest fornøyd med (øverst i bunken), tok jeg første maske løst av og felte av med to sammen, ta masken tilbake, to sammen osv.Så, da er de klare til bruk. Tror nok jeg skal lage en liten vaskepose å legge dem i når de er brukt, så jeg vet hvor jeg har dem.


Jeg strikker ikke kjøkkenkluter, her i gården er det strikt regime på mikrofiber og minst mulig vaskemidler, men kanskje noen vaskekluter i samme garn hadde vært ok? 


Og ellers?
På fredag gjorde jeg minst tre ting for mye, så i går satt jeg stille. Og sov en del. Men jeg rakk å lage ricotta før jeg sloknet, så nå har jeg fersk ost i kjøleskapet. Denne gangen på lettmelk, og med noe mer sitronsyre, så den ble både fastere og syrligere - ikke dumt. 


Hva er det du har fått øye på, Caruso?


Ah, kamerastroppen...


All oppegående tid brukes for øvrig i hagen om dagen, det er litt luking å ta igjen etter tørken... Krabbet meg halvveis på fredag, resten får nok vente et par dager til. 


Første bed ferdig luket!
Det går hele veien langs gjerdet og ut til portalen. 


Men jeg var ute en liten runde med kamera i dag, flere bilder å se her


Valmuene springer snart ut!
Det er en uke tidligere enn vanlig, minst.


Ellers skal jeg strikke i dag. Bombe. Og ikke høre et minutt lydbok eller musikk, for hodet mitt er helt skjørt etter fredagens kognitive utskeielser. 


Bruk resten av helga godt! 

7 comments:

Sisselshverdag said...

Jeg går for bomullsputer jeg da ;) Flink du har vært å luke, jeg ser at det trengs litt her også. Det får bli en annen dag, i dag skal jeg sy :D

Ha en strålende søndag :D

Helle said...

Forsøkte å google en oversettelse av pads, og gjett hva oversettelsen er: Pads!

Liker ellers bomullsputer bedre enn bomullslapper, som kanskje er mer beskrivende men ikke like velklingende. Holder en knapp på Bomullspads...

Godt å høre at du fyller tiden din med ting som gir deg positiv energi. Kjenner godt igjen det at hodet er fullt og hvor alt annet må stenges ute. Da er det viktig å kjenne på hva det er som gir deg energi fremfor hva som tapper deg. Vet at grensen for +/- kan være vanskelig.

Fortsatt god helg, og kos deg med strikketøyet. :)

Ulla-Bella said...

Fine og nyttige bomullspads:) Så flott det er i bedet ditt. Fine bilder fra hagen - takk for titten:)

Vibekes lille grønne said...

Fiine bomulls...puter/pads/ruter - rart det skal være så vanskelig å finne et norsk navn? Puter skal jo ha fyll, så det passer jo ikke. Uansett, sånne kan jeg tenke meg også, men så var det å lage de da.

Fine hagen, den var jammen mer velstelt enn de fleste! Nå skal jeg hvile litt eller masse, nylig hjemkommet fra konfirmasjon. Ha en fin søndag forstsatt! :)

anne - moseplassen said...

Veit du, jeg har flere enn en gang vurdert å ha valmuer i hagen _bare_ fordi de er fine å fotografere :D Spesielt de store, utrolig stilige både i knopp og blomst, men best akkurat i det de springer ut!

Og apropo pads: avdåtta bomulsdått?
miniklut?

BodilE said...

Tusen takk for hyggelig kommentarer på bloggen min :) Vet liksom ikke om jeg skal svare her eller der, men nå svarer jeg her.
Når det gjelder metoden å bruke en bit garn til å holde styr på omganger, så kan jeg anbefale den på det varmeste.
Å starte dagen med en tur i skog og mark er utrolig deilig. Jeg har hatt hund hele livet (katter også) og kan vel ikke tenke meg livet uten noen av delene, men det er klart, det krever jo sitt også. Jeg på min side må si jeg synes du er flink med hagen! I fjor var jeg i skikkelig hagemodus og satte i gang og lagde bedd og handlet inn og plantet i fleng. Så fikk datteren min en valp, og det var DET beddet. Resten tok sneglene seg av så nå har jeg resignert. Er fornøyd hvis jeg klarer å holde gresset i sjakk :) Håper du viser valmuen når den har åpnet seg. Jeg har prøvd å plante flere ganger, men de vil ikke trives hos meg. Og de er så vakre!

Rekkehuset said...

Hei, takk for hyggelig kommentar hos meg:-) Jeg tror også det er en geranium, bare ergrer meg over at jeg ikke finner notatene - men det blir spennende å se.
På epla.no er det flere som selger sånne vaske-dingser til ansiktet og de har kalt dem pads, eller bomullspads eller i alle fall noe med pads. Så jeg tror nok de fleste vil være enig i din bruk av ordet. Hvis du legger til strikkede eller hjemmestrikkede skjønner vel alle hva det er? Morsomt å leke litt med ord;-) Ha en fin uke med haging og strikking, hjertelig hilsen Hanne.