25.3.11

Over - under - over - under

Jeg har alltid vært enormt fascinert av alt som smaker av fletting og veving - og alt annet som gjør en strek om til en flate som kan gjøres om til en boks.

Som unge lånte jeg bok på bok på biblioteket og flettet metervis av ubrukelige bånd, med to og tre og fire og syv tråder. I tillegg til å strikke og hekle har jeg leflet med nuppereller, hedebotagger, makrame, kniplinger, gaffelhekling og tunisisk hekling. Og luffarsløyd - prinsippet er jo det samme selv om tråden er av stål.

Ja, åpningen skal være der.

Veving har det derimot vært lite av. Jeg har hele tiden tenkt at veving burde jo være noe jeg liker, siden det på mange måter er den ultimate "tråd over og under tråd"- teknikken. Det siste året har jeg prøvd litt på en barnevev jeg fant på loppemarked, og resultatet ble blant annet et helt ok skjerf.

I denne sammenhengen bør jeg vel også nevne at moren min er en ivrig veverske, og faren min lager vever! De begynte riktignok ikke med dette før etter at jeg hadde flyttet hjemmefra (tror jeg - mulig jeg bare ikke var interessert akkurat da), men det er jo uansett helt klart at jeg burde ha lært å veve!

Monica
Men nå skal det bli! Den lille bordveven jeg kjøpte skulle jo få stå på stas til jeg ble i litt bedre form, men jeg klarte ikke å vente. Så første, spede forsøk er allerede i gang.


Veven er en tangentvev, det vil si at den har spaker på toppen i stedet for trøer under. Noe som er like greit, siden hånd/fot-koordinasjon ikke er min sterke side (jeg sto under tvil på tredje oppkjøring, for å si det sånn). Disse vevene blir også kalt bordvever eller Monicavev. Jeg tror ikke dette er en original Monicavev, men jeg har ikke klart å finne ut hvor den er produsert, så den får hete Monica enn så lenge.

Holderen har sprukket og blitt limt - må nok kanskje byttes etter hvert

Veven er godt brukt, men den virker overraskende greit uten nevneverdig overhaling. Den har stått inntil en fuktig murvegg i en kjeller, og er ganske skjoldete, men ellers er til og med bomullshovlene er i fin stand og ikke råtne. Den hakker og skrangler litt, men ikke så mye at det er noe problem verken for resultatet eller ørene mine.


Også har den sjarm! Den ser ut som den har stått her siden huset ble bygd, og passer perfekt inn under det store vinduet. Jeg tror vi skal bli riktig gode venner.


Renning og treing
En av grunnene til at jeg har vært litt tilbakeholden med veving er at store vever tar så mye renning. Det er en kjempejobb å sette dem opp, det er tungt og du må ha på mange meter renning for at det skal være noen vits. Dermed må man også veve metervis med hva det nå er man vever - kjeeeeedelig!

Så ikke med denne lille, søte. Jeg kunne sikkert ha satt den opp med 50 cm renning til en putetrekk hvis jeg ville! Morsomt er det fortsatt ikke å tre, men det går forhåpentligvis fortere etter hvert. Denne gangen tredde jeg den forfra og bakover, men jeg skal prøve litt annerledes neste gang.


Jeg ville veve noe enkelt som første prosjekt, og landet på et skjerf i vanlig lerretsbinding, to skaft, (over - under - over - under), i et ull/lingarn fra Evilla. Det er 400 meter pr 100 gram, ganske tynt og litt ujevnt. Jeg tenkte at det ville se greit ut selv om skjerfet ble litt "rustikt" i vevingen...

Rennebom forsøk to (første forsøk var ikke stødig nok, og jeg somlet i tillegg bort skillet et sted på veien til vevstolen):

Bordene er festet med skruklemmer

Tredd og sveipet vev:"Litt" ujevn kant:
Rustikt, tenker jeg vi sier.

Liiiiker!
Selve vevingen liker jeg veldig godt. Jeg kan ikke sitte så fryktelig lenge av gangen, men jeg fikk 30-40 cm ut av hver økt i går da formen var sånn helt middels, og det er jo ikke verst. Med en bedre krakk kan jeg kanskje sitte lengre også.


Jeg liker veldig godt rytmen i arbeidet, det krever akkurat passe mye konsentrasjon og krefter, og om en liten stund kan jeg kanskje klare å ha på radio eller musikk ved siden av også.


Det er mye mulig jeg er frelst! Nå håper jeg bare vårformstigningen kommer som vanlig, så jeg kan sitte her i sola med pus i karmen og døra åpen og kikke ut i hagen og veve!

Vevbøker
Noen vevbøker har jeg rasket med meg på loppis de siste årene, og straks skal jeg en tur bort på biblioteket og låne noen til. Dessuten har jeg bestilt denne fra et antikvariat i Sverige:


Boka er bestilt gjennom antikvariat.net - et glimrende tiltak! Her er det samlet søk og bestilling til antikvariater i hele Norden! Ikke de mest avanserte søkemulighetene, dessverre, så man bør nok vite litt hva man er ute etter. Men har du lånt en bok på biblioteket og gjerne vil ha tak i den, f.eks., er dette et godt sted å lete. 

Kenny Major
Det er flere nykommere i huset! Etter en ukes hviletid hos Posten i Oslo har Kenny Major omsider ankommet. Jeg klagde min nød på Twitter, og der satt det sannelig noen fra Posten og fulgte med! Jeg trodde først det var en automatisk sak, men det viste seg å være et menneske som kunne sende folk ut på leting etter den bortkomne kjøkkenmaskinen. 

Er han ikke kjekk? Han ser ut som han hører til her, han også, i 60-tallskjøkkenet vårt. 

Blanke detaljer og lekre kurver!

Jeg er veldig fornøyd med hvordan han ser ut, i hvert fall, og har allerede satt en glutenfri rundstykkedeig med gresskarkjerner. Den har hevet i kjøleskapet i natt, så nå er jeg spent på om det blir gode, nystekte rundstykker til lunsj! 

Tilbehør i svart plast og rustfritt stål. oooh!

Kenny kom med blender, kjøttkvern og pølsehorn, så jeg håper det blir egenproduksjon av pølser og kjøttdeig om ikke så lenge. Må huske å spørre diettdamen om jeg kan spise naturtarm eller om jeg bør prøve å få tak i kunstig. 

Og ellers?
Holder ikke dette, kanskje? Vel, jeg har nygammel bokhylle i hus også, men den må det ryddes litt rundt før dere får se den på ordentlig.

Tirsdagens legebesøk medførte en stabel med resepter, og en slags videre plan. Mye er det for så vidt opp til meg selv når jeg vil prøve, men hun understreket viktigheten av å prøve en ting av gangen så vi vet hva som har effekt og ikke. Dermed er foreløpig plan å fortsette gluten/hvetetestingen, fortsette med c-vitamin samt prøve B6 for histaminintoleransen og å prøve en vitaminmiks mot ustabilt blodsukker. Litt testing med mer enzymer blir det nok også, innimellom. Etterpå blir det mere anti-/pro-biotika. Så me fer sjå! Alltid godt at det er nye ting å prøve, i hvert fall, skrekken er jo at hun skal si "nei, nå har vi ikke flere forslag. Du må bare leve med det."

For øvrig er det fredag og den internasjonale vaffeldagen! Så kanskje det blir vafler til kvelds? Jeg har jo ny kjøkkenmaskin! Men gammelt vaffeljern = veldig mye smør... Men det er jo fredag!

GOD HELG!


8 comments:

Nina said...

DU ER SÅ PRODUKTIV!!! Kjempeflott å se veven i bruk!

Jeg har vevet mest på en liten bordvev, men har også en Monica vev etter mamma. Du får gi beskjed hvis du trenger en kopi av instruksjonsboken!

Ha en riktig fin helg!

Hilsen Nina

Åse H. Aa. said...

Grtulerer med vev og kjøkkenmaskin, da! Så flott at du klarte å sette opp veven på egen hånd! Må være veldig greit å kunne veve småting. Kunne ha tenkt meg muligheten til det jeg også. Litt mye "styr" å sette opp den store veven min.
Nå har jeg sydd inn to av "ørelappene" på puta du sendte til pappa. Tror han er fornøyd nå. Følte nok at de stengte litt for hørselen.

Vibekes lille grønne said...

Her gjeng det føre seg :) Flott vev, skikkelig røverkjøp! Men, bordvev? Står ikke de på bordet da? Det virker voldsomt avansert med renning og tråder m.m., men det er tydelig at du har dreisen på det. Imponert!

Godt at Majoren er i hus. Håper det ikke er nødvendig å være på Twitter for å få pakker fra posten, har aldri skjønt meg helt på det. Her får Majoren kjørt seg nesten daglig, et skikkelig arbeidsjern.

God helg! :)

Monstermønster said...

Ah, så kjekt å kunne sette opp liten renning! Jeg er i arverekkefølgen på mammas vev, men det er en som krever et rom for seg selv. Og noen kurs...

Sisselshverdag said...

Så mye moro du har fått i hus :D Veving ser moro ut, men det må vel være noe av det jeg ikke har hatt lyst på.. koselig når andre lager :D
Den Kenwooden din er jeg misunnelig på.. min er fra tidlig 80-tall eller noe sånt, arva sak. Grei nok, men det hadde nå vært stas med en ny som ikke bråker så mye, og som virker akkurat som den skal ;)

Ha ei superflott helg :D

Kristel said...

Veven din ligner veldig på den jeg fikk av mamma og den het Lauriz. Gleder meg til vevkurs :-)

Kristel

Villblomsten said...

Å - jeg husker bestemoren min vevde på en sånn vev :-)
Hun ville lære meg , men jeg ville ikke ..
Det angrer jeg på nå ...

Villblomsten said...

Hei igjen :-)
Bare ett lite tips :

Barneboden trekker Gavekort på 200,- kr
Ny sjangse - Hver måned
ALLE som har link til www.barneboden.no på bloggen sin er med i trekningen :-)
Se mer info : http://barneboden.blogspot.com/
eller på Facebook

Vil du være med ?
de har litt dameklær også