20.12.10

Ikke helt patent?

Ja, ikke vet jeg om dette ble patentstrikk eller ikke, men jeg likte det, så da fortsatte jeg i samme sporet.

En sjelden tur innom en Drops-forhandler (Strikkedilla på Oslo City) resulterte blant annet i noen nøster Eskimo. Ønsket var en skikkelig varm og tykk lue, noe som virkelig trengs i disse PISSKALDE tider.


Jeg plukket litt herfra og litt derfra på mønsterfronten, la opp 48 masker på p 6 og strikket 1r, 1 vr et passe stykke.

Deretter skulle det bli patent. Over til p 8. Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg har strikket helpatent før,  eller om det har vært halv-varianter, men jeg har i hvert fall ikke strikket patent på rundpinne før.


Jeg har det for meg at det skulle vært mer tydelig ribb her, og at det skulle vært likt på begge sider. Men det er kanskje bare når man strikker frem og tilbake?

Nuvel, jeg likte resultatet, så da la jeg ikke mer krefter i å finne ut av patentens hemmeligheter.


Det viktigste er i grunnen at mønsteret på en glimrende måte bryter opp sikk-sakk-stripene det blir av garn med så korte fargerapporter. Begynnelsen på sikk-sakken ses godt på vrangborden, men på "patenten" blir annenhver maske forskjøvet en rad, og dermed brytes stripene. Snasent! Og jeg liker den krysseeffekten det blir mellom maskene også, og ser for meg at dette måtte funke fint med sokkegarn og tykke pinner?

Sokkesøm, timeglasshæl og snurr og snu
I min iver etter å formidle at jeg hadde mestret maskesømmens hemmeligheter her forrige dagen, ble det visst litt uklart hvorfor jeg faktisk måtte sy sammen under foten av en sokk...

Dessuten har jeg funnet ut at det slett ikke heter kortradhæl på norsk, men timeglasshæl. Og sikkert dermed også timeglasstå, selv om det nok ikke er så  vanlig her til lands.

Særs pen hælfelling, om jeg skal si det selv.
Sokken er strikket fra toppen og ned. Jeg strikker timeglasshæl, men ikke etter det jeg oppfatter å være den klassiske norske måten. Den involverer noe to sammen og styr, og er omtrent som Myk start-sokken som jeg har skrevet ikke så pent om tidligere.

I stedet lager jeg hæl med snurr og snu, og dobbeltsnurr når jeg strikker tilbake. Glimrende bilder og god beskrivelse hos Cosmicpluto, riktignok på engelsk. Det gir den tetteste og jevneste fellinga, synes jeg, og hælen blir ikke så spiss og rar. Også går det kjempefort!

Tåa kan altså strikkes på samme måte, over halvparten av maskene. Da ender du opp med en sokk som ser sånn ut:
Timeglasstå.

Og må altså sy den sammen under. Men hælen kan selvfølgelig brukes med annen tå. Sånne tær brukes ofte i tå-opp-strikkede sokker, men da legger man opp halvparten av maskene på en garnbit, og plukker opp før man strikker videre på foten. Se forklaring hos Knitty.

Kanskje ikke den kjappeste måten å strikke tær på, men jeg liker fasongen tåa får. Neste par ble tå-opp, og da starter jeg med Judy's Magic Cast on, og slipper hele problemet!

Dagens hjelper

Demonstrerer stor glede ved enkle ting - en snor, for eksempel,
Nå er julegavene straks ferdigprodusert - det nærmer seg nivået "det som ikke er ferdig nå, blir ikke ferdig". Planen for uka er ellers å ta det ganske pent, hvile godt og være klar for julefeiring til helga!

Ha en god siste adventsuke!

3 comments:

Anita Tørmoen said...

Lua ser flott ut, og er sikkert god og varm. Sokkene ser julefine ut:)

Vibekes lille ullne said...

Smart måte å bruke Eskimo på. Har noen nøster liggende som er vanskelige å få brukt. Kanskje jeg skal lære meg patentstrikk?

Ukeplanen hørtes fornuftig ut og er omtrent som min. Ønsker deg en fin juleuke! :)

Sisselshverdag said...

Herlig lue, trengs tjukke gode luer nå :D

Du, kan du lære meg å legge opp til sånn tå-opp sokkegreier...??? Ser helt gresk ut for meg,,,

Ønsker deg en flott jul, kos deg sammen med dine så sees vi på nyåret :D