23.3.14

Å strikke en døgnflue

Jeg er en av dem som tror at jeg ikke bryr meg om hva som er moderne. Sannheten er vel at selv om jeg ikke er så opptatt av å kjøpe siste skrik, er jeg like redd for å se utdatert ut som de fleste andre. Før trodde jeg at jeg ikke lot meg påvirke i det hele tatt, at jeg bare likte det jeg likte fordi det passet meg, men akkurat det har jeg innsett at ikke er tilfelle. Vi lar oss påvirke, de aller fleste av oss.

Nærmest umerkelig skifter smaken i takt med inntrykkene vi blir utsatt for i butikker, på nett og fra venner. Ting jeg syntes var fint i fjor, synes jeg kanskje ser litt spesielt ut i år. Favorittgenseren fra noen år tilbake passer plutselig ikke til noe av det nye i skapet. Ting jeg har syntes at var corny helt siden åttitallet ser plutselig stilig ut igjen.

Sånn som mohair. Jeg skulle ikke skulle ikke skulle ikke - så strikket jeg først et skysjal og så en skappelforbedring og så var jeg solgt. Så mykt! Så varmt! Så komfortabelt og likevel elegant!

Riktignok er denne versjonen av mohairen en del "forfinet" i forhold til åttitallets supertykke superpus - nå er det tynn, tynn kid seta/silk/mohair som følgetråd for bare litt ekstra "halo" - men jeg er jo redd for at denne mohairtrenden kommer til å gå like ettertrykkelig over som den forrige. Og jeg liker egentlig ikke å bruke tid og penger og innsats på å strikke døgnfluer.

Halsen kan kneppes helt opp, og knappene er ekte vintage perlemorsknapper fra Grønne Hjerter.

Og denne er ikke bare en døgnflue - den er sterkt inspirert av en farsott eller to, noe jeg vanligvis holder meg unna.

En av mine favoritt-garnpushere er Kenneth som driver Garnudsalg.dk (som for øvrig har fantastiske tilbud nå, i forbindelse med lansering av ny nettbutikk). Og kona hans, Liselotte, har en nydelig blogg der hun blant annet strikker av alt det fine garnet han selger. I vinter har hun strikket den ene Kashmir-cardigan etter den andre, (mønster fra Helga Isager), og dermed spredte farsotten seg - også til meg.

Nå er jo ikke dette noen cardigan, men en genser. Det kommer nok en cardigan også, men jeg hadde lyst på genser først, og måtte dessuten vente på mønster på jakka.


Strikket ovenfra og ned, på måfå som vanlig, med en haug med rester fra skapet. En tråd er faktisk kasjmir, en lyselyseblå og kjempetynn en som jeg har hatt liggende i flere år. En tråd er (stort sett) Centolavaggi, som er absurde 1400 meter merino pr 100 gram, og en tråd kid-silk-seta-mohair-whatever jeg hadde i skuffen. 

Jeg er ikke helt fornøyd. Fasongen er så som så, og saligheta siger. Noe voldsomt. Så det er mulig jeg følger nevnte Liselottes eksempel og kjører den bittelitt i tørketrommelen, sånn bare for å få den litt fastere.

Falsk sidesøm med løftet maske - mulig det hjalp litt, men siger gjør den okke som.

Ellers er den akkurat så deilig som det ser ut. Det som er fint med disse lette, fluffy genserne, er at de er kjempevarme med noe under, men ganske så luftige hvis du dropper trøya. 

Og det verste er - jeg holder allerede på med en annen jakke med mohair i. Og jeg har garn til Kashmir-cardigan liggende. Og jeg har absurde mengder rester fra genseren, og vurderer et stort stripete sjal. Så får vi håpe at mohairen holder seg sånn såvidt innafor i motebildet såpass lenge at det er verdt jobben!

Og ellers?

Ellers humper og går det, i omtrent samme fart som det har gjort siden jul. Bittelitt bedring synes jeg å spore, så jeg håper virkelig det har snudd nå. Programmet for neste uke er helt klart tettere enn hva godt er, men jeg prøver å holde uka etter noenlunde åpen...

Hmmm. Det burde jo være mulig å få plass nedi her?

Ikke denne veien...

Og ikke denne veien...
De siste dagene har jeg faktisk flettet en del kurver - et par ble levert på husflidsbutikken Heimskringla i dag, og to-tre stykker til mangler bare hank. Ellers er det håndstrikk det går i, og forhåpentligvis snart flere ferdige plagg å vise frem. Litt småtesting på maskinen har jeg gjort, så jeg håper å komme i gang med den igjen snart også - planer mangler det som vanlig ikke på!

Neeeei...
Gå'kke!
Men nå er det kveldsmat og påfølgende strikketøy og bok som gjelder. Håper du får en finfin start på uka!

1 comment:

krukka said...

Du må flette kattevennlig kurv! Er jo så digg å ligge i :)