6.1.14

Da har vi all ting vi trenger, nesten -

- så da er det på tide å stanse kjøpefesten. 

(Meget fritt etter André Bjerke.)


I januar for et år siden skrev jeg "Så målet for 2013 er rett og slett å gjøre mer av alt og bruke mindre penger på det. Dels ved å spare og dels ved å selge mer.Det har jeg faktisk klart, i hvert fall store deler av året (men jeg sprakk så det smalt i desember). De siste årene har jeg blitt veldig flink til å ikke kjøpe nips og tøys til huset (annet enn på loppis), og en midlertidig stopp i kjøp av magasiner og pocketbøker har gjort godt for bokhyllene (men jeg kjøper e-bøker). Jeg synes ikke jeg kjøper mye klær, men jeg har helt klart en del å gå på når det kommer til å velge bedre kvalitet på det jeg kjøper.

Det vrimler tilsynelatende av folk med kjøpestopp på Facebook og blogger om dagen. Jeg har vært skeptisk lenge - mest fordi jeg er ubegripelig dårlig på å holde forsetter, og veldig god på å finne unnskyldninger for å bruke penger, og litt fordi jeg ikke synes at jeg kjøper så mye unødvendig.

Men i dag, etter å ha handlet litt på salg (og faktisk latt være å kjøpe en del ting jeg ikke egentlig trengte, bare likte), slo det meg at nå, nå har jeg alt jeg trenger, nesten. Jeg har ny vinterjakke, nye vintersko (to par! og et par brukbare fra før), nye tøfler, jeg har bestilt ny telefon (siden den gamle har nådd nivået hvor den sletter bildene mine for å klare å tenke), alle tvilsomme kjøkkenapparater er byttet ut (good bye, brannfarlig brødrister), sommergarderoben ble fylt opp før i år, jeg har skuffer og hyller og skap fulle av servise, duker, gardiner, dingser og stæsj. Jeg trenger ikke flere ting.

Noen komplett kjøpestopp har jeg ikke tenkt å gå inn for - jeg kjenner meg selv såpass. Jeg skal ikke starte å lage vaskemidlene mine selv eller slutte å bruke plastposer til maten. Ikke orker jeg å leve med bare én dongeribukse uten hull heller. Men jeg har tenkt å lage noen handleregler, sånn for å gjøre det tydeligere for meg selv hvilke prinsipper jeg skal ha når det kommer til shopping. Motivasjonen handler litt om økologi/forbruk, litt om plass og litt om penger.

Så her er

Lindas handleregler 2014

Skal jeg kjøpe:

  • Klær: Nei, nesten ikke. Klær skal lages selv så langt det går. Av vettuge materialer. Og helst av materialer som allerede fins i hylla, eller av klær som kan sys om. Byttekveld er også fint. Undertøy, dongeribukser, sokker og sånt som ikke kan sys/strikkes, kjøpes i god kvalitet når det jeg har er utslitt. 
  • Sko: Nei. Jeg trenger ikke flere sko i år, med mindre jeg sliter ut noen av de jeg har. Og det er slett ikke sikkert de må erstattes, heller. 
  • Hus og hage: Stort sett ikke. En liten loppiskvote tillates, men den skal fortrinnsvis brukes til å erstatte ting som går i stykker. Ellers gjelder én ting inn - én ting ut. Ting kjøpes ikke nytt med mindre noe går i stykker og ikke kan erstattes via finn.no eller loppis (vi trenger f.eks. ny tørketrommel/vaskemaskin, og den kjøper jeg ny. Slitne hvitevarer som går i stykker ustanselig fikk jeg nok av som student.). Unntak er blomsterpotter, jord og andre forbruksvarer til hagen. Planter kjøper jeg på planteloppis eller bytter til meg fra venner. 
  • Bøker, magasiner, media, strikkeoppskrifter etc.: Tja. Jeg beholder bladabonnementet jeg har på Vävmagasinet, samt medlemsskap i husflidslaget og hagelaget. Magasiner for øvrig skal jeg ikke kjøpe. Skjønnlitteratur er greit, men helst som e-bok. Håndverk- og håndarbeidsbøker: Sjekk først om de kan lånes på biblioteket. Tenke meg om to ganger før jeg klikker på kjøp-knappen. Oppskrifter og mønstre er ok, hvis jeg virkelig trenger dem. Aviser og nett fortsetter jeg å bruke penger på, men jeg skal.altså.slutte. å betale for spill på Facebook. Tull! 
  • Materialer: Nja. Kjøpe for å selge. Hvis jeg virkelig ikke kan bruke noe av det jeg har, og virkelig tror at jeg kommer til å selge det jeg vil lage, kjøper jeg materialer. Pil, f.eks., må jeg kjøpe. Bekledningsstoffer har jeg lite av - alt annet av stoff trenger jeg ikke. Strikkegarn har jeg så evig nok av, så da må det være helt spesifikke prosjekter for salg før jeg kjøper noe. Vevgarn må jeg muligens kjøpe litt av for å få ferdig noen planlagte prosjekter. Alt annet mikkmakk kjøper jeg bare hvis jeg trenger det til et konkret prosjekt - ikke fordi det er på tilbud og ser så kjekt ut. 
  • Verktøy: Ja, hvis det virkelig trengs. Får jeg tak i ribbeapparat til finstrikkeren til en vettug penge, kjøper jeg det. To av strikkemaskinene trenger nye nåler, og jeg skulle gjerne hatt en garter bar. Jeg skal ønske meg strykejern til bursdagen min. Ellers: Jeg har nok vever, nok strikkemaskiner, nok symaskiner, nok hageverktøy, nok verktøy til alt annet jeg driver med. Fiffige symaskinføtter jeg aldri bruker har jeg også nok av. 
Så, det handler mest om å være en litt mer kritisk shopper - tenke meg om to ganger før jeg klikker på kjøp eller drar kortet. Jeg har tenkt å kjøpe gaver til folk, men jeg skal også passe på å ønske meg ting jeg trenger i gave selv. 

Også her gjelder prinsippet om stjerner og tretopper. Jeg gir ikke opp hele prosjektet om jeg skulle sprekke en gang eller fem, og tenker at uten handleregler kommer jeg i hvert fall til å bruke mer penger på tøys og tull enn med. Og jeg har ikke noe mål om å bruke opp alt garnet mitt, for eksempel. Jeg er blant dem som trenger lager. Men jeg har ikke plass til mer garn, og det er tross alt noe med forholdet mellom mengden garn og forventet livslengde. 

Vel, det var mine handleregler for 2014. Wish me luck! Ok, dere får et kattebilde i dag også. Med tre fine søsken som leker med julegave fra "bestemor".


7 comments:

Åse H. Aa. said...

Måtte le av :"forholdet mellom mengden garn og forventet livslengde" :)
Lykke til med alle forsettene!

Quiltefia said...

Lykke til!! Kloke realistiske regler!! Du gav meg litt å tenke på!! AnneKari:-)

Kjersti said...

Lykke til! ;) Det vi e bevisst, får vi til.

Siri said...

Dette innlegget kan jeg like. Det er omtrent slik jeg tenker (uten at jeg har satt det på trykk). Jeg har ryddet i kjelleren i dag og konklusjonen er: Jeg trenger ikke mer! Hilsen Siri:-)

Gro said...

Høres ut som en god plan! Like greit å innrømme at du ikke kan regne med å være flink absolutt hele tiden, men at du skal fortsette etter en glipp.

Veldig greit å få ryddet litt i lageret sitt også. Utrolig hvor mye plass ting tar. Jeg får prøve å redusere stofflageret mitt jeg også, slik at det ikke tar opp så stor del av gjesterommet.

Helle said...

Lykke til. Det høres ut som om du har en plan, - og en liten back up dersom det skulle bli helt umulig å holde.:)

Har alltid planer om å handle mindre, men må bare innse at jeg ikke er så flink som jeg skulle ønske. Som du så gir jeg ikke opp. Det er bare å reise seg og tenke at forbedringspotensialet er stort. - Og det er jo ikke det dårligste utgangspunktet, - det skal mao. ikke så mye til før jeg har redusert inntaket. - I år har jeg dog tenkt å forsøke å begrense tekstil-handling til utenlandsbesøk. Vi har planlagt 2. Jeg gleder meg allerede. (Veldig) :)

Mayen said...

God plan! Sprekke du så er det ikke noe som gir deg dårlig samvittighet.. Sjøl har æ ingen planer for 2014 om å stoppe med enten det ene eller det andre. Bestemte mæ allerede i 2011 om å slutte å "hamstre", og det har ført til mindre shopping, og blitt flink til å selge unna det æ ikkje treng. Men å slutte helt er urealistisk, må bare huske å tenke meg om to ganger når noe frister...