28.7.13

"En sommer er over...

... men minnene om den består!", sang Kirsti Sparboe på radioen da jeg var liten. Nå håper jeg jo virkelig at sommeren ikke er over riktig enda, selv om den beste østlandsjulien på mangemange år unektelig tikker mot slutten.

Og juli har blitt brukt godt, synes jeg. En del tid har jeg riktignok tilbrakt innendørs for å holde pollenallergien på et håndterbart nivå, men det har likevel blitt massevis av hagearbeid, grilling, bading og generell nytelse av finvær og godt selskap.

I uka som gikk, fikk vi en ekstra dose med ekstra sommerlig sommer - i Nordens syden, Skåne. Mandag til onsdag var vi på besøk hos gode venner litt sør for Malmø, og så var vi et snaut døgn i København på vei hjem. Vi ble så pass begeistret at vi vurderer en ukes bilferie i Skåne neste sommer...

Dessverre hadde jeg glemt både lader og ekstra batteri til kameraet, så det ble mest mobilbilder.

Malmø er en hyggelig, ikke så veldig stor, by med mange kanaler og parker, her rett ved sjarmerende Gamla Staden. 

Og mange plasser og torg. Her er Lilla Torget, tror jeg, i Gamla Staden. 


Mye flott lokalt håndverk og kunsthåndverk hos Formargruppen i Gamla Staden. Og hvis noen klager på prisene på loffersløyden min, skal jeg vise dem dette bildet...


Litt måtte det bli med hjem også. Smørkniver og salatbestikk fra Bengt Åkesson, og et søtt kattekort - vi hadde ikke råd til skjærefjøl eller serveringsbrett med samme motiv...

Og så har Skåne strender. Sandstrender, kilometervis av dem. Vertskapet vårt bodde ti minutter fra sjøen litt sør for Malmø, og når tempen i lufta er godt over femogtjue, får det ikke hjelpe at vannet fra Østersjøen er iskaldt.

I hvert fall ikke hvis er man er anlagt som min ekstremt badeglade halvdel Tom, som i sommer har gått under tilnavnene draugen, fisken og Gollum.

Men havet rett inn og ingen skjærgård betyr også at det er mye fint å finne på stranda. Vi tok en tur nedover langs kysten, rundt sørspissen av Sverige, for å lete etter "strandfynd". Sjøglass fant jeg dessverre ikke, men fine steiner, helt myke av å ha blitt slipt ned av sand og vann. 

Og noen måtte bli med hjem, også. Kanskje de blir smykker en dag, eller kanskje de bare blir pynt og gode minner. 

Københavnbesøket ble dårlig dokumentert - mobilen slet med lading, og måtte være igjen på hotellet for å spise. Vi bodde på Hotell Danmark, bak rådhuset, midt mellom tivoli og Strøget, så stort mer sentralt blir det vel ikke. Onsdags ettermiddagen ble brukt til å spise alt for mye mat på grillbuffet på Hercegovina ved Hovedbanegården, til å prøve mange sorter lokalt brygget øl hos Mikkeler (blant annet en pekuliær spontan ale, som smakte nesten hvitvin), og til en kveldstur i Tivoli rett før de stengte.


Tivoli er litt som en slags mini-Las Vegas, innbiller jeg meg, i hvert fall hva dekor angår. Vi fikk også med oss showet på Tivolidammen rett før stengetid, og det dempet vel ikke akkurat inntrykket. Men fascinerende likevel, med lys, lyd, vann og røyk. 

Tom kjørte Demonen, mens jeg holdt meg på bakken... Men jeg spiste fantastisk god hyllebærsorbet! Det må jeg lære meg å lage, for den var virkelig frisk og god. 

Helt garnløs kan man jo ikke komme hjem fra ferie. Nå var det ikke satt av tid (eller penger) til noen overveldende garnshopping, men jeg rakk en butikk i Malmø (Södra Garn), og så lå Sommerfuglen rett rundt kvartalet for hotellet i Kjøbenhavn. Og det var faktisk helt tilfeldig. Fra Malmø ble det tre hesper Svarta fårets entrådede ullgarn i naturfarger, og fra Sommerfuglen ble det entrådet Spinni, Duo merino og Isager tynn alpakka.


Alpakkaen skal bli genser på strikkemaskin, håper jeg, og hespene skal kombineres til jakker. Også på maskin. I det hele tatt er det mye maskinvennlig garn å finne i våre naboland, spesielt i Danmark. Og alle disse er garn jeg har hatt lyst til å prøve lenge, så det blir spennende utover høsten å se hvordan de fungerer i maskinen.

Og ellers?

Ellers har vi da bademuligheter her i landet også, og om det ikke er fullt så mye sandstrender i vår lokale elv Leira, er det desto mer trolsk. Og da vi kom hjem, var vannet til og med varmt! Det er virkelig lenge siden vi har badet så mye som i sommer, selv om det kanskje nærmer seg slutten på elvebadesesongen etter regnværet i går og i dag.

Draugen Tom. 
Ellers har jeg faktisk sydd ganske så mye de siste ukene, så det kommer snart oppdatering på den fronten også. Strikking blir det lite av om sommeren, men jeg har heklet en nettingtopp - som ble ferdig akkurat da det begynte å regne etter tre uker med knallvarme. Jaja, det blir vel sommer igjen senere en gang, kanskje. 

Å så godt å ha matfar hjemme igjen! Og at han har tid til å sitte stille i godstolen så Mini me kan ligge på magen!

Formen er ikke riktig like god som den har vært før i sommer - jeg betaler vel prisen for grillmatens fristelser, er jeg redd. Men til gjengjeld håper jeg at noen uker med strengere diettføring skal få orden på sakene, så nå manner jeg meg opp til å spise traurig mat en stund. 

Caruso er også godt fornøyd med å ha et tilgjengelig fang igjen. Selv om jeg personlig ikke synes dette ser spesielt behagelig ut. 
Og nå skal det faktisk bli godt med litt hverdagsfølelse igjen. Det har vært strålende nydelig å ta dagene som de kommer, nyte sola og god mat og god drikke, men nå er jeg rastløs og klar for mer rytme og system i hverdagen. For ikke å snakke om at huset er overmodent for litt TLC, siden vi har vært ute i hagen mens rotet og møkka har hatt alene hjemme-fest innendørs.

Men nå er det bysselall, i morgen er det planlagt tidlig start med støping av siste dose hagehellefotspor samt måltaking av undertegnede til grunnmønster - nå er jeg lei av å sy for store klær!

Ha en finfin uke, alle sammen!

2 comments:

BodilE said...

Ja, det har vært fantastisk vær, jeg begynner ferien min nå, og krysser fingra for at det skal vare en bitte liten stund til.
Flott garn du har kjøpt, blir spennende å se hva du får til av det!
Fantastisk bilde av draugen :)

Sisselshverdag said...

Sommeren er IKKE over :D :D bare vent og se :D :D
Herlig garnkjøp, litt av moroa når man er på ferie, det er de annerledes garnbutikkene om en ikke har her hjemme :D Har hatt "etpar" sånne opplevelser i sommer :D :D

Sees plutselig :D