14.6.13

Nesten litt Kina

I dag var jeg nesten litt i Kina! På Skarnes ligger nemlig en liten bit Kina, i form av Silkeveven. Sissel hadde fått vite at de hadde silkelarver som hadde begynt å spinne kokong, og det måtte vi jo se.

Silkekokonger i produksjon. Mobilkameraet mitt bestemte seg for å være vanskelig, så det er Sissel som har tatt bildene.

Silkeveven utstilling og vevstue er drevet av Guo Yaxiang og Arild Hagen, og har den eneste dragevevstolen i drift i Europa. Dragevevstolen er virkelig en imponerende vev, med 12000 tråder i renningen, den er i to etasjer og krever to personer for å betjene. Slike vever har vært brukt i Kina i tre tusen år! Silkeveven samarbeider med Nanjing silkeinstitutt om å drive veven, de arrangerer workshops for skoleklasser og andre grupper, har flere spennende samarbeidsprosjekter på gang, de selger silkeprodukter og andre ting de importerer fra Kina, og de har altså sine egne silkelarver som spinner silke.

Nomnom. 

Larvene spiser seg først store og feite, og så begynner de å spinne kokongen. På 30 timer spinner de omtrent en kilometer silketråd! Og da vi kom for å se, hadde en av dem nokså nylig startet, så vi kunne se hvordan den snirklet seg frem og tilbake for å lage en tett, jevn kokong. Utrolig fascinerende!

Ihuga silkearbeider i aksjon. Larvene blir mindre igjen etter hvert som de spinner, siden de bruker mye av sin egen fuktighet og mye energi på å produsere tusen meter tråd. 

Når kokongen er ferdig, blir den kokt, og så lagt i vann så limet mellom trådene løsner. Tråden er så tynn at du nesten ikke kan se den, men likevel så sterk at man greit kan nøste opp alle de tusen meterne på en garnvinde. På Silkevevens nettsider og Facebooksider er det masse bilder å se på.

Bittesmå silkehesper.

Litt silkegarn måtte jeg jo kjøpe med. Små hesper i fantastiske farger - jeg er litt usikker på om jeg faktisk har hjerte til å bruke dem, eller om de må bli pynt.


Og så fant jeg kurv! Håndflettet bambuskurv fra den kinesiske landsbygda. Veldig morsomt å se hvor mye likt det er med teknikkene jeg kjenner fra før, samtidig som materialer og kultur og bruksområde gjør at det også er store forskjeller.
Bambus hadde det virkelig vært morsomt å prøve å flette med, men det er dessverre ikke noe lett tilgjengelig materiale i denne enden av kloden.


Jeg kjøpte også et lite flettet "flak", mest fordi jeg har veldig lyst til å flette i denne teknikken med peddigsjener. Flaket brukes i Kina som "sil" når man har dampet grønnsaker e.l., siden bambus faktisk godt tåler fuktighet også etter at det er tørket. Flaket kan også brukes som pynt eller tallerkendemper, og Guo fortalte at mange også brukte det til å henge smykker på veggen. Snasent!

Så er du i nærheten av Skarnes anbefaler jeg virkelig å ta en tur innom! Og 26. september kommer Silkeveven til Nannestad husflidslag for å fortelle og vise frem - også verdt å få med seg!

PS: Vet du forresten hva internett har med kinesisk slilkevev å gjøre? Ikke? Sjekk her!

Og ellers?

Ellers går det ikke så fort om dagen. Pollen og mye rar mat de siste ukene tar på, så jeg prøver egentlig bare å restituere etter beste evne, og å fylle opp matlageret litt. I morgen håper jeg veldig at jeg klarer å plante ut noen sterkt forsinkede grønnsaker, så får vi krysse fingrene for en lang og varm høst i år!

Helt greit at fanget har god tid igjen, synes Mikro. 

Sånn for øvrig ser det ut til at jeg ikke klarer å gjennomføre designkurset jeg tar på nett. Litt irriterende, men ikke så veldig farlig. Forrige uke og denne skulle vært brukt til å bygge prototyper, og det klarer jeg rett og slett ikke. Strikkemaskinbordet jeg har designet skal definitivt bygges, men jeg rekker det ikke før søndag ettermiddag. Men jeg har jo uansett lært mye, og skulle jeg få bruk for diplomet en gang, får jeg ta det om igjen.

Men nå er det helg, og siden magen er så rar likevel, tror jeg at jeg skal unne meg litt is med nyinnkjøpt lakrissaus! Ha en feiende flott fredag, alle sammen!

4 comments:

Åse Helen Aasan said...

Flotte kurver!

kihom said...

Det må ha vært en opplevelse å se silkelarver i arbeid.
Har lest om Silkeveven på Skarnes og håper at Telemark Vevforum samles om en tur dit og til Projo som ligger like ved.
Det er vel best å komme i ei gruppe?

Linda Aasan said...

Jeg vet at Vevringen i Akershus har vært der, da fikk jeg ikke vært med selv, men kommer man som gruppe, får man i hvert fall skikkelig omvisning og demonstrasjon :) Og Projo er jo også verdt et besøk, ja.

Marit -Tusenfryd said...

Utrolig spennende og fasinerende!
Det er nesten utrolig at så tynne tråder kan være så sterke og hvordan i all verden kom noen i det hele tatt på å spinne av dem?