3.3.13

Gradert

"Ombre" har vært et gjennomgangstema på blogger av nesten alle slag det siste året eller så. Har du vært innom en (i hvert fall internasjonal) blogg om interiør, klær, hår eller stoff, har du sikkert sett noe som har forskjellig farge i hver ende - som regel fra lys til mørk av samme farge eller fra en nøytral til en klar farge. Nå liker jeg å vite hva sånne ord egentlig betyr før jeg bruker dem, så jeg sjekket Merriam-Webster dictionary, der det står:


Definition of OMBRÉ

: having colors or tones that shade into each other —used especially of fabrics in which the color is graduated from light to dark
— ombré noun

Origin of OMBRÉ

French, past participle of ombrer to shade, from Italianombrare, from ombra shade, from Latin umbra — more at umbrage
First Known Use: 1893


Men jeg liker også å kunne uttale ordene jeg bruker, så jeg tror jeg holder meg til "gradert", som vel må være en kurant norsk oversettelse?


Jeg har i uanskvett latt meg påvirke av trenden, og vevd et skjerf som skifter farge. Og jeg liker det.

Underveis var jeg mer enn litt skeptisk, siden jeg aldeles ikke hadde tenkt over riktig hvor mye rosa det blir når fargen skal skifte fra grå til mørkerød. Og rosa fikk jeg nok av på åttitallet, blond småjente og tenåring som jeg var den gangen.Men det ble slett ikke verst. Det verste er egentlig at skjerfet er litt kort. Derfor den litt omstendelige frynsekanten, som heldigvis gjorde at det er akkurat langt nok til å gå to ganger rundt halsen. Eller en gang hvis det skal knytes.


Jeg brukte lys grå Navia uno i renningen og Evilla forgarn (plategarn) i innslaget, og 30/10-skje. Jeg har tatt ut litt av det rosa på midten, så det betyr at med litt lengre renning blir det akkurat passe å gå fra en farge til en annen. Forgarnet blir veldig luftig og fint når det er vasket, så skjerfet er lett og mykt og varmt.


Forgarnet er jo uspunnet, og dermed litt kinkig å veve med, men når jeg bare hadde vennet meg til hvor lett det ryker, gikk dette riktig radig. Tre innslag på centimeteren betyr at det går fort å veve et par meter skjerf! Og jeg har mange, mange, mange plater med forgarn i hylla, så det blir nok noen sånne skjerf til, kanskje til og med på storveven, der jeg kan sette opp flere av gangen.

Og ellers?

Ellers skrider ryddingen fremover, langsomt og i rykk og napp. Men jeg har ryddet noen hyller til, kvittet meg med litt flere bøker og kastet veldig mye rart som hadde samlet seg opp i skatollet i gangen. Kjøkkenet er fortsatt urørt, men står fortsatt på programmet. Og så fabler jeg om å hive ut møbler, men det sitter nok et stykke lenger inne. Men det er mulig det må til for å få bukt med endringskløen. I hvert fall må noen av dem bytte plass, tror jeg.

Solstripe! Gromt!

Fredagsquizen endte som vanlig midt på treet, men vi kom i det minste likt med erkefienden. Lørdagen forsvant til strikking og sport, og i dag har jeg flettet med en venninne. Veldig hyggelig og veldig godt med pil mellom fingrene igjen! Det ble noen bunner (som lagres i fryseboksen til senere bruk), en kurv til verktøyet og en skakk brødkurv på meg, og nå gleder vi oss veldig til kurs om to uker.

Det slo meg da jeg satt og så på Caruso på vevkrakken at katter av normal størrelse sannsynligvis får plass på en sammenbrettet avis... 

For øvrig er det lite nytt å melde siden sist - og ikke har jeg det store programmet for kommende uke, heller. Legebesøk på onsdag er vel det eneste konkrete, ellers er det nok av strikkekafeer og annet som frister. Men jeg har spist opp alle middagsrestene mine den siste uken, og har planer om å flette pølseflett på kurvkurset, og det mistenker jeg at krever litt krefter å holde på plass, så det er mulig hvile, rydding og fryseboksfylling får prioritet de neste dagene.

Lykke til med en ny og blank uke, alle sammen!

2 comments:

AnneKa said...

Da lærte jeg noe nytt idag også:) Har strikket noen skjerf som er slik, faktisk, uten at eg har vist det ;) Du er heldig som har vev, det er noe jeg ønsker meg, en gang....
Herlige bilder av pusene!!
Har også time hos legen, på mandag. D vitamin sto på listen nå plutselig står det også LDN?.
Håper du har en god dag !! AnneKa

~SerendipityCat ~ said...

Flott skjerf! :-)

Prøver å mobilisere medbloggere til en bloggstafett. Bli med? http://www.serendipitycat.no/?p=10794

:-)