24.2.13

Berlin!

Ah, Berlin er en kul by! Og en by med mye nær historie, en by med store avstander, en by med stadig flere mennesker (vi måtte stå på U-bahn! Det er første gang, tror jeg.), en by med så mye å se og gjøre at man aldri rekker alt man har tenkt fordi det dukker opp så mange distraksjoner på veien.

Men det er greit, for Berlin skal vi tilbake til. Og det skal ikke bli fem år til neste gang. Og neste gang skal være om sommeren. For selv om det var en fantastisk og innholdsrik tur, så var det ganske kaldt og grått og surt.

Det ble mer shopping og spising enn det ble historie og kultur denne gangen, men litt fikk vi da med oss.

Minnetavle ved den gamle jødiske gravlunden i det jødiske kvarteret i Mitte, der jødene i Berlin ble samlet og sendt til konsentrasjonsleirene. Tilfeldigvis endte også flere tusen tyske soldater opp i en massegrav på samme sted under de siste dagene av krigen, og siden det etterpå var umulig å skille dem, ble de liggende sammen med de gamle jødiske gravene.

Rett i nærheten, i Grosse Hamburgerstrasse, finnes også installasjonen The Missing House, av den sveitsiske kunstneren Christian Boltanski. På veggene rundt et tomrom etter et hus som ble bombet under andre verdenskrig, har han montert skilt med navnene på alle som bodde i huset under krigen.

Minnebrosten som denne finner du mange steder i Berlin, ved hus der det bodde jøder som ble drept under andre verdenskrig.

Topographie des Terrors - midt i Hitlers regjeringskvartal, langs Wilhelmstrasse. Her møtes det tredje rike og det kommunistiske østtyskland. Huset bak var et av regjeringsbyggene i det tredje riket, foran står en del av Berlinmuren, og under taket er restene av kjelleren til Hotel Prinz Albrecht, som huset blant annet SS og Gestapo fra midten av 30-tallet. Museet ved siden av dokumenterer ikke bare overgrepene som ble begått mot jøder, romfolk, funksjonshemmede og homofile, men også i hvilken utstrekning Hitlers regime overvåket, fenglset og terroriserte vanlige tyske borgere.

Litt lenger bort i gata: Checkpoint Charlie - nå som sirkus. Selve bua er en rekonstruksjon, vaktene var innleide "skuespillere" og gaulet høyt på italiensk (!) mens de tafset på alle de søte damene som ville bli tatt bilde av sammen med dem.

Men ved siden av ligger Haus am Checkpoint Charlie, som var en atskillig sobrere, men ikke mindre kaotisk, opplevelse. Museet ble opprettet av Dr. Rainer Hildebrandt allerede i 1962 for å dokumentere Berlinmuren, og har samlet mye informasjon om muren og fluktforsøkene. I tillegg er det mye annet rart og nokså tilfeldig der, huset er bittelite og trangt og slitent, men like fullt verdt et besøk. Kanskje helst en annen dag enn lørdag formiddag, for det var fullt, det.

Fullt var det også på Flohmarkt am Mauerpark på søndag. Digert loppemarked, med masse boder med skrot, skrammel, skatter og også mye håndlagde ting fra lokale håndverkere. Og mye god mat. Vi ble imidlertid i overkant kalde etter hvert, og litt paniske i folkemengden, så vi fikk ikke kjøpt stort.

Etterpå gikk vi bort til Trödelmarkt Arkonaplatz, som er atskillig mindre, bedre sortert og dermed også en del dyrere. Men mye stilig er det, og hadde jeg hatt en container som skulle tilbake til Norge, kunne jeg sikkert ha fyllt den, med sekstitallsmøbler, plater, klær og duppedingser.

Jeg og brodern på kjøkkenet i broderns leilighet i Kreutzberg. Jeg venter på mannen som bare skulle pusse tenner, trodde jeg. 

Omtrent så sur (og lattermild) blir kona når hun oppdager at mannen surrer rundt og tar bilder i leiligheten i stedet, og ikke er i nærheten av å få på seg ytterklærne. 

Men det ble handling nok, selvfølgelig. I Kreutzberg og Mitte, stort sett, og så var vi vel en sving eller to oppom Prentzlauer Berg (blant annet for håndsydde, tyske ulltøfler fra Jünemanns Pantoffeleck).

Det ble ikke mer enn to garnbutikker, men den nærmeste var jeg til gjengjeld innom tre ganger. Her er (fra venstre) kamel, silke/stål og silke. Til veving og strikkemaskin, tenker jeg.  Alt på dette og neste bilde er fra Handmade in Berlin - en fantastisk garnbutikk ved Monbijou Platz i Mitte. De har også kaffe og uteservering ved parken, så hit skal jeg i hvert fall tilbake en sommer snart.

 Handmaiden Cashbah fra Canada, lokalfarget silke og tang (lycocell) og Lotus ull og kasjmir. Skal bli babyjakke, sommerskjerf og stort sjal.


Sokkegarnveggen hos Wollparadies Fadeninsel i Kreutzberg. Det skal de ha, tyskerne, de kan sokkegarn!Sokkegarn av forskjellige slag - alle fra Fadeninsel. De to runde multifargede er lace-tykkelse, og skal testes til tynne ullsokker på maskin, siden de er ull/nylon-blandinger. Noroen er sommergarn, og skal bli skjerf, tenker jeg.

Jeg kjøpte mer hos Fadeninsel, men det er allerede i ferd med å bli noe nytt, så det kommer i egen post senere.

Mannen og jeg deler en tilnærmet fetisj for kontorutstyr og papirvarer, og da er Berlin stedet å handle. Vi var vel innom en fem-seks papirhandler, og tre-fire ganger bare på Modulor.


 Pultordner fra Werkhaus, som har butikk hos Modulor.

Modulor er en sånn butikk jeg drømmer om å ha i Norge. De startet med materialer til modellbygging (sånt som arkitekter og sånt driver med), men har utvidet til materialer av nærmest alle slag. Metallrister, finer, papp og papir, stoffer, sysaker, verktøy, maling, lim... Hobbyhimmelen, kort sagt. Og skikkelige materialer i "løsvekt", ikke de tullete ferdigpakkene Panduro driver med. Men det er vanskelig å planlegge nye prosjekter på stående fot, så det var stort sett papirsaker og verktøy som ble med hjem. Før neste tur skal hjemmesiden deres granskes og handleliste skrives...

Noe av det jeg kjøpte denne gangen: Notatbok og trykkblyant fra Modulor, klistrelapper fra Moleskine kjøpt hos RSVP, liten blikkboks fra Grüne Papeterie.

Blikkboksen har blitt lite syskrin med strikkenødvendigheter.

I det hele tatt hadde vi en riktig strålende tur. Masse god mat, godt øl, hyggelig selskap (vi traff til og med kjente fra Norge), og masse inntrykk av både inspirerende og tankevekkende karakter. Slitsomt var det, men å, så verdt det.

Og ellers?

Ellers kom vi hjem til en Mikropus med hamsterkjake. Og neste morgen var det en Mikropus med hull i kinnet. Han har fått et skikkelig bitt rett over et gammelt arr, sannsynligvis på torsdag før vi dro, men det var ikke lett å se før det sprakk opp da vi kom hjem. 


Så første stopp hjemme ble veterinæren, og nå prøver jeg å hvile med en hysterisk, rastløs, fornærmet mons med trakt på hodet i hus. I dag klarte han til og med å tre kragen (og seg selv) gjennom den innerste katteluka! Vi har heldigvis en til i gangen, så han kom seg ikke helt ut. 

Vi har prøvd med bandasje rundt hodet, men det var ikke mye populært, det heller. Og ikke ble den værende der den skulle. Og så fort han får sjansen, klorer han av skorpa på såret.

Så da blir nok trakta værende på noen dager til. Jeg vet ikke hvem av oss som er nærmest å miste vettet...

Vanskelig å sove er det også, for både pusen og meg som har han og trakta i senga om natta. Men det er eneste gangen han roer seg noenlunde (vel, i natt måtte jeg ut og avlede ham fra forsøket på å grave seg gjennom kjøkkendøra, men stort sett sover han om natta), så jeg har ikke hjerte til å tuppe ham ned.

Ellers er det ski-vm og lappestrikking og fantasylesing formen holder til. Jeg har klart å dusje og vaske to klesvasker siden vi var ferdige hos veterinæren på onsdag, men nå håper jeg det løsner litt snart. Jeg er i hvert fall veldig glad for at jeg fylte frysen med middagsporsjoner før jeg dro!

I dag er det strålende sol, og jeg vurderer en liten strikkepause på verandaen hvis jeg får sneket meg ut uten at han pusen med tuten på hodet oppdager det. Kanskje jeg skal ta med lunsjen ut? Deilig med sol og mildvær er det, i hvert fall.

Ha en flott uke, folkens!


4 comments:

Maria said...

Håper/regner med at du kom deg ut i solen..på denne aller første, skikkelige vårdagen. Takk for en liten bit Berlin :-)

Helle said...

Berlin står så absolutt på listen over byer å besøke- Høres ut som om dere hadde en fin tur, til tross for litt kaldt og surt vær Perfekt for shopping da, og det fikk dere jo til. :)

Quiltefia said...

Hei!! Det kan leses at du har hatt en strålende tur!! Morsom lesning!!:-) jeg har vært i Berlin en gang, og jeg likte det veldig godt!! Egentlig liker jeg sånne store byer veldig godt!! Mye fint garn du har fått med deg! Lurer på hvorfor tyskerne er så gode på sokkegarn? Ha en fin uke, håper du tar deg inn fort! AnneK:-)

AnneKa said...

Heisann ! Har alltid drømt om å reiser til Berlin, så kanskje en gang:) Men det er utrolig kjekt å se bilder derfra, takk ! Stakkars pus da, håper det går bra med han. De der kravene bruker ikke være særlig populær. Her er snøen/isen vekke fra taket og pusene kan endelig være i kattegården igjen (kattegård er pga Felix som er døv). Ha en fin dag !!