31.10.12

Yak rundt halsen

Endelig har jeg fått ut finger'n og begynt å bruke av garnet jeg kjøpte i New York i juni! Sånt garn må som regel ligge og modne litt hos meg før jeg klarer å lage noe av det.


Første prosjekt ut er av yak/merino-garn fra School Products, og ble en helt enkel hals. Godt garn trenger ikke så mye fiksfakserier bestandig. Halsen ble strikket på fredag, og tørket foran varmepumpa lørdag morgen så den kunne bli med på Nettverk vev-møtet.


Mønsteret er gratis, og finnes hos Purl Soho (som også er en garnbutikk i New York, en av dem jeg ikke besøkte). Kortrader foran og fellinger bak gir god fasong med varme over brystet uten volumet av et helt sjal, og er ganske så perfekt for innebruk.


Garnet er veldig, veldig mykt og varmt - og veldig vanskelig å strikke med. Det første har med yak å gjøre. Yak ser ut som en forvokst hippieku, og er et vanlig husdyr i Tibet og andre steder det er skikkelig kaldt. Garn av underpelsen (dunet) til yaken er varmere enn ull og mykere enn kasjmir. Ytterpelsen brukes til tau og sånt, så her snakker vi tøff utenpå og myk inni.


At det var vanskelig å strikke med, skyldtes spinningen - eller mangelen på sådan. Garnet består nemlig av seks tynne tråder som nesten ikke er tvunnet sammen i det hele tatt, og da blir det fort en del løkker... Og siden jeg måtte være så forsiktig, ble også vrangmaskene enda løsere enn vanlig, så det ble ganske ujevnt strikket på kortraddelen.


Men resultatet er deilig, så da får det bare være at det var litt pes å strikke den! Spørs om ikke det blir flere av samme modell, men i litt mindre eksklusivt garn.

Og ellers?

Ellers slapper jeg av, strikker, leser og pusler med litt småtteri. I dag har jeg strikket en del prøvelapper på finstrikkemaskinen, lenge siden jeg har hatt den fremme. Tørketrommelen er full av stoff som skal bli forheng mellom stua og kaoskroken min, så det får jeg prøve å stryke etterpå. Håper å flette litt senere i dag, men det er mulig det må vente til i morgen. Nå er det forhåpentligvis kaldt og fuktig nok ute til at pila holder seg.

*Du ser meg ikke så, du ser meg ikke, så*. Jo, Mini me, deg gjør jeg.
Selv om du ser mest ut som en vaskebjørn med bare halen ute. 

Men det er deilig at det er litt stille et par dager. Jeg har skjønt at jeg må skru kraftig ned på antall utflukter fremover - det nytter ikke å bare hangle seg fra avtale til avtale og så vidt rekke å komme seg på beina mellom hver.

Jeg trenger overskudd til å lage all den rare maten jeg må spise, og jeg vil gjerne orke å rydde ut av oppvaskmaskinen, vaske klær, flette kurver og veve og strikke på maskin - og da må jeg holde meg mer hjemme. Rett og slett. Ikke blir jeg noe friskere, heller, hvis jeg ikke får hvile mer enn akkurat nok til å hente meg inn.

Mini me er en kjenner av kvalitetsgarn, og har lagt sin elsk på et nøste alpakka fra Rowan.

Så, det var dagens strenge preken til meg selv. Nå får jeg gå og sjekke det gardinstoffet - og legge mer ved i ovnen. Jaggu er det kaldt fortsatt! Ha en finfin onsdag!

2 comments:

BodilE said...

Yak garn så deilig ut, og et fint prosjekt du hadde funnet til det! Jeg skjønner hva du mener med at garn må ligge og modnes litt. Spesielt når det er et litt eksklusivt og sjeldent et. Har det på samme måten sjøl også.

Fuglemamma said...

Så spennende med yak-garn. Og for et nydelig bilde av mini me og Alpakkaen. Jeg må innrømme at jeg ble litt bekymret for garnet dog, med katteklør i seg.