29.10.12

Vevinspirasjon

Temamøtet om materialer i Nettverk vev var utrolig bra! Så mye informasjon, inspirasjon og hyggelige, spennende mennesker! Jeg har ikke bilder av så mye, og de jeg har, er tatt med mobilen, dessverre. Dette blir kanskje litt for spesielt interesserte, men mye av dette kan med hell overføres til strikking også, tror jeg.

Første foredrag var om forskjellige materialer som brukes i tekstil, og høgskolelektor Marit Næss var ekstremt kunnskapsrik og interessant. Mye om livsløpsvurdering av tekstiler (altså hvor mye ressurser som brukes både ved produksjon, bruk og resirkulering/avhending), og om nye materialer. Her fikk jeg det så travelt med å notere at jeg glemte å ta bilder...

Kategorisering av tekstiler fra Made-by.org

Visste du at det ikke er lov å kaste tekstiler i søpla? Ikke jeg. Eller at melkegarn lages av å dyppe ostestrenger i formaldehyd så det blir plast? At ull regnes som en lite miljøvennlig ressurs fordi australske bønner dypper sauene sine i møllmiddel? At noen norske sauebønder også gjør det? At det finnes en ny type plastfiber lagd av mais? At du må røyke førti ganger så mange jointer for å bli rusa av hamp dyrket for fiber som av hamp dyrket for, vel, mer utagerende bruk? Ikke jeg.

I tillegg fikk vi se og kjenne på en masse fibre, bl.a. hamp, lin, forskjellige typer bomull og silke, ullsorter, alpakka, rami og bambus.

Etter en intensiv time begynte konsentrasjonen min å glippe, og jeg fikk dessverre ikke med meg så mye av det som ble presentert fra spinneringen i Bærum, men det var mye morsomt effektgarn, det så jeg, og sånt garn er det mer fristende å veve av enn å strikke med, av en eller annen grunn.

Vibeke Vestby

Etter lunsj startet Vibeke Vestby opp ballet igjen med en presentasjon av vevere og vevde stoffer fra hele verden - med fokus på materialer og struktur. Hun viste eksempler på bl.a. dobbel og tredobbel vev der de forskjellige materiallagene krymper på forskjellige måter i vask og lager struktur. Vi fikk se samme mønster vevd i flere forskjellige materialer, og masse eksempler på tekstilkunst med utradisjonelle materialer som led-lys, kasettbånd og metaller. Mye inspirasjon å hente her!

Samme struktur, forskjellige materialer

Pledd vevd av Katja ett eller annet til Riksdagen i Finland, med bomull utenpå og ull i kanalene - så det ikke skal loe på alle de fine, mørke dressene :)


Til slutt var det en samling små foredrag der vevere presenterte egne prosjekter.

Husflidskonsulenten i Buskerud (til høyre) introduserer Trine Jahr Hegdahl.

Trine Jahr Hegdahl viste frem vinnerkjolen fra vevmessa i Borås tidligere i år - en kjole som egentlig skulle bli to puter! Hun vever også med skinnstrimler, hestetagl og kobbertråd, og syr puter, vesker og klær, og det blir veldig, veldig stilig. Sjekk nettsiden hennes her.

Ingri Juul snakket om tekstilene montert til høyre - blandinger av materialer som filter  ulikt.

Ingri Juul viste frem eksperimenter med blant annet ull og lin, der ullen har tovet og linen ikke. Her er det mange spennende muligheter!

Flere bilder finner du hos Krukka på Facebook, og på bloggen til Annik-Snor.

Og ellers?

Ellers begynner jeg å kjenne kjøret de siste ukene på kroppen, så i går ble det full stol- og strikkedag, med lettlest ungdomsfantasy og strikketøy med tykke pinner.

Skeptisk. Meget skeptisk.

I dag våknet vi, som så mange andre på Østlandet til snøvær og full vinter, og jeg kan ikke si at jeg så overvettes begeistret. Men jeg har fyr i ovnen og mat i huset og fletteklar pil, så det blir nok en fin dag likevel!

Bedre her på teppet foran ovnen. 

Håper du får en fin uke, uansett om du liker vinter eller ikke!2 comments:

Fuglemamma said...

Kos deg i sofaen sammen med katta i dag! Og takk for kunnskapsdrypp om fiber, kjenner jeg gjerne skulle ha hørt mer om dette.

Quiltefia said...

Hei igjen!! Så bra med vevfellskap og læring!! Du må sy deg en quilt!! Det er så gøy!!:-) Jeg skulle gjerne ha ventet med snøen, men den kommer nok til å smelte...... AnneK:-)