3.8.12

Fletteterping

Søndag og mandag denne uka gikk med til fletting - været var noenlunde så det gikk an å sitte ute, og pila var for (første gang) akkurat passe til å flette med, så da var det bare å hive seg rundt. Tre skåler/kurver og et lokk ble det, og sånn midt på treet vellykket, alt sammen.

Men det er fortsatt stjernebunner jeg terper på, og det begynner faktisk å sitte. Sider og kanter har jeg eksperimentert med, og de er dermed ikke like bra.

Søndag ble det to fruktkurver, eller noe sånt. Først en med åpne sider.

Har stått ute for å tørke - og dermed ble det litt mugg i bunnen.


Det er første gang jeg prøver, og jeg skjønner nå hvorfor det har rykte på seg å være vanskelig. Jeg stripset alle kryssene, og det hjalp litt, men det var ikke lett å få dette rett i noen retning.


Kanten er heller ikke heelt perfekt, først og fremst fordi jeg alltid tror at jeg husker hvordan den skal avsluttes, men det gjør jeg tydeligvis ikke. Så etter å ha prøvd og feilet må jeg finne en bok, ta opp og gjøre det på nytt, og da er pila allerede bøyd feil og det blir ikke helt pent. Her trengs mere trening!

Neste eksperiment var å flette kimning på stakene før jeg bøyde dem opp. Håpet var en kurv som buet jevnt oppover, uten "knekk" i overgangen mellom kurv og sider. Det lyktes forsåvidt noenlunde, men det hele ble veldig mykt og vanskelig å holde fasongen på, så den ble mer firkantet enn rund. Greit nok!


Jeg toppet det halvvellykkede eksperimentet med den vanskeligste kanten jeg vet om: Flettekant. Kjempelekker når man får det til, nokså rar når man mislykkes. Men denne vil jeg lære å få pen, så da er det bare å øve!

Ansatt som fruktkurv - under tvil.

Mandag skulle jeg flette lokk til flatbrødtina jeg har flettet tidligere. Typisk nok hadde jeg surret litt med hvilke materialer som skulle brukes til hvilke av kurvene jeg hadde planlagt, så det ble litt improviserte løsninger her også.


Men først og fremst ble lokket for stort. Da jeg var ferdig med den rødbrune stripa, var det for lite, og etter at jeg hadde flettet neste stripe, var det for stort. Sånn ellers er jeg ganske fornøyd med det.


Jeg har ikke funnet noen gode beskrivelser noe sted på hvordan man regner ut hvor stor en runde med (i dette tilfellet) fransk sidefletting blir, så det er mulig dette er noe man bare må lære av erfaring. Så da får jeg flette et lokk til!

Til slutt ble det en liten kurv av restene, med sjøgresstau i sidene. Litt nærmere å få til kanten på denne, så snart, snart!


Og nå er det under fem uker til flettekurs! Jeg har fått program og deltakerliste, og er litt nervøs. Det er flere timer enn jeg trodde - fire nesten hele dager (10-17, to dager 9-17 og så 9-14) - og det blir det nærmeste jeg har vært en arbeidsuke på mange år. Og flere av de andre deltakerne er folk som har flettet MYE, og holder kurs selv. Så det er mulig jeg har tatt meg vann over hodet her... Men jeg gleder meg lell!


Så planen i ukene etter Øya er å flette så mye jeg klarer. Bunnene begynner jeg som sagt å få dreisen på, så nå blir det sideflett og kanter og ikke minst form som blir fokus.

Og ellers?

Har jeg fått hyller i arbeidskroken! Nå gjenstår jobben med å bestemme hva som skal få bo der, og hva som skal pensjoneres. Det er en del her å velge mellom, og alt får ikke plass.

Syv meter blanke, fine hyller. Juhu!

Tirsdag begynner Øyafestivalen, og vi feirer litt forsinket bryllupsdag med klubbkonserter og hotellovernatting. Onsdag blir vi nok på festivalen hele dagen, fredag likeså, torsdag og lørdag blir det nok kortere besøk. Jeg har endelig fått satt meg ned og hørt meg gjennom programmet, og kjenner at det rykker skikkelig i festivalfoten.

Ludde på sin faste plass på benken ved verandadøra.

Formen er ikke riktig like strålende som den pleier å være på denne tiden av året, dessverre, først og fremst takket være dusteværet som gjør at dustegresset aldri blir ferdig med å slippe fra seg dustepollen. Men det må da begynne å nærme seg slutten snart, jeg synes det meste av gress her ser brunt og avblomstret ut, og det er enda noen dager igjen til Øya.

Og Mikro har beslaglagt utestolen min - den med ullteppe.

Ellers leter jeg etter det perfekte festivalstrikketøy - èn farge, helst bare ett 50 grams nøste av gangen, fortrinnsvis rillestrikk uten så mye mer dikkedarier, så jeg slipper å ta på meg briller. Foreløpig ligger det an til Eiki i tynn alpakka - hullstrikkkanten får jeg strikke hjemme etterpå.

Ellevilde gjør et tappert forsøk på å vaske alt for langt "skjegg".

Men nå er det fredag og varmt og litt sol og litt regn, og jeg skal veve en laaang dings som skal bli festivalveske. Det er i hvert fall planen!

God helg, alle sammen!

5 comments:

Synnøve Olava Gleditsch said...

Så utrolig flotte disse kurvene dine blir..., du er kjempeflink! Syns du fikk til flettekanten veldig bra. Blir helt sikkert kjempespennende på kurs og jeg er helt sikker på at du er like flink som de andre.... :O)

Kos det på Øya festivalen... :O).., og ha en riktig god helg!

Helle said...

Så spennende det blir å starte på noe helt nytt fra høsten. Det kommer til å gå kjempefint og bør ikke bekymre deg om hva de andre kan. Du er der for å lære, ikke konkurrere med de andre deltagerne.

har aldri vært på festival før, og hadde ikke tenkt tanken at det er et sted man bør utstyres med strikketøy. Hadde hørt om telt og regntøy i forbindelse med festivaler, men nå tenker jeg at dette saktens også høres ut som noe også jeg kunne vært med på. Kos dere med bryllupsdag og mye bra musikk. :)

BodilE said...

Ut i fra hvordan de kurvene ser ut, tipper jeg du er minst like flink på de andre på kurs! Dessuten så er det jo greit å ha noe å strekke seg etter, poenget er jo å lære noe nytt :)
Håper værgudene er med dere på festival, genialt med strikketøy og ser ut som et fint prosjekt også!
Riktig god helg, her titter sola fram nå, det lover godt :)

Cathrines puslerier said...

Kurs er nå gøy, uansett :O) Artig med nye innputt og andre mennesker som har samme innteresser som en selv :O) Og du er jo skikkelig flink så jeg kan ikke tenke meg du gjør det så mye dårligere :O) Du er veldig iherdig i alt du gjør...skikkelig flink og strikke og flette og veve...
Ha en super festival helg/uke :O)

Mette said...

Sidan eg ikkje kan korgfletting så lar eg meg villig imponere. Syns den flettekanten var ytterst sjarmerande. Elles får de ha ei fin feiring.