24.6.12

Varmt, vått og mere garn

Allerede siste hele dagen i New York! I morgen snur vi nesa hjemover. Som vanlig forsvinner ferien som dugg for varm Manhattan-sol, og det er både trist og godt at det snart er slutt.

Vi har sett masse. Og opplevd masse. Varme, regn, torden, steder, mennesker, bygninger, parker - og selvfølgelig garn.

Torsdag

Torsdag var den absolutt varmeste dagen mens vi har vært her, med temperaturer nesten opp mot førti grader og høy luftfuktighet. Uutholdelig på Manhattan, men perfekt strandvær, med andre ord.

Linda tar en Monroe light i vinden.

Først prøvde vi å ta en båt som gikk bare i helgene, og det var jo nødvendigvis ikke noen suksess. Så da ble det subway en times tid i stedet, ut til Rockaway Beach. Etter å ha lett litt etter et ok sted, deretter lett etter mat, kjøpt parasoll og lett litt til etter et ok sted, sank vi sammen og brukte noen timer på sløving i skyggen og leking i bølgene. Fantastisk deilig, med frisk vind inn fra sjøen.

Strand så langt øyet rekker.

Det er offentlig strand og boardwalk langs hele Rockaway, men det er bare lov å bade der det er badevakt. Vi dro motsatt vei av strømmen av ungdommer på subwayen, og fant flotte badesteder uten alt for mye folk omtrent midt på øya (halvøya?).

Fredag

Fredag var det meldt regn og torden om ettermiddagen, og siden det fortsatt var skrekkelig varmt, tok vi sjansen på en båttur på formiddagen, ut til Liberty Island og Ellis Island.

Ikke spesielt truende foreløpig.

Vi var sultne da vi kom frem til Liberty Island, etter mye styr med sikkerhetssjekk og køing for å komme inn på båten. Så vi satte oss ute for å spise lunsj. Plutselig begynte det å blåse opp, alle skrek opp og løp i ly.

Begynner å se mørkt ut...

Vi løp rundt øya for å få noen bilder av Frihetsstatuen, og så tilbake til "skuret" der køen til båten var. Damen selv var uansett stengt for oppussing, så det var omtrent det vi hadde planlagt, om enn ikke i samme tempo.

Regnskyllene blåste gjennom tunnellen - på langs. 

Så brakte det løs. Lyn, torden og høljeregn i en skala jeg aldri har sett før. Vi sto ganske godt skjermet, men ble fortsatt våte, siden regnet blåste ned gjennom "tunnelen" vi sto i som store skyer. Lynet slo ned i Frihetsgudinnen, og folkemengden hvinte som om vi var på tivoli. Og på sekundene vi var ute (med paraply) for å komme ombord på båten, ble vi klissvåte. Bilder ble det ikke noe av, vi hadde nok med å holde kameraet tørt.

Regnvær over Manhattan.

Men innen vi kom til Ellis Island hadde regnværet dratt videre inn over Manhattan, og vi tørket litt i vinden på  båten, så det ble en liten tur på immigrantmuseet.

Mottakshallen på Ellis Island. Her gikk grand-grandonkelen hans gjennom en gang mellom 1906 og 1910.

Noen utstillinger orket vi ikke å se, men vi fikk lett etter mannens grand-grandonkel i arkivene der. Vi fant ham ikke, men har nå tilgang til arkivet på nett, så vi kan lete mer hjemmefra.

Leting etter Alfred Hougen. Som vi ikke fant.


Lørdag

I går var det Upper Westside, Central Park, Upper East Side og High Line Park vi tenkte å se. Ruta var selvfølgelig "tilfeldigvis" lagt innom to garnbutikker. Men den startet på Shake Shack på 86. gate, med berømt økoburger og rettferdig milkshake.

Dårlig mobilbilde, ikke noe stort utvalg, men fine ting det de hadde.

Så fant vi den rareste zen-vev-butikk-studioet jeg har vært i. Ikke at det er så mange, og jeg mistenker at de som regel er rare. Loop of  the Looms er et Saori-studio, og to små japanske damer virret rundt der og glemte at jeg skulle betale i hvert fall to ganger (de hadde tatt med seg varene, så ikke noe håp om å bare gå), og surret fra vev til vev på bakrommet som nyvåkna humler. Vi begynte å lure på om det var en slags test for å se om vi var zen nok til å få lov til å kjøpe noe, det tok så lang tid.

Saorivevstudio

Saori er en en slags japansk zeninspirert friveving, der man lager stygge, men intuitive ting på små, utrolig smarte vever. Ikke min greie sånn resultatmessig, men garnet (og vevene) er stilige.

Det peneste jeg så der inne. 

Så det ble skjekrok og silkegarn med hjem.


Dette var på Upper East Side, så vi krysset gjennom Central Park ved reservoaret og surret litt nedover før vi kom ut på Upper West Side.

Trapp hugget rett inn i Manhattans grunnfjell, Central Park.

Da var vi rett ved The Yarn Company, gitt, og der var garnhimmelen. Hyllene bugnet av håndfarget, eksklusivt garn, mye av det ikke til salgs noe annet sted.

Oh, my.

Den ene siden av "The Style Isle"- bare garn som er eksklusive for Yarn Company.

Så her ble posen full og lommeboka tom. Skulle gjerne hatt med hele butikken... Men disse har også nettbutikk, selv om det mangler en del bilder, så det skal vel være mulig å få tak i mer senere.

Fra venstre: Briar Rose Fibers' silkemerino lace, en liten kone merino og rustfritt stål-garn fra habu, en hespe grønt silkegarn fra Spirit Trail Fiberworks, effektgarn fra Berroco, to hesper Malabrigo Lace, et nøste Ripple effektgarn og et hespe Soxie fra The Great Airondack Yarn Company, Inc. 

På vei hjem gikk vi ned deler av Highline Park, et gammelt godsjernbanespor ombygd til park. Fantastisk! Plantene og designet her er så bra at det fortjener et eget innlegg, men her er et par smakebiter.

"Inngangen"fra 23. gate.

Piet Oudolfs lett gjenkjennelige præriebeplantning.

Og nå er det altså søndag. Planen i dag er å stort sett ta det med ro og lade opp til turen hjem, men det blir nok en liten tur på Strand og Barnes and Noble nedi gata her for å bruke resten av dollarsene våre på bøker.

Formen har naturlig nok blitt dårligere utover i uka, med mye gåing, mye mat jeg tåler sånn passe, øl, røyk og et massivt trykk av lyder, lukter, folk og andre inntrykk. I går var jeg også så ubegripelig lur at jeg drakk milkshake med kaffe, og betalte med lett sjangling, hjertebank og bein som sviktet på vei hjem. Men jeg hang på armen til mannen og kom meg hjem på et vis, og det bedret seg ut over kvelden. Ikke mer kaffe på denne frua, det er helt sikkert. Men ellers får man jo decaf overalt i denne byen, så det har blitt en del iskaffe. 

Hvor mye krefter det har kostet, vet jeg vel ikke før om noen uker. Men det føles ikke som om jeg har presset veldig hardt - det største problemet så langt er egentlig at jeg ikke er vant til å gå med sko lenger, og har gnagsår og vannblemmer som om jeg hadde gått Oslo-Trondheim. Men det går jo over. 

Men nå gleder vi oss til å komme hjem til godstol, katter og stillhet, selv om det har vært en fantastisk uke!

Fortsatt fin søndag, folkens!

4 comments:

Åse H. Aa. said...

Fantastisk! Moro å følge dere! God tur hjemover igjen!

Helle said...

Høres ut som om dere har hatt en fantastisk tur. Gleder meg til å se hva du får ut av all fangsten du får med deg hjem.

Vibekes lille ullne said...

Artig å følge turen deres fra sidelinjen her og ikke minst sikle over garnfangsten. Høres ut som dere har fått med dere masse,i et imponerende høyt tempo. High line park er et genialt konsept. Mye vær på dere av forskjellig slag. God tur hjem! :)

Quiltefia said...

Hei!! Det høres bra ut alt sammen!! Særlig garnbutikkene selvfølgelig....... god tur hjem!! AnneK:-)