3.6.12

Czernys etyder for vev

I mange år gikk jeg hos pianolærer og forsøkte å bli flink til å spille piano. Og i en hel del av de årene gikk jeg hos en sint, polsk pianolærer med fippskjegg og høye tanker om sin egen fortreffelighet. Han syntes nok at han hadde fortjent bedre her i livet enn å spille i et landsens symfoniorkester og å undervise talentløse unger som meg, som ikke hadde noen aspirasjoner om å bli konsertpianist.

Pianolæreren forsøkte å bevise sin storhet ved å gifte seg med stadig yngre kvinner, og ved å drille oss elever som om vi var de hardtarbeidende geniene han helst skulle undervist. Min stakkars repetisjonsvegrende hjerne grøsser fortsatt ved tanken på Czernys etyder.

Carl Czerny. Pianolæreren fra helvete.
Ikke min lærer, altså, men helt opplagt et forbilde.

For å sitere Wikipedia: "En etyde (av fransk étude, «studie») er en musikalsk komposisjon konstruert for å øve opp en spesifikk teknikk på et soloinstrument. (...) Etydene som er mest beundret er de som hever seg over sin praktiske funksjon og blir verdsatt rent musikalsk. Chopins etyder er gode eksempler på dette. De anses ikke for bare å være teknisk vanskelige, men også for å være musikalsk kraft- og uttrykksfulle. Czernys etyder er den rake motsetning til dette, og kan kun sies å være teknisk vanskelige."

Grøss. Vel, jeg ble ikke spesielt flink til å spille piano, kanskje mest fordi jeg aldri klarte å holde konsentrasjonen oppe. Men jeg lærte at hvis jeg vil bli flink til noe, må jeg 1. like det jeg skal bli flink til, og 2. bite i meg utålmodigheten og terpe. Så nå terper jeg vev.


Laura har fått en bitte liten ullrenning, sånn bare for å teste henne. Hovlene er lånt av Lauritz så lenge, og jeg har bare trædd to skaft. Tanken var at det kanskje ble noen bokmerker eller noe, men akkurat nå ser det vel ut som det bare blir et treningsstykke.

Trenger man skaftkrok, så lager man skaftkrok.
Har ikke tid til å vente på å få sånt i posten.
Jeg trener på å slå jevnt med slagbommen, så innslagene blir jevne og like tette.


Så trener jeg på å lage pene kanter.


Og jaggu fikk jeg ikke trent litt på vevknute og skjøting av renningstråd, også.


Det er et stykke igjen, men det går da fremover. Og det er mye morsommere enn Czernys etyder.

Og ellers?
Ellers var det jo egentlig ikke så mye jeg liksom måtte ha på det planteloppemarkedet i går. Neida. Så da kom jeg hjem med nesten 40 stauder og et par busker. Herrejemini. Og jeg har fortsatt uplantede planter fra det samme loppemarkedet i fjor... Men billig var det, og mye fint, så jeg skal nok finne plass til saligheta.

Mye iris i år, og mange  skyggeplanter.
De "tomme" pottene er lerkesporer som visner ned etter blomstring.

Og da jeg kom hjem, ommøblerte jeg like godt hele arbeidskroken. Og jeg som trodde det kom til å ta hele sommeren!

Laura på plass ved vinduet. Bokhyller hele veien på vindusveggen,
sitteplass i hjørnet til venstre og apotekersjenk i begge ender.
Bedre plass enn det var før, faktisk. 

I dag er det noe roligere her, men jeg har ryddet og sortert og kastet i haugen av bøker og magasiner om hage og håndarbeid, og det var på høy tid.


I vinduskarmen er det fortsatt plass til vaskende pusedamer.
I morgen håper jeg på en hageøkt, med planting og ikke minst omplanting av stauder, potteplanter og sommerblomster. Ellers skal jeg ta det pent, tenker jeg, siden dustegresset har begynt å blomstre, og jeg er tett og trøtt og har litt hodepine hele tiden. Neste uke blir det kortisonsprøyte...

Avis? Hvilken avis?

Men nå er det strikketøy og beina høyt som gjelder.

Må bare ta med en fylt orientvalmue - de har som vanlig
sprunget ut i tide til sommerens første skikkelige regnskyll.

Ha en fin uke, alle sammen, og takk for alle hyggelige kommentarer de siste dagene! Jeg leser bloggene deres, altså, selv om jeg ikke er så flink til å kommentere tilbake!

2 comments:

Helle said...

Gratulrer med Laura, Tipper du kommer til å få mange og gode stunder sammen med henne. Kaskje det er her du kommer til å komponere dine musikalske verk i motsetning til på pianoet?

Husker jeg hadde en venninne som hadde faste pianotimer, satt på trappen utenfor huset henns og hørte henns hyling og høylytte klaging, mens jeg ventet på at hun skulle bli ferdig. Akkurat da var jeg veldig glad for at foreldre mine ikke var musikalsk ambisøse på mine vegne. :)

Jeg forsøker å lese, men sliter selv med å kommentere bloggene jeg følger. Jobber nå 50-60t i uken + lang reisevei og er egentlig på etterskudd med absolutt alt. Faller død om på sofaen hver kveld og gleder meg bare til kvelden 20 juni (da har jeg levert det siste av 4 store prosjekter denne måneden). Har bestemt meg for å ikke ha dårlig samvittighet for en aktivitet (blogging) som skulle være positiv.
Snart er det sommer og alt må bli bedre, eller?

Ditte said...

Godt å se at det er flere enn meg som trener på jevne innslag og pene kanter, og sist men ikke minst bli godt kjent med veven! :)

God helg!