9.5.12

Mens vi venter

De siste dagene har jeg ventet. Ventet på bedre form, bedre vær, bedre utstyr, mer materialer og pakker på posten. Noe har jeg ordnet underveis, noe venter jeg fortsatt på.

Jeg har fått en masse småvevutstyr av en venninne av foreldrene mine. Dette har ligget pent i en skuff et år eller to, men nå var jeg så vevsugen her jeg satt og ventet at jeg fikk somlet meg til å prøve litt grindvev.


Grindvev eller båndvev er et enkelt og eldgammelt vevredskap. Renningen strammes med kroppen (på engelsk kalles det body tension loom), og veven er en ramme med slisser og hull som lager et enkelt skille. Ekstra hovler kan knytes på, så det går an å lage mer kompliserte mønstre, men jeg tenkte det var greit å starte enkelt.

En bitteliten renning i hvitt og rødt ullgarn, festet i foten min i den ene enden og i en "hest" rundt magen i den andre. Det vil si, jeg hadde den vel nesten oppunder armene, siden jeg satt med beina rett fram.


Jeg trodde i utgangspunktet at det var lettest å veve renningsrips på sånne grindvever (dvs. at innslaget er dratt til så hardt at bare renningen synes), men den første biten ble det helt grei lerretsvev. Så kanskje det går an å veve skjerf på de brede grindvevene jeg har?

Etterhvert prøvde jeg å stramme innslaget mer, og det nærmet seg en renningsrips. Morsomt å se hvordan uttrykket forandres når mønsteret skvises sammen!


Lett var det ikke, dette ble veldig, veldig skakt og ujevnt. Men jeg skal uansett prøve mer! Målet er ny stropp til kameraet - som for øvrig trenger veske. På tide å få ut den fingeren også, kanskje...


Jeg er som sagt litt vevsyk om dagen. Jeg har en hemmelighet på Lauritz-veven, men jeg har ikke klart å veve så mye på den. Det blir bedre når jeg får tatt i bruk det nye utstyret som er innkjøpt i dag! Jeg og en venninne og hennes venninne har nemlig vært hos Vevknuten i Nittedal i dag og handlet vevgarn og -utstyr.

Min første skikkelige skyttel! Og den har små hjul under!
Og til skikkelige skytler trenger man spoleapparat. Det har jeg ikke, og det er dyrt, så drillen og en tilspikket spisepinne får gjøre nytten så lenge.

Spisepinnen er perfeksjonert etter at bildet ble tatt.
Dessuten fikk jeg et kjempetilbud på svart matterenning (som viste seg å være en misforståelse, men ikke fra min side, så jeg betalte den først avtalte prisen). Så nå har jeg matterenning for resten av livet, sannsynligvis.


Også har jeg garn til håndhåndklær på kjøkkenet. Blir fint!


Og ellers?
Ellers har jeg klart meg greit så langt etter helgas pilefletterutskeielser. Jeg er det jeg pleier å kalle litt "skjør", dvs. jeg tåler ikke så mye ekstra, men jeg rusler rundt litt hjemme og lager mat og tar en dusj og sitter ellers godt tilbakelent i stolen med beina høyt. Jeg kan bære meg selv, men ikke så mye mer. Butikken er litt langt unna, men jeg kan fint hente posten.

Mini me har søkt tilflukt under trappa.
Hun kan nemlig smyge seg under det nederste trinnet - det kan ikke broren hennes,
noe han oppdaget med et brak for et par år siden.
Stakkars Mikro - jeg lo så jeg holdt på å trille av trappa.

Og det er ikke verst, bare det! Var nokså skutt noen timer på mandag ettermiddag, men jeg hadde fryktet et par dager der jeg må planlegge doturene sånn at jeg kan hente vann og mat på vei tilbake til stolen med det samme jeg er oppe og går, så dette er riktig bra.

Caruso og jeg har ukeplanen klar, som vanlig.
Min plan: Godstol. Carusos plan: Fang.
Så nå gjenstår det å se hva dagens handletur har kostet. Jeg hadde jo i utgangspunktet lånt mye energi fra denne uka, og å bruke enda mer nå, før jeg er helt restituert, er litt som å betale avdrag på huslånet med kredittkort. Men fingrene er krysset for flere positive overraskelser!

Nå blir det beina høyt, strikketøy og cup-kamp! 

6 comments:

MayM said...

Så fint båndet ditt ble. Har visst både grindvev og brikkevev ett eller annet sted i kjelleren. Lenge siden de har vært i bruk :-)

Åse H. Aa. said...

"Bedre hodeløs enn rådløs", heter det! Genialt med den drillen som spoleapparat.
Men ellers, har du glemt at pappa lager vevutstyr? Skytler bl.a. Ikke kjøp flere. Han har fremdeles en del på lager.

Linda Aasan said...

Trodde han bare lagde filleskytler, jeg! Jeg har bestilt en til, men hvis dette fortsetter å balle på seg sånn som det har gjort til nå, trenger jeg sikkert snart flere :)

Quiltmania said...

Så flink du er ;o) Blir helt imponert over hva du får til og kaster deg ut i! spennende å følge utviklingen videre på vevingen din...

Cathrines puslerier said...

Det med drillen var jo super lurt :O)
Og Caruso, for et oppsyn. For en fantastisk holdning og nydelig bred nese...skikkelig løve :O)

Kristel said...

Jeg var på kurs i februar og lærte å veve bunadsbånd på grindvev. Det var kjempegøy, utrolig inspirerende når de kommer ut med flott mønster. Man skal stramme veldig mye, når min vev var nesten full av tråer ble båndet ca 2 cm brett. Vi skulle møttes når jeg bare blir ferdig på modum å snakke om vev :-)