6.5.12

Fletteflettefletteflettefletteflette!

Jeg liker alle typer håndverk der man gjør en tråd om til en boks, og aller best de der man bruker et minimum av maskiner eller annet veldig teknisk utstyr (med unntak av veving). Og kurvfletting er kanskje den aller, aller beste.

Helgas produksjon!
Tanken på at mennesker har flettet kurver i minst ti tusen år, mye på samme måte som vi har gjort i helga, gir en helt egen følelse av ydmykhet og stolthet.

Godt med vekt på, så er det lettere å snurre kurven rundt mens du fletter.
Alle underveisbilder er tatt med telefonen.

Samtidig oppleves ikke kurvfletting som gammeldags, upraktisk eller overflødig, sånn som jeg av og til føler at historiske håndverk er - dette er så moderne som du ønsker deg, det er nyttig og kan ikke gjøres bedre eller raskere med maskiner eller nye hjelpemidler.

Ferdig med bunn og kimning, og har begynt sidefletning.

Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å takle den "grunnleggende" kurven - stjernebunn, fransk sidefletning, snodd håndtak og slitekant under. Jeg har begynt på sånne bunner flere ganger, men feiget ut når jeg kom til stakene, så nå var det på tide å lære det skikkelig.

Tre runder med sidefletning ga grei høyde.

På fredagskvelden rakk jeg å lage bunn og å finne frem staker.

Kimning, kant oppe og slitekant under ferdig flettet.

Lørdag - vel, da gjorde jeg kurven ferdig! Kimning, sidefletting, kimning, kant, slitekant og håndtak. Til sammen brukte jeg vel en drøy arbeidsdag, noe som ikke er så verst, synes jeg, siden det tross alt var første gangen og en god del venting på instruksjon og den slags.

Så rund!

Og så ujevn. Men den er omtrent like høy hele veien rundt.
 Mange retninger å passe på når man fletter...

Kurven er ganske imponerende rund, om jeg skal si det selv, men den er ikke helt jevn i fasongen ellers. Den har også huller i bunnen...

God drenering.

Jeg var for sliten fredag kveld, og dro ikke til skikkelig på de siste rundene av bunnen. Dermed satt ikke stakene skikkelig fast, og trakk seg ut når jeg begynte å flette.


Men jeg er godt fornøyd med den likevel - det er tross alt første gang jeg lager noe så stort! Fargene er nydelige, og det er en skikkelig stor håndarbeidskurv.

Rammeverksflettiing på gang.

Sånn innimellom på lørdag begynte jeg så vidt på et rammeverksfat. Rammeverkskurver liker jeg veldig godt, så jeg var godt fornøyd med å lære litt av den tekninkken også i helga.

Lite, rart fat.

Det ble bittelite og ikke spesielt brukbart, kanskje. Men nå vet jeg hvordan jeg skal lage et større.


Og så lagde jeg en eksperimentell liten kurv til slutt, og fikk testet litt mer dobbel kryssfletting, som ikke er min sterkeste side. Denne ble videre enn planlagt, men det funket i grunnen bedre der den var tenkt - på siden av Lauritz med sakser og vevutstyr i.


Et virkelig nyttig resultat av helga er et nytt bekjentskap - et som dyrker pil i Skedsmo! Dessuten fikk jeg frelst venninnen min på pilefletting, og det liker jeg. Alt er morsommere når man er flere! Og til helga skal vi til vårt nye bekjentskap og hente pil, så fletteeventyret fortsetter, helt klart!


Totalproduksjon fra ti elever - minus kurven min, som hadde dratt hjem allerede, og noen ting som ikke ble helt ferdige.
Og ellers?
Ellers har helga på mange måter gått veldig greit, synes jeg, men ingen vet hvor ME'n hopper, så jeg har ikke tenkt å anta noe som helst om hvor sliten jeg kommer til å bli.

Men jeg har et vagt håp om å komme meg ut og handle vevutstyr med en venninne denne uka uansett - det står et skjerf og venter på veven, og jeg har ikke så lyst til å nøste sytråd på filleskytler...

Eneste pusebildet jeg har rukket å ta i helga.
Motvillig Caruso demonstrerer kurv.
Husk at Caruso er en stor katt, så dette er faktisk en riktig stor kurv!

Enn så lenge parkerer jeg i godstolen med en stabel gamle ungpikebøker jeg akkurat rakk å sope med meg på loppemarked på vei hjem i dag. Ikke så dumt, det heller!

Ha en fin uke, folkens!


PS: Nå synes jeg at jeg skylder mange kommentarer rundt om, men akkurat nå er det litt utenfor rekkevidde å gjøre noe med det, dessverre... Så jeg takker herved for alle hyggelige kommentarer de siste ukene, og lover å komme sterkere tilbake!

9 comments:

Cathrines puslerier said...

Det ble en skikkelig flott kurv! Også så gøy å ha laget den selv... Håper formen din holder seg og at det kun blir en positiv erfaring og være på kurs :O)

Mona said...

Så flink du er! Kurvene ser kjempefine ut :)
Ha en fortsatt fin fredag!

trinemamma said...

Kjempefin kurv. Utrolig vakkert fargespill

trinemamma said...

Kjempefin kurv. Utrolig vakkert fargespill

Quiltmania said...

Dette var jo kjempefint! - er veldig imponert ;o) Fargespillet i kurven var jo rå.
Jeg synes "lite rart fat" var stilig - egentlig var alt super duper stilig!

Quiltefia said...

Hei!! Jeg er skikkelig imponert!! Kjempefin kurv!! AnneK:-)

Fuglemamma said...

Jeg er også kjempeimponert! Så flott kurv, og artig med litt informasjon om hvordan sånne blir til.

Gabisina said...

congratulations!....there are fantastic handicrafts......

Anja said...

Utrolig kult å kunne lage sånn kurv selv. Og at man kan lære det på en helg. Hm. Plutselig fikk jeg lyst til å prøve jeg også.... Enabler! ;)