18.5.12

Blingskjerf og kake uten alt

Hurra for lillesøster som fyller 24 blanke år i dag! Og i den anledning har hun fått et blankt blingskjerf i posten fra meg.


Dette har vært et vevprosjekt av de mer frustrerende, og resultatet bærer preg av det. Så hvis lillesøster aldri bruker skjerfet, har jeg full forståelse for akkurat det. (Hun fikk en liten gave til, altså. En som ikke var hjemmelagd.)


Frustrasjonene skyldtes først og fremst dårlig arbeid med renningen. Her er det mange forskjellige fibre og tykkelser involvert (to typer resikulert silke, bambus, glitter og "sytråd"), og min plan for hvordan dette skulle rennes og dras på veven var vel ikke av den geniale sorten.


Men det ble faktisk renning av det, og ikke forsvant det så uhorvelig mye i rot og tøys, heller.

På dette tidspunktet så det litt håpløst ut...

Selve vevingen var heller ikke helt uproblematisk. Siden renningen var ujevn og glittertrådene filtret seg sammen, er det ganske mye ujevnheter. Dernest var vevskjea var litt trang, så den tykke, resirkulerte silken ble slitt mens jeg vevde og krøllet seg sammen og ble rar noen steder.

Skjerf før damping.

Etter damping. Ikke verst.

I tillegg kjøpte jeg skikkelig skyttel underveis i vevingen, og den trengte jeg også litt tid på å venne meg til.

Travel vevdame med ny skyttel. Oups.

Men resultatet ble bedre enn prosessen, som jeg strengt tatt likte bedre enn jeg hadde regnet med å gjøre, alt mikkmakket tatt i betraktning. Og feilene synes ikke så godt når skjerfet henger rundt halsen.


Så jeg tror det blir flere sånne skjerf med masse rart garn, gitt. Nå har jeg en bedre (tror jeg) plan for hvordan de skal rennes, og så skal jeg kjøpe en skje som er 25/10, der det forhåpentligvis er nok plass til tykke silketråder. Rart garn har jeg nemlig mer enn nok av, og dette er ting jeg ikke kommer til å strikke noe av, for å si det sånn!

Eplekake uten alt!
Vel, ikke uten epler, da. Og ikke helt uten sukker. Men uten gluten, egg og melk er den. Ikke er det nøtter eller sjokolade eller sitrus i den heller, så da har du jo inkludert rimelig mange matintolerante mennesker.

Utgangspunktet er Anne Spurklands glimrende oppskrift på studentmuffins bakt med kikerter. Jupp, med kikerter. Men de smaker altså slett ikke kikerter, de er bare veldig gode. Oppskriften er forresten med vanlig mel - jeg bruker litt havregryn, litt havremel og litt glutenfri melblanding.

Glemte å ta bilde før vi begynte å spise...

Jeg doblet ganske enkelt oppskriften, helte i en 24 cm springform, skar tynne epleskiver og dyttet nedi. Kanel hadde sikkert vært godt på, men det tåler jeg ikke.

Jeg brukte dessuten ikke hvitt sukker, men noe rørsukker og en del rismaltsirup, for det tåler jeg bedre. Stekte bortimot en halvtime, tenker jeg.

Knallgodt! Og forteller du ikke gjestene at denne er uten alt, gjetter de det aldri.

Og ellers?
Ellers er jeg redd de siste ukenes overforbruk av energi er i ferd med å hente meg inn. Enten det, eller så reagerte jeg mer på maten i går enn jeg hadde regnet med (hjemmelaget is med eggeplommer er en mulig synder. Eventuelt ble det rett og slett for mye sukker).

- Hva er det du peker på meg med?

Etter en veldig hyggelig 17. maiformiddag med pent vær og tog og kake og is var jeg i hvert fall nokså flatklemt, sov en drøy time og satt pent og stille i stolen min resten av kvelden.

- Skal vi ikke leke litt med denne?

Men jeg håper fortsatt på hagehelg. Det hadde vært sabla kjekt å få ut en del planter til herding før det blir knallvarmt og stekende sol til uka... Første dose pelargonier er alt trillet med trillevogn fra "biblioteket" og ut på verandaen, så får vi se om det ryker en gjeng ut gjennom kjellervinduet senere i dag.

- Jeg kan hjelpe til!
Og så har jeg tenkt å legge i vann litt flettepil. For nå har jeg så mange kurvideer at hodet holder på å eksplodere. Og jeg har reservert plass på kurvmagerskolen til høsten! Så får jeg se utover sommeren om formen ser god nok ut til at jeg tør si ja til plassen.

Ellevilde, røyte? Neeeeida....

Fortsatt fin himmelspretthelg til dere alle sammen!

5 comments:

Quiltefia said...

Hei!! Jeg er skikkelig imponert at du fikk til den renningen!! Det så ikke akkurat lett ut!! Det er fasinerende å se at du klarer å bake uten "alt". Uten gluten har jeg bakt, men når du må ta vekk masse annet også, må det bli en utfordring!! Men må du så må du....... Ha en fin helg du også!! AnneK:-)

Anne S said...

Morsomt å se at oppskriften på Studentmuffins blir brukt i nye sammenhenger. Slik skal det være! Snart kommer det en sjokoladekakevariant på bloggen, basert på samme grunnoppskrift. Anne S

BodilE said...

Kjempefint blingskjerf! Ser det er flere som driver og vever småting rundtomkring, men foreløpig blir jeg avskrekket av tanken på renningen. Og disse bildene var ikke akkurat betryggende, du må jo ha en tålmodighet uten like! Men fint ble det!
Vi er midt i røytesesongen her også, men begynner heldigvis å bli litt bedre nå, etter utallige runder med kam og børste på alle pelsdottene.

Helle said...

Synes skjerfet til søsteren din ble knallfint, og overbevist om at det tas i bruk. Akkurat det at du hadde så mange ulike fibre i det gjorde det spesielt og kult.

Kjenner jeg er glad jeg kun sliter med pollen og melkeallergi når jeg leser om alt hva du må unngå. kan ikke være lett å skulle spise ute med så mange hensyn å ta. Godt da at du blir ekspert på egen mat.

BodilE said...

Det ligger en utfordring til deg inne på bloggen min - om du har tid og lyst. Ha en fin søndag!:)