9.12.11

Garntabell og sniiiiktitter


For et drøyt år siden lagde og postet jeg en tabell som gir oversikt over forskjellige måter å benevne garn på. Jeg har tenkt en stund at den fortjente en egen side med eget menyvalg på øverste linje, og nå har jeg endelig fått ut fingern og lagd en.

Klikk for større bilde

Tabellen og siden heter Garntyper, i mangel av et mer dekkende ord, og viser altså sammenhengen mellom forskjellige måter å sortere garntykkelser og -vekt på, med tilhørende strikkefasthet (gauge) og pinnestørrelse. Jeg tror Ravelry sorterer etter den amerikanske (US), og denne er nok den vanligste. Tallskalaen øverst er også en amerikansk standard, og du finner ofte dette tallet angitt på amerikanske garnnøster.

Et par ting kunne vært bedre, ser jeg, nå som det har rent noen flere kilometer tråd mellom fingrene mine:

- Lace. Her står det 600-800 meter pr 100 gram. Det er nok det vanligste, men det fins også atskillig tynnere garn, med både 1000 og 1500 meter på 100 gram.

- Pinnestørrelsen for lace er oppgitt til 1,5-2,25. Det er hvis du strikker vanlig glattstrikk. Til blondesjal og den slags bruker man vanligvis mye tykkere pinner, som regel 3,5 eller 4.

- Under Medium burde Aran og Worsted byttet plass. Worsted er tynnest, og det stemmer med 200-240 meter og strikkefasthet rundt 20, mens aran er tykkere og har som regel ned mot 16 masker pr 10 cm.

Så da håper jeg det er flere enn meg som kan ha nytte av denne!

Sniktitting
Julegavene har fortsatt prioritet over fotografering av ferdige plagg, men dere skal noen sniktitter på julegavene i dag.

Mer sier jeg ikke!

Og ellers?
Ellers forsøker jeg å forklare Mannen at julestemning er noe man må jobbe for å få, det kommer ikke av seg selv. I hvert fall ikke når man jobber 15 timer i døgnet og ellers ikke ser folk. Så i kveld starter prosjekt "tvangsjuling", med visning av filmen Polarekspressen (vi liker animerte filmer) og medhørende sosialisering. Vi skulle jo hatt klementiner og pepperkaker, men det husket jeg ikke å kjøpe siden jeg ikke spiser det selv, så det får bli is og popcorn som vanlig.

Formen er litt opp og ned, men nå er det rolige dager i heimen fram til onsdag, og det gjør godt for både kropp og sjel. Julegavene skrider da fram, smått om senn, og kattene er sure og rastløse etter TRE dager med snø. Håper de går i dvale snart...

Dagens pus er for første gang filmet, med vårt nokså elendige kompaktkamera i tussmørket. Men dette er altså Ludde, og hun har fanget en farlig irisblad-slange, og både den og teppet den bor i får som fortjent.


Nei, nå er det kveldsmat før film, og jeg skal endelig felle av omtrent tre hundre masker på en seig, seig julegave!

Ønsker dere en fin fredag!

2 comments:

Hanne-Kristine said...

Nei helledussan! Ein trenge ikkje tv når ein har så skjønn og oppfinsom katte. Hu ser riktig så god og mjuk ut... og e sikkert god til å jakte ;)

Det blir spennende å se hva du lage nu... eg sitte å syr i knapper på den første og foreløpige eneste egenproduserte julegave.... ups, 14 dager igjen... slite litt kan du sei ;oD løsningen blir vel sjåpping!

Klem Hanne-Kristine

BodilE said...

Den garntabellen din har jeg hatt i lommeboka mi siden du lagde det forrige innlegget om den. Jeg skrev ut og laminerte den etter alle kunstens regler, veldig kjekk å ha for jeg husker aldri hva aran og worsted og sport står for!
Mange spennende julegaver her :)
Kattefilmen fikk er "currently unavailable", så den fikk jeg ikke sett..
Ha en fortsatt god søndag!