2.11.11

Peddig på polsk

Jeg har flere ganger kommet over bilder av en type flettet brødkurv, som visstnok skal være polsk, og visstnok heter tatza. Jeg har ikke klart å finne ut hvordan de lages, og ikke får jeg opp noen polske sider når jeg søker på ordet heller. Kanskje det staves annerledes?


Jeg har hatt skrekkelig lyst til å lage sånne, men ikke helt klart å se ut fra bildene hvordan det gjøres. Men i går! Etter enda en søkerunde, dumpet jeg over to forskjellige bildeserier og en oppskrift på dansk! Så nå er det flettet polske brødkurver av peddig.

Bilder er å finne hos Pileriet, og fremgangsmåte fra Inger Marie i Hobbynyt er her.

Første utfordring: Hvordan få lange peddigrør ut av bunten på en skikkelig måte? Jeg har ikke svaret. Hvis noen har gode tips, tas de i mot med takk!


Peddigen legges i bløt i lunkent vann i omtrent fem minutter. Håper ikke peddigvann er giftig...


Starten på flettingen er som vanlig det mest klønete, med lange rør i alle retninger. Denne kurven flettes ganske løst, og strammes etterpå.


Så til slutt!


Nesten rund og nesten ikke skakk. Ikke verst. 


Og så måtte jeg flette en liten en av restene. Det var mye vanskeligere.


Men morsomme å flette er de, og det kommer til å gå raskt når jeg bare har lært det skikkelig. Da skal jeg også begynne å eksperimentere med forskjellige varianter av flettingen, og peddig skal også være lett å farge. Dessuten skal jeg lage stooore i pil! Men det er mye tyngre å trekke sammen, så det blir på en god dag.


Og ellers?
Oslo i dag - balansenøkkel-kurs og en tur innom bestevenninna som er forkjølet bursdagsbarn. Og en snartur innom Bogerud på Gunerius for å se om det er mer Spire-garn igjen til sjalet jeg har begynt på.


Puser liker medisterkake. 

Håper du har en fin onsdag!


5 comments:

Vibekes lille ullne said...

Det så innviklet ut, men det ble imponerende flott resultat! Årets julegave til alle er i boks?

Vanskelig å holde nysgjerrige katter unna, spesielt hvis det er nytt og anderledes vann.

Mye program på deg, men virker som det går bra. Her hviles det ut etter hektisk jubileumshelg for mannen i huset og strikkekafé.

To Damer said...

For et flott resultat! Utrolig fin kurv.

karna said...

Måtte innom og titte, så spennende. Og så mange fine varianter av kurver du har laget. Herlige kattebildene ,-)

BodilE said...

Jeg blir så imponert over arbeidet du gjør med kurvfletting! Denne ser innviklet ut, som en keltisk knute. Kjempefin!

Helle said...

Oi, kurvfelttingen gav meg flash back til sløyden på ungdomsskolen. Kurvene ble kjempefine, - blir muligens å finne som julepresanger i år?