23.10.11

Rare ord for fine ting

Det har vært fire fine dager hjemme, med pusling og ordning og ikke noe mas. Det har gjort usigelig godt, og jeg føler meg sånn noenlunde klar for nok en litt for tettpakket uke.

De fire dagene har vært brukt til å lage ferdig tre ting med rare navn. En Ninsenskål, et Frangiflutti og et riparium. Ikke at prosjektene ble valgt fordi de har rare navn, altså, det var helt tilfeldig.

Riparium
Alskens interiørblogger, i hvert fall de fancy, ytenlandske, har rent over av terrarier i sommer. Så det ville jeg også ha.


Et terrarium er altså et "lukket område som simulerer et tørt habitat", i følge Wikipedia. Jeg trodde det var det jeg hadde lagd, men etter å ha konsultert nevnte Wikipedia, har jeg skjønt at jeg har lagd et riparium, som simulerer en elv, og altså har både vann og strand.

Et akvarium er selvfølgelig en boks med et undervannshabitat, og alle disse -iumene er varianter av et vivarium, som i følge Wikipedia er "et område, oftest lukket, for å holde og drette opp dyr eller planter for observasjon eller forskning. Ofte simuleres en del av en arts økosystem i mindre skala, med kontrollerte miljømessige betingelser". Ikke verst.


Ikke så veldig kontrollert, dette her, og ikke så vitenskapelig heller. Jeg har brukt en gammel gullfiskbolle, steiner fra hagen, litt pyntestein jeg hadde fra før, en sukkulent jeg har kjøpt og ellers mose og småplanter fra hagen samt flyteplanter som jeg har fått fra en dame på facebook-gruppa for hageglade.


Jeg har virkelig ingen idé om hvorvidt dette kommer til å funke. Sukkulenten lever nok farligst, det blir nok i fuktigste laget for den, så jeg er på utkikk etter alternativer. Kanskje alt bare blir en råtten gugge om to uker, hva vet jeg, men det er nå hyggelig å sitte her å kikke på, uansett.

Nå trenger jeg bare noen bitte små figurer som kan bo der! En cowboy, for eksempel. Og kanskje en indianer? Eller en sau!

Ninsenskål
Jeg endelig fått flettet litt mer. Takket være kjølig og fuktig vær har den ferdig oppbløtte pilen holdt seg godt under fiberduk i hagen, selv om den begynner å bli litt kinkig, og kanskje litt løs i barken.

Første litt "skikkelige" prosjekt på egenhånd er en Ninsenskål. Den er hentet fra en dansk bok som dessverre er utsolgt fra forlaget, kalt "Pileflæt til gavn og glæde". Skåla er oppkalt etter en belgisk dame ved navn Ninsen, og er relativt enkel å flette fordi den har åpen bunn.

Starten flettes med stakene festet i en papplate.

Så flettes kanten oppe, papplaten tas av og stakene i bunnen løsnes.

Bunnen er den vanskelige delen.
Spesielt når man har litt tykke staker og litt liten skål...

Nokså rund.
Stakene og bunnen er av en mørkere pil enn sideflettingen.

Og ganske skakk. Bunnen har skylden, stort sett.


Men den virker da likevel! 
Og sånn apropos fletting: Jeg har bestilt peddig. Og litt rotting. Og litt sjøgress. Sånn for å ha noe å flette på når jeg ikke er helt riktig i form til å slåss med store pilekvister, eller når jeg ikke har ferdig oppbløtt pil og vil flette nesten med det samme. For jeg liker så skrekkelig godt å flette!

Frangiflutti
På facebook er det flere grupper for strikkeglade mennesker, blant annet en som heter Strikking, og en som heter Strikkesida. På minst en av disse har det blåst en frangiflutti-storm de siste ukene, og jeg kunne ikke la være å henge meg på.Frangiflutti er et lite sjal, strikket av et nøste sokkegarn. Designeren er tysk, og mønsteret er på engelsk og gratis på Ravelry, men navnet frangiflutti betyr visstnok molo på italiensk. Høres unektelig noe stiligere ut på italiensk enn på norsk, men når man ser på fasongen og bølgene, passer det jo godt. På tysk heter det wellenbrecher, tror jeg, og det høres kanskje mer ut som noe man brekker nakken av.Jeg ønsket meg et godt og praktisk hverdagsskjerf, et som kan bli med ut i hagen og dras litt i med jord på hendene og gå i vaskemaskinen når det blir for ille. Og til den slags bruk passer dette ypperlig. Det ligger fantastisk godt rundt halsen, og varmer sånn akkurat passe. Garnet er Austerman step, og jeg strikket til det var 30 cm igjen av nøstet.Sånn passe hjernedødt å strikke, selv om mønsteret ikke var av de beste. På facebookgruppene ligger det norsk oversettelse, og der er det mange som har kommet med tips.

Og ellers?
I morgen skal jeg klippe meg! Det har stått på ønskelista noen uker nå, og skal bli deilig. En lang handleliste og litt b12 står også på programmet. Onsdag er det bytur som vanlig, og på fredag er det fest med damene fra strikkekafeen. Spennende! Og mer enn nok action på en uke for utmattede damer.

- Du har vel ikke hjerte til å flytte på meg?
Nei, jeg hadde ikke det, så jeg fant på noe annet en stund først.

For øvrig er julegavestrikkingen i gang, så hvis noen har konkrete ønsker, er det på høy tid å komme med dem nå!

Så, det var slutten på et langt innlegg. Men sånn blir det når man ikke orker å skrive så ofte, og ikke klarer å la være å fortelle om alt man har lagd.

Håper dere har hatt en god helg! Møt uka med friskt mot!

4 comments:

Vibekes lille ullne said...

Jeg har jo gått glipp av den supre genseren i forrige innlegg. Kledelig og fin, enkelt er ofte best!

Det var litt av noen pilekvister/grener du bakser med. Kom til å tenke på fletting til stråhatter, altså fletting av tynne remser som syes sammen til hatter. Det må a være greit på litt mindre bra dager. Men, hvor mange hatter trenger man engentlig? Nå ja, digresjon bare.

Artig med riparium og skjerfet så veldig fint og praktisk ut. Lykke til med aktiv uke! Tur til LHK for meg på tirsdag, skal ha påfyll av Meyers cocktail intravenøst. :)

BodilE said...

Mange rare ord og mye fint her ja. Artig idé med riparium, blir spennde å se hvordan det holder seg.
Du imponerer stadig med den kurvflettinga!
Sjalet ser veldig fint ut, har sett litt på det jeg også, en artig vri (bokstavelig talt)
Ha en fin uke!

Vibekes lille ullne said...

Glemte å si at det tynne bomullstoffet er bomulls-voilé fra Stoff og stil, siden du hadde lett etter denslags. Vet ingenting om fargeutvalg, er blitt veldig selektiv og rask i butikker. Raskt inn, raskt ut er det smarteste har jeg funnet ut. Resultatet av handlingen kan bli litt ymse på den måten, men fungerer stort sett greit. Ha fortsatt en fin uke! :)

Quiltefia said...

Hei!! Så morsomt at du gjør så mye forskjellig!! Jeg husker disse små plantesammensettningene fra veldig lenge siden!! Retro!! Kurvfletting ser også gøy ut, men tungt?? Og sjalet var fint det også!! Inspirerende..... Jeg vil gjerne starte på noe nytt hele tiden!! Holder meg selv i ørene og prøver å gjøre ting ferdig....... AnneK:-)