25.10.11

Ekspresslegging av blomsterløk

I dag la jeg de siste nitti blomsterløkene av høstens trehundre eller der omkring. For folk som ikke har hage, høres det sikkert skrekkelig mye ut, men andre hagegale vet at dette tallet vitner om stor selvbeherskelse fra min side.

Like fullt, det ER en del jobb å legge tre hundre blomsterløk, spesielt når man har ME og liiiiitt for tett høstprogram. Så derfor legger jeg løk på hurtigmåten. Det er mulig alle med full hage og fullt program og alt for mange løk kjøpt på salg gjør det på samme måte, med helt etter boka er det ikke.

Gjør som følger:

Stikk spaden ned så langt du får den (hvis du har store løk som tulipaner og påskeliljer). Vipp den opp så langt det går.


Stapp to-tre løk nedi hullet så langt du kan. En løk holder hvis det er store løk. Oddetall ser alltid bedre ut enn partall, så regelen er en-tre-fem-mange på samme sted.


Klapp igjen og vent på våren.


Stikk spaden ned ved siden av, vipp opp, hiv nedi noen løk, osv. Og vips! Så har du plantet masse løk på no time. Småløk legges nærmere overflaten, og kan legges flere i hvert "hull".

Har du løk du har betalt en formue for, eller som du er virkelig redd for at skal stryke med: følg en skikkelig oppskrift.


Men sånn ellers:
Glem det der med tre ganger løkens størrelse og sånt.
Og den biten med grus i bunnen.
Og gjødsel. Gjødsle kan du gjøre til våren.

Løk tåler mye mer enn du tror. Og når alternativet er å dytte alt sammen ned i grønnsakshagen (i år igjen), og løken er kjøpt på tilbud, så kan man alltids tåle litt svinn.


Det som virkelig tar knekken på løk, er kjølmark og fuktig jord. Så ikke legg tulipaner i nyspadde bed som har vært plen - vent et år til. Påskeliljer overlever lettere.

Hvis du har blaut eller tung jord, finn løk som liker den slags, det er noen av dem også, f.eks. ruteliljer.

Og tulipaner? De kommer som regel ikke igjen året etter, med unntak av botaniske (som liker steinbed og sånt) og noen utvalgte hybrider. Ergo er påskeliljer mye bedre valuta for pengene. De blir haugamle.

Og ellers?
Ellers sitter jeg og hopper og har sååå lyst til å dra tilbake til Jessheim og kjøpe babysilk-garnet som var på tilbud og som jeg ikke hadde penger til i går. Men jeg er for sliten, og har strengt tatt nok garn og ikke nok penger, så jeg skal holde meg i skinnet. Håper det kommer en bokpakke i ettermiddag som trøst...

Ikke mere garn før puseforsikringen er betalt!
Ellevilde passer på at mamma har prioriteringene i orden.

Oslotur i morgen, fest på fredag, så det er ikke sikkert det kommer så mye mer fra denne kanten før til helga. Ikke er det så mye som er ferdig heller, bortsett fra hemmeligheter...

Hejdå!

7 comments:

Anonymous said...

Et problem med din ekspressmetode er nok at det lett blir et hulrom under løken slik at den har dårlig rotkontakt dersom ikke jorden er meget løs. Jeg vil og tro at da du sier tulipaner sjeden kommer igjen har dette noe med at de oftest blir liggende for grundt på denne måten.
jeg la et år ca 12 000 løk og på områdene der det ikke var stiv leirjord kom mange igjen år etter år.

Tipsene med kjølmark og fuktg jord ( soppangrep ) var gode og ellers er det jo sant at en får tåle noe svinn når løken er på tilbud og det er sent på sesongen.
Vil og tipse om at dersom en fjerner en grasstorv for å legge løk i plen og så legger torven tilbake er det best å gjøre det så tidlig at graset får rotet seg igjen. Rekker en ikke det vil løkspirene løfte opp torva og plenen blir full av "tupeer" som blåser hit og dit. Da er det bedre bare å lage et smalt hull og la graset gro over det fra sidene igjen.

Vibekes lille ullne said...

Takk for tips om hurtigsetting av løk. Her har mannen satt 100 tulipanløk med tungvintmetoden. Min erfaring er at tulipaner kommer igjen år etter år, så rart! Blir uansett spennende å se hvor mange som kommer opp til våren.

Skulle forresten spørre hvor du har kjøpt anleggs-øreklokker hen. Må ha det til sommeren igjen, men vet ikke hvor det skaffes.

Lykke til med travel uke! Her var det LHK i dag og mannnens første jubileumsfeiring på lørdag. "Julebord" på fredag utgår for min del dessverre, pga lørdagen.

BodilE said...

Takk for tips om løk, det skal jeg huske til neste år. Har fremdeles minnet om forrige gang jeg plantet løk alt for ferskt i minnet, og har av den grunn ikke plantet på flere år. Når man har rygg og nakkeproblemer er ikke det å ligge på knærne i all evighet og plante løk helt tingen. Men dette virket veldig overkommelig! Og jeg synes det er så fint med løkblomster om våren!

Sassas mamma said...

Så tulipaner kommer ikke flere år på rad, altså? Søren og... Jeg som planta ørtogførti tulipanløker av nydeligste, dyprøde sort i forfjor.
Burde kanskje brukt penger på nye tulipanløker da, og ikke 19 nøster babysilk på Jessheim i går;)

Landbohaven said...

Jeg kom lige forbi din blog.
Jeg har også sat mange blomsterløg.
In imellem gør jeg som du.
Tak for kigget.

Sisselshverdag said...

Det ble ikke mere enn 18 løk + de x antall jeg har gravd opp. Har jo stort sett hatt influensa i høst. Det er nå ikke for seint enda, kan jo plante til det blir tele i jorda. Har planta i november før jeg :D

Gleder meg til fredag :D Skal bli gøy :D:D
Ha en trivelig tirsdag så lenge :D

Helle said...

takk for tips om blomsterløker. her er jeg helt novise!

Synes du får til riktig så mye, kanskje du heller skal fokusere på det du får til enn det du ikke får til?

Garn på tilbud uten penger i lommeboken, åhh, den er kjip altså. Var på handletur med datteren, -og vips så var hele overskuddet for den måneden borte. Skjønner ikke hva som skjedde med datteren er blid som en sol, mens jeg er blakk som ei kirkerotte. Ikke noe mer garn denne måneden altså.