27.8.11

Feil løk og feil farge

Sånn for å sitere Dumdum Boys litt løselig.

Når man begynner med hage, lærer man fort at farger er relativt. Og i kataloger og på bilder er det veldig relativt. Fristende blå tulipaner er egentlig lilla, svarte liljer er mørkerøde.

Har man litt erfaring, vet man sånn omtrent hvordan blomstene kommer til å se ut når fotofiksinga er trukket fra. Men det hender også at det som kommer opp, slett ikke likner på bildet i det hele tatt. Det er feil løk og feil farge.

Jeg har kjøpt billige liljeløk på hagemessa på Lillestrøm de siste to årene, fra en nederlandsk leverandør som står der med løk i løsvekt i kasser. Billig, billig, og med sterke forsikringer på svak engelsk om at disse liljene tåler norsk vinter.

I fjor var jeg fornøyd, trodde jeg, men det er mulig jeg var litt for opptatt med andre ting til å følge med. Så jeg kjøpte i år også. Og fikk meg en overraskelse eller tre.

Hvit og rosa 'Lollipop'? Tror ikke det...

Orange asiater? Nope.

Svovelgul asiatisk hybrid? Neppe.

Brannbilrød? Nei. Men denne er i hvert fall asiatisk, og rød, på et vis.
Det ser ut til at de traff på to av tre i fjor, men bare på en av tre i år. Og det er jo litt sløvt.

Det verste er i grunnen at de ikke ser ut til å være asiatiske hybrider i det hele tatt, men orientalske. Og de orientalske liljene er mye mindre herdige enn de asiatiske. Men den rosa tror jeg må være fra i fjor, og har i hvert fall klart en vinter her, så da er det kanskje håp? Jeg hadde aldri tatt sjansen på å plante orientalere her med viten og vilje, men nå får jeg jo testet dem. Aldri så galt at det ikke er godt for noe - og de lukter fantastisk...

Variasjoner over rosa
På samme hagemesse var jeg innom standen til Norsk pelargoniumforening og tok godt for meg av stiklingene deres. Og til flere av damene som hjalp meg, sa jeg at jeg hadde så mange rosa fra før, så jeg ville gjerne ha litt annet. Gjett hva jeg kom hjem med:

Okei, noen er mørke og noen er nesten lilla og noen er nesten orange. Men tross alt: Det er mest rosa. Og jeg har virkelig mange rosa fra før. Og jeg er ikke egentlig så veldig glad i rosa. Og rosa passer ikke til huset i det hele tatt.

Ja, ja. Fine er de lell!

Og ellers?
Ellers nådde formen ny bunnnotering for august sånn midt på torsdag, omtrent. Men i går var jeg tilbake i sola med strikketøyet, så det snudde i hvert fall fort selv om ting tar tid, som vanlig.

Fint å ligge bak matmors kne og spionere på småfuglene.

I kveld er det førtiårslag for mannens tremenning på bygdehuset nedi veien, så målet for dagen er en dusj, nok hvile og nok mat, å finne noe jeg orker å ha på meg og å komme meg hjem igjen før neste uke er spolert. Da er det nemlig meldt finvær, og jeg har tenkt å krabbe rundt i hagen.

- Jeg kan ta med til deg også! - Nei takk, vennen. 

For øvrig ser vel ut til at de fleste av oss får vasket hagen grundig i helga - håper dere ikke regner bort!

7 comments:

Sisselshverdag said...

Hehe, flotte blomster er det nå i allefall :D

Vi får tro det ikke blir så mye regn som meldt, det har i allefall vært kjempevarmt i natt.

Til uka skal jeg jobbe mye så det fineværet får jeg ikke mye glede av ;)

Ha ei flotte helg. Har ei jakke som skal rekkes opp, eller gjemmes laaaangt nedikurven. :D

Stine said...

Hehe! De rosa ligner en god del på den ene delen av fargeskalaen jeg ender opp med når jeg tror jeg kjøper sorte blomster... Den andre er blå, og kræsjer selvfølgelig helt. Neste år blir det bare hvite.... ;)

BodilE said...

De var i hvertfall fine, alle blomstene, uansett hva de heter og hvilken farge de har :)
Håper dere får en hyggelig feiring i kveld, og at du ikke blir helt tappet for energi!

stallnilsen said...

Kjempefine blomster bilder du viser oss, ha en flott lørdag, hilsen Lisbeth ;O)

Mari Anne said...

Jeg handlet også liljer på hagemessa og er rimelig irritert. Jeg vet med sikkerhet at "Stargazer" ikke er oransje. Det er rett og slett lureri.

Anki said...

Skjønner av det du skriver at her er en del skuffelse. Skjønner det godt. Kjøpe så mange sorter også svarer de ikke til forventningen. Trøsten er nå at de var veldig fine misstakes.

Ønsker deg riktig god bedring. Klem :)

Helle said...

Så leit å høre at formen ikke er på topp. Får håpe at du klarer å kose deg med strikketøyet snart.

Vi har forresten noe lignende erfaringer med planter og farger. Jeg er ikke spesielt rosa jeg heller, og hadde valgt ut oransje og gule planter. Overraskende mange planter hos oss er altså rosa...