3.6.11

Merket

Om ikke for livet, så forhåpentligvis for en stund.

Jeg er en håpløs kjekt-å-ha-samler med tilløp til verktøyfetish. Nå har jeg en greie på bokser, kasser, boller, hyller, skap og kommoder i tillegg, så jeg har mye å stappe alle tingene mine inn i, men det hjelper lite hvis jeg ikke husker hva som er i hvilken boks. Merkelapper har dermed blitt et stadig viktigere interessefelt de siste årene.

Retromerking
Skuffene på den gamle apotekersjenken var merket med gode, gammeldagse dymomerker. Stor var min glede da jeg oppdaget at pregetang fortsatt er noe man får kjøpt (på Clas Ohlson, bl.a.), og ikke bare de nye, kjipe hvite klistrelappene med sorte bokstaver.


Så nå er merkingen godt i gang. Utfordringen er heller hvordan alt garnet skal sorteres... Foreløpig ligger det an til en grovsortering etter fiber (ull, alpakka, bomull), og deretter etter tykkelse med noen underkategorier (superwash, sokkegarn, entrådet og totrådet lacegarn, osv.).


Hvordan sorterer dere garnet deres? Jeg mistenker at jeg kommer til å omorganisere neste gang jeg trenger et spark bak for å komme videre med noe, litt som platesamleren i High Fidelity som reorganiserer platesamlingen sin hver gang livet butter imot og han trenger en liten pause.

Hvitt på sort nr to
Nå begynner planteutvalget i hagen også å overstige grensen for hva min lille hjerne klarer å huske, så da må det merking til. Dette er kanskje ett av de mest omdiskuterte temaene i hagekretser, og det er mange kreative løsninger.

Folk sverger til skiferheller, småstein, persiennebiter og metallplater, og skriver med skitdyre tusjer, pregenål og blyant, for å nevne noe. Jeg vurderer å kjøre retroløsning her også, med dymomerker stiftet på trepinner, men foreløpig blir det laminerte merkelapper.

Svart papir og hvit tusj, så de ikke lyser så veldig opp i bedet og blir tatt av skjærene. Skulle selvfølgelig tatt i bruk gamle kalligrafi-ferdigheter, men det orket jeg ikke og knotet i vei som vanlig.


Latinsk navn først fordi det er lengst. Klippe.


Norsk navn (hvis det fins) på baksiden.


Laminere (i maskin, ikke sånne selvlamineringsgreier), og ut i potter og bed. Disse har stått et par sesonger allerede, og ser ut til å holde, selv om de er møkkete. Plasten beskytter mot uv-strålene som ellers har en stygg evne til å blekne selv den mest vannfaste tusj.

Og ellers?
Skulle jeg veldig gjerne vært på strikketreff på hos Projo på Skarnes i helga. Formen hadde kanskje til og med holdt, men det visste jeg ikke da påmeldingsfristen gikk ut, så jeg tok ikke sjansen. Det er uansett vanskelig å være borte hele dagen med mat og styr og lite hvile, så jeg satser på å komme sterkere tilbake neste år.

Men Projo lover ekstratilbud i nettbutikken i morra for de som ikke kunne komme, så det er best å følge med! Malabrigosuget har vært påtrengende en stund...

Veeeldig lett å ta bilde når Ellevilde har fanget kamerastroppen.

I stedet dukket det plutselig opp muligheten til å reise på hagedager på Ramme gård i morgen, og kanskje planteloppemarked i Lørenskog på søndag! Så da blir det en helg i hagens tegn, igjen. Det kan jeg like. Dobler allergimedisindosen og tar på solbriller og håper det går bra! I verste fall får det bli en kortisonsprøyte neste uke. For ja, gresset har begynt å blomstre.

Marmalade-sjalet er ferdig strikket, men ikke blokket. Og jeg begynte på et nytt sjal sporenstreks... I kasjmir. Petroleumsblåaktig. Påfuglmønter. Say no more.

God helg, alle sammen!

5 comments:

Helle said...

Hadde ikke fått meg meg strikketreffet på Skarnes i helgen, (får virkelig ikke med meg noen ting), og hadde lagt andre (,men morsomme) planer.

Er som sagt helt novise på hage, så jeg har brukt trepinner som jeg skriver på (med billig tusj). Skjønner nå at dette ikke holder. uha, veldig mye å lære med andre ord.

BodilE said...

Da skal du jo bare et steinkast unna der jeg bor :)
Ramme gaard er veldig fint, jeg var der en gang på hippiekonsert Hippiefestival. Mye bra musikk og flower power. Kos deg, været er i hvertfall fantastisk!

Tingelingeling said...

Håper du fikk en fin tur til Ramme gård!
Merkingen ser utmerket ut, jeg innser at jeg har en jobb å gjøre... Hagemerkingen var rett og slett genial. Supert å få gode tips.

Jeg oppdager stadig vekk at jeg kjøper de samme tingene,både ute og inne, og jeg ser veeeeldig fram til å flytte inn på syrommet ( som har tatt tid, flere år faktisk, noe som skyldes formsvikt hos mer enn meg... Ja,ja..)
Så nå skal det snart bli ordning og reda, med hyller og skuffer med merking. Og slutt på å kjøpe det jeg har fra før.

- Trur eg.

Planen er i alle fall system, det vil vise seg om det fungerer!

Morsomt å lese om hagingen din, jeg er/har vært like tussete etter nye sorter som du, men har en liten hvileperiode.
Men et drivhus er under vurdering her også... ( vi har masse vind og masse snø..)

Lykke til med nyanskaffelsene!
Hei så lenge!

Ulla-Bella said...

Så fin merking du er i gang med:) Selv har jeg garnet i store gjennomsiktige plastikkbokser med lokk. Det er ikke ideéllt. Smart måte du merker plantene på også. Har prøvd både det ene og det andre, men blir jo lei av at bokstavene forsvinner.

Anonymous said...

Ser godt poenget med merking. Har det inne,, laminerte, skrevet med tusj,, men ute,, Var god ide den måten du har valgt. Ekstra vri med farge ;).

Vet ikke om dekket blir grått i år. Han har ikke modnet særlig på tanken. Ennå hentet jeg støtte rundt campingbålet i sene timer nå i helgen. Hihi. Får se. Om du får grått før meg, må du vise hvordan det blir ;)