1.6.11

Mat, planter, bøker og strikketøy. Og katter.

Det er vel hverdagen greit oppsummert, egentlig.

Først mat:

Lahmacun!
Vel, nesten, i hvert fall.

Vi har flere ganger før lagd lahmacun, den tyrkiske versjonen av pizza, etter Rick Stein sin oppskrift på BBC Food, men i dag har jeg lagd glutenfri lavhistaminversjon!


Nå skal det ikke så mange endringene til, siden dette er overraskende histaminsnill pizza i utgangspunktet, uten tomater og ost som den er.

Glutenfri bunn lagde jeg av en pakke Orgran pizza & pastry multimix. Fem minutter, tar det, og hever som rakker'n. Litt alarmerende, egentlig, tror det er mye rart i den. Kjevling er en historie for seg selv, men jeg har fått teken og en god bakematte, så da går det bra.


Lammekjøttdeigen ble byttet ut med nymalt kjøttdeig og paprikaen skrelt. Sitron, løk, pepper og hvitløk ble droppet. Jeg hadde ikke så mye bredbladet persille, så halvparten ble byttet ut med ruccola.

Fyllet skal trykkes tynt ut over bunnen. På de tre første ble det litt tynt, og på de tre siste ble det litt tykt.


På toppen hadde jeg ricotta og ruccola. Fetaost og sitron er enda bedre, men gjør mye, mye verre, så da er valget enkelt. Men pinjekjerner kunne jeg gjerne hatt på, egentlig, det er godt.


Spis med kniv og gaffel, eller bare brett sammen og legg innpå! Nam!

Sjal på gang
Fins det ingen grenser? Tydeligvis ikke. Det Bunnløse Internettet pøser på med nye sjalsoppskrifter, og jeg lar meg friste. Sist av Marmalade, designet av Tetiana Otruta. Tror hun er ukrainsk, men bor i New York. Sjekk bloggen hennes her. Jeg strikker i fine, røde Drops Babyalpaca Silk fra Garnstudio.


En av de virkelig morsomme tingene med nettet er å kunne prøve mønstre fra strikkere med bakgrunn fra så mange forskjellige strikkekulturer! Og for øyeblikket blåser det helt klart en vind fra øst hva sjalsmønster angår.


Det andre, litt i overkant konsentrasjonskrevende sjalet jeg holder på med, er nemlig også designet av en russisk(talende, i hvert fall) designer, nemlig My heaven av patusha. Dette blir kanongromt i Malabrigo lace, men jeg klarer simpelthen ikke å lære bordmønsteret utenat, så det går en smule trått.

Hysterisk haging
De siste dagene har jeg holdt på så mye jeg har klart i hagen for å komme noenlunde ovenpå før gresspollenhelvetet braker løs - i morgen, sannsynligvis. Nå har jeg i hvert fall planter nok å plante...

For i går ble det et planteloppemarked til. Ikke så stort og proft (eller billig) som på Skedsmo, men med helt ok uttelling like fullt. En del stauder, noen grønnsaker og urter og en lilla syrinbusk!Jeg fikk telefonnr. til en dame i nærheten av lederen for hagelaget, og motet meg opp og sendte damen en melding og tigget om skyss. Og det fikk jeg! Ikke verst. Kunne ha skrevet en hel del om både damen med skyss og damene i hagelaget, men tror jeg lar være. Snillest sånn.

Stolhaging
I dag har jeg vært ute og bunkret opp med allergimedisiner og hentet bokpakke. Formen er fortsatt "fin i kroppen, treig i toppen", men i ettermiddag fikk beina hvile med litt stolhaging med Ellevilde på fanget.

Hva er det vi leser?

I bokpakken fra Hageselskapets bokklubb lå det nemlig tre gromme bøker: Trær og busker i norske hager, John Brookes' Små hager (gratis!) og selve mandelen i grøten: Den nye utgaven av Hvilken plante hvor av Jane Schul.

Besteste hageboka!

Jeg har den forrige utgaven, og har vært i tvil om jeg skulle kjøpe den oppdaterte, men så fikk jeg et tilbud....

Dette er Den Beste Hageboka ever. Det eneste den ikke har, er herdighetsangivelser og bilder av alt som er omtalt, men som planleggingsverktøy er det ingen over, ingen ved siden.

Her er lister over planter for sandjord, skygge, tørt og vått, planter som blomstrer tidlig og sent, sortert etter bladfarge, blomsterfarge og fasong, planter sneglene ikke spiser, bunndekkere, lavallergene planter og en egen liste over planter som kan vokse i skvallerkål!

Ja takk!

Digger, digger, digger.

Syntes ikke den var så spennende, jeg. 

Og ellers?
Ellers er det Nannestadfestival i helga, og det er som vanlig meldt sønnavind så vi får hele tivolilyden inn i hagen. Sånn er det bare, og det er derfor man har ørepropper. Verre for de som bor øverst i lavblokka i sentrum og plutselig har toppen av pariserhjulet utenfor verandadøra.

En liten tur ned for å se på kåringen av årets nannestadsokning blir det kanskje, Bondelaget står for kåringen og en av øvelsene er langstøvelkasting. Interessant. GT Sara kommer, og biblioteket selger ut bøker ingen låner lenger. Best jeg redder noen av dem.

Men i kveld er jeg alene hjemme, siden mannen er rockemann og spiller konsert i Oslo. Jeg kan love deg at det ikke blir så mye rocking her i huset. Planen ser sånn ut:


Strikketøy, katt, pc med lydbok og en god kopp syltynn roibooste.

Håper langhelga farer godt med dere alle! 

4 comments:

Ulla-Bella said...

Pizza-varianten din ser god ut, og er verdt å prøve vil jeg tro. Ser du har fått fine Hosta, og andre godbiter fra planteloppemarkedet. Den boka har jeg også hatt mye glede av.

Helle said...

Den hageboken må jeg ha! Er helt novise i hage så jeg trenger en litt sånn "hagebok for dummies".

Til å være treg i toppen, synes jeg du får utrettet mye bra. Rødfargen i sjalet synes jeg var helt nydelig. Høres ut som en veldig bra planlagt kveld du har foran deg. Her er huset fullt av ungdommer, det er ikke like fredelig. Sukk..

BodilE said...

Den pizzaen så skikkelig god ut. Jeg har hevet meg på lavkarbobølgen så jeg må holde meg unna sånne ting nå, men pizza er en av de tingene jeg savner mest!
Den lista med planter som ikke blir spist av snegler, og som kan vokse i skvallerkål hadde jeg hatt bruk for! Vi er helt nedsyltet av iberiasneglen her.
Det røde sjalet ser helt nydelig ut, gleder meg til å se det ferdig!
Høres ut som du har en hyggelig kveld. Jeg har ikke tatt i bruk lydbøker enda, men det burde jeg jo gjøre. Da kan man gjøre to favoritt ting på en gang, lese og strikke!

Vibekes lille grønne said...

Den pizzaen minner om den tyske varianten Flammenküche, som vi prøvde i Tyskland i fjor sommer. Lager som regel den, for den har mindre deig og fyll og ikke ost, men crème fraiche.

Rart det med sjal, jeg får abstinenser hvis det går for lang tid mellom. Fine oppstarter du har, med fint garn! Klarte aldri å lære borden på Rock Island heller, men nå er jeg ferdig heldigvis :)

Takk for boktips! Høres ut som en aktuell kandidat her, det blir jo absolutt en del stauder som skal på plass etterhvert her.

Ha en fin dag! :)