5.6.11

En tur i parken

Havlystparken, nærmere bestemt.

Gårsdagen ble brukt på Ramme Gård ved Hvitsten, på hagedag med plantesalg og på en lang runde i Havlystparken.

Første gang jeg er her, og jeg liiiiiiker! På en litt ambivalent måte - her varierer det fra blodharry vannsprutende fallosstatuer i skogen til geniale, subtile samplantinger og endeløse kanaler, tjern, bekker og fontener.

Vann er helt klart en av parkens styrker. I mange, mange fasonger, det er vann overalt. Mye mer enn jeg tok bilde av, og mange ideer å ta med hjem - i hvert fall hvis hagen vår var større og det faktisk var høydeforskjeller å snakke om her...Samplantingene, og spesielt overgangene mellom natur og hage, er også utrolig elegante. Hagen har mange formelle rom med forskjellige temaer (1001 natt, kinahagen, den forbudte hage, osv.), men mellom dem kommer naturen frem og hagen "sklir ut".
Variegert iris i en naturlig bekk i
utkanten av en mer formell del av hagen

Nydelig underplanting i skogen - tvetann, gulltvetann og
forglemmegeisøster.

Rododendron og blåbærlyng i skogen.

En spesielt fin primula ved en bekkekant.

Søyleformet, gulbladet tre (alm?) mot viltvoksende bjørker

Blodlønn og or lyser mot himmelen

Blomstrende asalea i Kinahagen.

Og nei, jeg tok ikke bilde av fallosen. Den var dessuten omgitt av fnisende damer i sekstiårene som gikk frem og tilbake foran bevegelsessensoren og fikk den til å sprute på alle som gikk forbi.

Men her er trehuset!

Primula chungensis, etasjeprimula
Bittelitt plantehandling ble det, så en sånn en ble med hjem, sammen med en epimedium og en kirengeshoma. Alle tre har stått på ønskelista lenge.

Alt i alt en deilig dag i sola, og parken anbefales hjertelig, også til folk som ikke er fullt så interessert i hage som meg. Det er også et arboret der (en tresamling) som vi ikke rakk gjennom, gårdskafé, drivhus med tomater og hester og griser og høner og andre fjørkre.

Og ellers?
Ellers er jeg imponert over at jeg kan både stå og gå i dag, etter drøye to timers gåtur i parken i går, og i dag har jeg til og med sortert alle plastpottene i boden, vært på Nannestadfestival og hørt GT Sara fortelle drøye vitser (veldig forfriskende med folk som nærmer seg 90 og fortsatt synger med malmfull altstemme) og lettet biblioteket for noen ungdomsbøker det ville vært for galt å kaste.

Vaaaarmt, synes Luddepusen, som har tilbrakt
de siste dagene i skyggen nede i skogen.
Hva skal du med all den pelsen, pus,
du som ikke vil være ute om vinteren?

Et hyggelig besøk i ettermiddag gjorde kål på isen jeg definitivt ikke burde spise opp alene, og etterpå har jeg lest en av bøkene jeg kjøpte, Philip Pullmans "Iskaldt spill". Lettlest ungdomsbok, spennende og veldig bra, som alltid fra Pullman, men den neste leser jeg på engelsk. Sliter med norsk "slæng" - virru, skarru, kan'ke, jæ... Ser så kleint ut på trykk. Og skottene snakker vestlandsdialekt?!?

Litt susete i hodet er jeg, men alt i alt er formen fortsatt langt bedre enn forventet, så jeg tar dobbel dose allergimedisiner og krysser fingrene for at det varer en stund til!

Ønsker dere alle en finfin uke, selv om været her på Østlandet ser ut til å bli søpledårlig... Så blir det tid til strikking, i hvert fall. 

3 comments:

Helle said...

Deilig med steder hvor en kan hente inspirasjon til egen hage eller hjem. Det får det liksom til å klø i fingrene.

Forstår hva du mener med å forsøke og holde allergien i sjakk. - Går på dobbel dose og er potte tett. Øynene klør og jeg har snart klippekort på Kleenx. Vurderer nesten å flytte til Svalbard om våren , .. tror de har lite pollen der.

Vibekes lille grønne said...

Ramme gård ser jo helt fantastisk ut! Skal definitivt prøve å få en tur dit i løpet av sommeren. Ser ut som det er et flott sted for input og inspirasjon! Jeg har jo tross alt vært med i økologisk hagelag og synes hage er spennende, selv om hageentusiasmen har ligget i dvale noen år nå pga manglende energi. Fint å få litt inspirasjon hos deg! :)

Fint å høre at energien holder stand tross allergi og aktiviteter! Ha en flott uke! :)

Marit -Tusenfryd said...

Så flott park! Jeg må forsøke å komme meg dit en eller annen gang. Jeg ønsker meg vann i hagen, men klarer ikke gravejobben og mannen har mer enn nok annet som jeg ønsker han skal gjøre.Det får holde med de små vannspeilene som jeg har på flere steder.
Her har det vært utrolig deilig sommervær, men i dag var det bomstopp, masse regn og torden.