10.3.11

Sinnet og gleden de vandre tilhope...

I strikkelivet som ellers i livet. Syntes det ble litt vel melodramatisk å dra "sorgen og gleden" - det får være måte på å engasjere seg i de små ting. Men, som en venninne av meg pleier å si: "Jeg er ikke skuffet, jeg er bare veldig, veldig sint." Kanskje ikke så veldig sint heller, men ganske irritert, i hvert fall.

Sinnet
Endelig hadde jeg fått fart på Taj Mahal-sjalet, etter at det gikk uvanlig trått i starten. Ferdig med siste diagram av hovedmønsteret, og skulle glad og fornøyd til å begynne på den ytterste borden.


Så går det ikke opp. Hovedmønsteret og bordmønsteret går ikke opp i hverandre - det ene har 16 masker pr rapport, det neste 10 masker. Og selv om det er forsøkt trikset til med noen fellinger og greier, så SER DET SKAKT UT!

Bilde: Kitman Figueroa
Det er ikke så lett å se på bildene, fordi den ytterste borden begynner et stykke inn på sjalet. Hun har også dandert det sånn at de skakkeste stedene ikke synes så godt. Men når jeg vet om det...

Bare ett annet menneske på Ravelry har latt seg irritere over det samme, så det er mulig jeg er litt hårsår her. Jeg er ganske flink til å leve med at jeg selv har gjort feil, i hvert fall når de sånn nesten ikke synes, men symmetri er en absolutt regel. Med mindre asymmetrien har en hensikt, og det har den ikke her!

Så da blir det fram med rutepapir og mønsterbøker og se om jeg kan komme opp med noe lurt. Arrgh. Morsomt det, altså, men jeg ville jo bare blir ferdig med det!

Gleden 1
Mens jeg venter på at hjernen min skal ha en god nok dag til mønsterdesign, strikker jeg på Starsky-jakka! Fine!


Og på en hemmelighet.


Og på et par mannesokker, et rillestrikksjal jeg har gravd opp fra bunnnen av tralla og et par andre ting.

Gleden 2
Lillestrøm-tur = tur innom Maud's garn. Ukens fangst:


To hesper silkegarn på tilbud (jeg har planer for det, altså), to poser av de nye strikkeperlene hennes og et nøste tynt alpakka sokkegarn jeg har tenkt en stund på å prøve. Pluss skinnsåler til tøflene mine. Yummy!

Gleden 3
Bøker! Denne gangen en glimrende bok om farging av garn.


The Yarn Lover's Guide to Hand Dyeing, av Linda La Belle.

Jeg har lånt en del bøker om farging, men de er stort sett veldig tekniske og handler mest om selve fargene - plantefarging, beising, osv. osv. Prosessene krever mye materialer og utstyr og virker ganske uoverkommelige for en legperson som undertegnede.


Denne, derimot, tar utgangspunkt i "moderne" farger for gud og hvermann: Konditorfarge, Kool Aid, Ashfords syrefarger og liknende. Dette er gode farger til ull, alpakka og silke - lysekte og vaskeekte hvis du behandler dem riktig. Ikke lønnsomt i storskala, men mer enn godt nok for deg og meg. De fleste er også miljøvennlige, og du trenger ikke skumle etterbehandlingsmetaller og sånt. Stort sett bare edikk og varme!


Og enda bedre: Boka viser en masse forskjellige teknikker for forskjellige flerfargede garn! Striper, prikker, skarpe og subtile overganger, her er det hele. Glimrende! OG: Det er strikkeoppskrifter til garnene, så du ser hvordan mønstrene blir i praksis!

I tillegg er det intervjuer med en haug med garnfargende damer som mer eller mindre lever av det, med bilder fra verksteder og utsalg.

Alt i alt en helt fantastisk gjennomført og forseggjort bok. Og nå har vi både Kool Aid og konditorfarge og forskjellig garn som venter på en dag med overskudd (og helst fint vær så vi kan lufte litt). Det blir gøy!

Alt i alt er det altså flere gleder en sinner, og det er jo bra!

Og sånn ellers?
Sånn ellers har jeg vært hos diettdamen på Lillestrøm Helseklinikk denne uka, derfor litt lenge siden sist post. Hun snakket og forklarte så mye at jeg fortsatt er litt svimmel, og mesteparten dukker nok ikke opp i hodet mitt igjen før over helga.

- Jeg hjelper mamma å strikke.

Men sånn i hovedsak var vi vel enige om at jeg sannsynligvis har en hveteintoleranse/-kryssreaksjon (veldig allergisk mot gress. Korn = gress. Hvete = mest gressete av dem alle). Gluten må jeg prøve mer med, men det ser lovende ut. Jeg fikk en lang liste over morsomme ting som kan spires, og mere mat som kan prøves.

- Hmm... Ull og bomullsblanding?

Men det beste (håper jeg) er at jeg skal begynne med intravenøs c-vitamin neste uke. C-vitamin er et kraftig antihistamin, men i likhet med de fleste andre allergikere og folk med skjør mage, tåler jeg jo ikke på noen måte å spise det. Men gitt intravenøst skal det ha god effekt for folk som meg, som "reagerer på alt", som damen så subtilt formulerte det.

- Kjeeeeedelig! Har du ikke noe alpakka? Det lukter så spennede!
Jeg er faktisk ganske lettet over dette, fordi alt jeg har rotet rundt på nettet har jeg ikke klart å finne noen god behandling for histaminoverfølsomhet annet enn anithistaminer og å holde seg unna histaminer. Som jeg da vitterlig gjør, så godt jeg kan, og det har hjulpet bare bittelitt. Og snart er det pollensesong, og det gjør jo ikke akkurat sakene bedre.

Så dette blir spennende! Det er også et par legemidler som muligens kan ha effekt, men de er helt nye og skamdyre, så det blir eventuelt siden.

Så nå blir det tur til Lillestrøm sannsynligvis hver uke framover, og jeg må øve meg på å gå forbi Maud's garn uten å gå innom og kjøpe noe.

Bilde:
Aschehoug
Men i kveld er det bytur på programmet: Boklansering!

"Klassikeren" er debutromanen til en kamerat, Ola Jørgensen, og dette skal behørig feires på Nordli der han jobber. Jeg har lest første side, og er skrekkelig klar for mer!

Mer om Ola Jørgensen og Klassikeren her og her.

Så nå er det dusj og hvile som gjelder!

Ha en fin ukeslutt og helgestart!

4 comments:

Ulla-Bella said...

Ergelse+glede=balanse:)
Ergelig med sjalet, men så lenge det finnes slike gleder som Mauds og gode bøker så er alt bare bra. Ha en god ukeslutt:)

Vibekes lille grønne said...

Kjedelig med sjalet, og rart siden de andre mønstrene virker så ordentlige! Det positive er at du sikkert kommer på noe kreativt og fint, også får du brukt mønsterboka du viste fram :)

Fargeboka så også veldig spennende ut, det kan bli dyrt hvis du fortsetter med bokanbefalinger. Har allitd hatt lyst til å (plante)farge garn, og spinne eget, men akkurat nå ser jeg min egen begrensning heldigvis.

Får håpe at c-vitaminene gjør susen og jeg synes jo en tur innom Mauds er en passelig belønning for slitet ;) Kom gjerne med liste over spirer, det står også på planen her.

Jakka blir super ser det ut til.

Lykke til på boklansering, boka så spennende ut!

Marit -Tusenfryd said...

Her var det jo mange gleder heldigvis:)
Det er grusomt ergelig og irriterende når mønsteret ikke stemmer og en må til å mekke sjøl:( Håper du får det til.
Den boka om garnfarging så spennende ut, jeg har så lyst til å lære å farge garn, men har ikke orket å sette meg inn i plantefargingens mysterier. Det høres enklere ut på din måte. Men konditorfarge er vel kanskje det eneste som går an å få tak i her til lands, eller?

Nina said...

Oi! Her var mye å kommentere!
Først - ergerlig når mønsteret ikke er bra. Og jeg registrerer at du driver med multitasking, ganske kjent her i hjemmet også.

Jeg har også en som ligger og "passer på" når jeg strikker og spinner, men det er bare for å angripe garnet når hun tror jeg er uoppmerksom :-)

Hvis du skal begynne med farging får du gi meg ett ord, jeg kan nok gi deg noen tips for dette holder jeg jo også kurs i. Bare gi meg ett ord så sender jeg deg noen ord på mail :-)

Og godt å høre at det er fremgang i å finne ut av helseting! Tidkrevende, men verdt det hvis det hjelper!

Og ps - hun i kommentaren over meg tar feil - jeg har alle fargene til Ashford i nettbutikken :-)
Hilsen Nina