13.3.11

På det fjerde skal det skje!

Håper jeg. Vil helst slippe "på det femte smeller det, på det sjette gjelder det" - det holder med tre mislykkede forsøk!

Jeg har plundret i flere dager for å finne et godt mønster til silkegarnet jeg kjøpte på Maud's forrige uke.

Det skal bli et skjerf eller sjal, og jeg vet hvem som skal få det.

Problemet er å finne et mønster som fungerer med korte fargeskift med stor kontrast - her er risikoen for sikk-sakk og rare rundinger skyhøy!

Første forsøk
Å dele opp i mindre elementer hjelper ofte på opphopning av farger. Så jeg prøvde først gratismønsteret Panda Silk DK Fan Shawl, hvor radene i tillegg har forskjellig lengde, sånn at fargene ikke legger seg over hverandre på samme sted hver gang.


Jeg liker mønsteret, og kommer nok til å bruke det senere, men det ble veldig rotete med et så stripete garn.

Andre forsøk
Lange, kryssende tråder hjelper også til å bryte opp fargefelt. Neste forsøk var Maja, et gratismønster fra Knitty.


Nærmere noe jeg liker denne gangen, men ikke helt fornøyd.

Tredje forsøk
Tok jeg ikke bilde av, men det var diverse varianter av forlengede masker snudd og krysset på forskjellig vis. Fortsatt ikke bra. Garnet er for godt snodd og kompakt, og det hele blir for nettingaktig.

Fjerde forsøk
Etter tre så-der-forsøk var det på tide å se tilbake på min første plan.

Jeg var nemlig tidlig innom en del forskjellige varianter av bølgete stripemønstre (feather and fan, chevron, etc.), som ofte fungerer veldig bra med kortstripete garn, men som dessverre også innebærer en hel del vrangmasker.

Til slutt bestemte jeg meg for å prøve Hypernova. Her er det sikk-sakk-striper, og skjerfet et vidt i endene og smalere på midten. Med huller og tre masker sammen innimellom blir det ikke så lange strekk med vrangmasker heller.Og det funker! I hvert fall så langt. Håper det ser like bra ut når jeg kommer til den smale delen - hvis ikke får jeg strikke det litt bredere med et masketall som gir fine striper.

Så nå skal jeg bare rekke opp en bit og rette opp noen feil som dukket opp under Star Wars i går, og så triller jeg videre!

Fineste fargemønsterboken!
Disse forskjellige strategiene jeg testet ut har ikke dukket opp i hodet mitt helt av seg selv. Noen har jeg kommet fram til på egenhånd, bl.a. den siste, og noen har jeg fra boka om variegert garn jeg kjøpte for en stund siden.

Men den nyttigste boka om fargestrikking jeg har sett så langt, er denne:


Margaret Radcliffes The Essential Guide to Color Knitting Techniques. Jeg så ikke før nå at den faktisk finnes med myk perm - jeg kjøpte hardback.

Denne boka har alt, tror jeg. Helt fra grunnleggende strikketeknikk til størrelsestabeller for klær - utrolig nyttig! Og selvfølgelig alt du kan tenke deg av teknikker som har med farger og strikking å gjøre.


Jeg hadde nok trodd at det var flere motiver til vanlig tofargestrikking i boka, men til gjengjeld er det så mye annet her at det ikke er så farlig.

Boka inneholder mengder av andre mønstre, med gode forklaringer på hvordan man hopper over, henter opp, vrir, kaster og slipper ned, vever og i det hele tatt. Og det er både tekst og diagrammer til alle mønstrene.


Kapittelet om flerfarget garn inneholder nesten like mye fornuftig som hele den boka jeg tidligere har kjøpt om emnet.


Det er selvfølgelig et kapittel om flerfargestrikk og et om intarsia, begge med masse gode bilder av forskjellige teknikker.


Kapittelet om andre teknikker viser bl.a. entrelac, dobbelstrikking og tvebandstrikking.

Et eget kapittel er tilegnet opplegg, avslutninger, økinger og fellinger.


Og til slutt er det et appendix som inneholder alt annet du kunne tenke deg å trenge: Hvordan modifisere mønstre og designe din egen genser, et glossary med bilder og forklaring av teknikker og ord brukt i boka (= nesten alt du trenger å vite om strikking), størrelsesoversikt og en omfattende bibliografi.

En annen bra ting er at dette er mønstre det er lett å ta i bruk. Har du mønster på en ensfarget genser eller jakke, er det bare å lage en stripe nederst eller på ermene eller på bolen eller hvor som helst.


Jeg ble nærmest målløs etter å ha bladd gjennom denne. Den er utrolig omfangsrik men samtidig grundig nok til at du bør kunne prøve de fleste teknikkene i boka uten ytterligere litteratur. Vel, hvis du som meg liker å lære ting fra bøker og bilder. Ellers kan du jo bruke den som utgangspunkt for å søke videre.

Kort sagt: En glimrende bok, og vel verd pengene!

Og ja, det er noen strikkeoppskrifter i den også.

Og sånn ellers?

Ludde venter på vår.

Ellers så er det søndag. Formen er verken spesielt god eller spesielt dårlig, og jeg har oppdaget at jeg må til Jessheim for å kjøpe kjøttdeig i morgen. (For der har de fersk nok til at jeg tåler den.)

Det har jeg sånn passe lyst til, men jeg frister meg selv med at jeg skal se på kjøkkenmaskin og en ny, liten pc. Jeg kommer nok til å kjøpe begge deler på nett - greit å få levert 12 kilos kjøkkenmaskin på døra, tror trillebagen hadde knela om jeg skulle slept den hjem selv. For ikke å snakke om hva jeg hadde gjort.

På onsdag er det første dose intravenøs c-vitamin i Lillestrøm, og kanskje en liten bytur etterpå, siden Helt sort har nyåpning etter flyttingen til Rathkes gate 1. Så da er jo uka full nok med god margin - resten av tida går til strikking!

Ha en god uke!

6 comments:

mimouna said...

Bra at du fant et mønster som passet til slutt. Flerfargete garn kan være litt av en utfordring.

Den boken din så spennende ut!

Ulla-Bella said...

Den boka ser utrolig flott ut. Sikkert mye nyttige tips i den:)

karna said...

For det første, god bedring til deg. Og mange ganger er detvvanskelig å finne DET riktige mønster til det garnet. Spennende bok og håper du finner det du skal.

Vibekes lille grønne said...

Garnet passet veldig bra til Hypernova, godt du fant ut av det til slutt!

Nok en bok som jeg brått fikk lyst på her. Kanskje jeg bare skal vente til du har presentert alle og se hvor mange det blir da? ;)

Ha en fin uke og lykke til med C-vit.sprøyte. Selv skal jeg rotfylle en tann i morgen, og da blir vel resten av uka laber tenker jeg :(

Nina said...

Du er jammen iherdig! tror jeg hadde gitt opp for lenge siden! Men det ble ett bra valg til slutt, synes jeg!

Jeg har også kjøpt kjøkkenmaskin på nett, jeg bruker mye pixmania, har funnet de billigst på veldig mye forskjellig. God service og bra levering :-)

Ha en kjempefin dag!
Hilsen Nina

Monstermønster said...

Takk for tips om fin bok! Nyttig med alt samlet på samme sted.