21.1.11

Fredag i hagen

Kjellerhagen, nærmere bestemt!

Jeg har blomster i alle husets vinduer, men også en del som ikke setter pris på stuevarme. Disse bor i kjelleren om vinteren, og om sommeren er de ute i hagen.

Her er vanlige og hengepelargonier (en del engelske, villarter og primærhybrider står i et relativt kjølig vindu oppe), agapanthus og pinjer og annet som vokser i middelhavsklima. Det pleide å være mye mer, men de siste par årene har jeg tynnet litt i rekkene, og en del planter ble satt igjen ute for å dø i høst.


Rommet er kaldt, rundt fire grader nå. Likevel er det deilig å pusle litt her nede når sommerabstinensene blir for sterke. Snart er det på tide å så litt også, mest stauder som skal ut i snøen i år. Planterommet har nemlig fortsatt ikke vegg (kjelleren er under omstrukturering), så det er vanskelig å regulere temperaturen. Men neste år! Tanken er at rommet skal kunne brukes til annet som innebærer søling med vann også, som farging av garn, siden det er vannkran og sluk her.


Lyset kommer fra tre 23 w sparepærer samt et par 18 w lysstoffrør, som er godt nok lys til overvintring. Til frøsådden må nok pærene nærmere og tettere.


Pellisene blomstrer litt nå og da gjennom vinteren. Det skal de vel egentlig ikke gjøre, med det er tydeligvis nok lys og varme her til at de synes det er greit. Gudene skal vite at det er kaldt nok - eukalyptusen ser ut til å ha strøket med da det var som kaldest her før jul - så jeg vet ikke riktig hva jeg skulle gjort for å unngå det. Og så er det jo hyggelig med egne snittblomster i januar!

Lite julepynt-pakke-bort-tips
Julepynten er omsider stablet pent i esker og venter bare på en sprek mann som kan bære det hele ned i kjelleren. Drømmen om en stilig kjeller med like kasser på rad og rekke er forlengst erstattet med håpet om å få stappet mest mulig inn i hyllene, så pappesker fra Europris og emballasje etter støvsuger og kaffetrakter får gjøre nytten.

Vi holder som sagt på å gjøre om i kjelleren (også), så i år var det et styr å finne tak i alle eskene med julepynt. For å unngå det samme styret neste år, har jeg limt striper med julepapir på kassene, så det synes fra alle sider. Lekkert er det kanskje ikke, men forhåpentligvis praktisk. Håper bare jeg har limt hjørnene godt nok fast, så ikke hele skiten rutsjer av første gang vi flytter på kassene...

Stilfull julepyntoppbevaring. 
Så neste gang kan de ikke snike seg unna så lett! (Bortsett fra den ene vi aldri fant i år...)

Nye strikketøy
Men jeg strikker fortsatt mer enn jeg rydder. Jeg har også innsett at babyteppet jeg strikker på finstrikkemaskinen kommer til å ta lang tid å få ferdig, og jeg er heller ikke sikker på om det blir fint nok til å gis bort.

Heldigvis er Drops ute med ny babykatalog! Ikke så veldig mye nytt og spennende her, synes jeg, men jeg fant i hvert fall en gammel klassiker i tykkere garn enn forrige gang jeg strikket den (i Fabel. Tok tid, ja.).


Rillestrikket omslagsjakke er kjempeenkel og kan brukes veldig lenge (sier de som har prøvd). Rillestrikk er fint til variegert garn, og i Superwash Sport fra Bogerud på pinne 3,5 går det fort å strikke også!

Ellers er det flere utviklingsprosjekter på gang etter omfattende garn-amok-hamstring på mandag. Minst en jakke og en vest og en lue. Lager mønster til jakka fra bunnen av, tror jeg, og modifiserer et vestmønster. Lua har jeg tenkt å finne ferdig mønster til, håper jeg!

Og innimellom strikker jeg på den røde ulljakka (har delt ermer og kropp - jippi, nå er vrangradene mye kortere! Og pt2 nøste nr 2 var mye mykere i garnet enn det første?), vantene i sokkegarn, et par tå-opp-sokker med verdens kjedeligste vrangbord og rillestrikksjalet. Sideveissokkene er bussprosjekt, og bør være ferdige i løpet av dagen.

Hmm, det hørtes jo veldig mye ut, men det går helt fint, altså!

Dagens hjelper

Skaper liv og bevegelse i mors bilder. 
I dag er det brudekjolekikking med lillesøster i Lillestrøm som står på programmet, så jeg har jukset og skrev dette innlegget i går. Håper å orke en tur innom Mauds på vei hjem - blir aldri for mye sokkegarn, eller?

GOD HELG!

3 comments:

Ulla-Bella said...

Det er så godt og se at flere allerede tenker på sommer og planting:) Jeg begynner å så i mars, men merker at det er vanskelig å vente:)

Sisselshverdag said...

Så heldig du er som har en kjølig kjeller å overrvintre sommerblomstene i. Har et vindu i gangen som kan brukes, ellers har jeg noen knoller i en boks i garderoben i 2.etg :D Gleder meg til å forberede sommeren, men det blir nok ikke før nærmere påske her hos meg.
Ha ei flott helg :D

Ann Kristin said...

Så ut som en spennende samling av planter du hadde i kjelleren:) blir gøy å ta de fram og se når våren nærmer seg. Jeg skulle så gjerne hatt en kjeller her slik at jeg å kunne få ting til å overvintre..det er nok litt i varmeste laget på boden vår:( Koselig blogg forresten:)

Ha en fin kveld:)