12.10.10

Helgestrikketøys og rund-rillestrikk uten vrangmasker

Tappert forsøk på å frembringe helgefølelse
Dagene går en smule i ett når man bare surrer rundt hjemme. Og siden gubben jobber mye hjemmefra, er det liksom ikke nok at han er hjemme for at jeg skal få følelsen av helg. 

Forrige uke ble i hovedsak tilbrakt på sofaen med strikketøy, og det var i grunnen det som var planen for helga også, med unntak av et ørlite loppis-besøk.

Så jeg måtte simpelthen finne på noe for at ikke dagene skulle blir helt like. Dermed: Strikketøys. Bare ligge og dille rundt med garn man har et nøste eller to av, og rekke opp og prøve på nytt så mange ganger som det skal til før jeg liker det som kommer frem. Og fortrinnsvis ikke ha noen deadline. Men det er fint å lage noe lite som blir ferdig på en helg.

Helgens offer på garnfronten var et nøste Incawool fra Hjertegarn, kjøpt på Panduro fordi jeg lurte på om det skulle kunne bli en genser. Det kunne det slett ikke, i hvert fall ikke til meg, siden fargeskiftene kommer kastet på deg fra den ene maska til den andre. Skikkelig stripete, med andre ord. 

Glad og varm og blå
Jeg ville ha en hals. En varm og chunky en. 

Jeg prøvde å tegne ugler, men det ble rart med striper på. Fletter i stripete garn utgår. Stripene ødelegger hele illusjonen av fremdrift og retningsskifte på flettene. 

Rillestrikk var neste valg. Prøvde på tvers med kortrader nederst. Rare, rare striper. 

Ergo må det strikkes rundt. Stripene ble jo mindre, men de var fortsatt rare, så jeg fant fram et nøste knallblått Abuelita Tjukk Merino som har ventet en stund på å bli noe morsomt. Så da ble det striper med to rader av hvert garn, og de altfor abrupte fargeskiftene ble smurt litt utover. 

Rillestrikk på rundpinne uten vrangmasker!
Rillestrikk på rundpinne er noe herk. Siden jeg er verdens løseste vrangmaskestrikker, blir radene i forskjellig høyde. Samtidig føles det litt for dumt å sy sammen noe som kan strikkes rundt. 

Løsningen: Strikk rundt frem og tilbake! Jeg strikker en rad, gjør en wrap-and-turn, og snur og strikker tilbake på vrangen. Isi-pisi! 

Det blir riktignok en slags søm der, så helt perfekt er det ikke, men bedre enn alt for løse vrangmasker og mindre styr enn å bytte pinne på vrangpinnene (som jeg også gjør av og til. Jeg strikker vrangmasker nokså nøyaktig en halv pinnestørrelse løsere enn rettmasker. Sukk.).

Men halsen ble fin den, og akkurat passer stor og varm. Mer om pinner og sånt her.

Lue til! 
Deretter startet jakten på en lue som passet til rillestrikkhals. Valget falt på February Beret. Justerte for "litt" tykkere garn, og strikket ferdig på null-komma-svisj. 

Delvis strikket på lang rundpinne med magic loop, men vanlige billigpinner er strengt tatt for stive i vaieren til at det er spesielt komfortabelt. Men ideen er god, hvis du ikke har kort nok rundpinne og strømpepinnene er litt for korte.

Ravelry-sideZimmermans seagull-mønster fra
February Sweater - litt uklart...

Men nå er det hverdag og tilbake til sjalskvaler, grå sokker og verdens mest uendelig lange strikkejakke. Også har jeg begynt på en julegave til, og det er med mønsterstrikk. Maaaange år siden sist, men moro er det, gitt!

Eller, hvis jeg klarer, skal jeg krabbe (og da mener jeg krabbe) litt rundt i hagen i dag, og forsøke å få i jorda litt stauder og løk før blåleira bånntæler.

Helgas loppisfunn
Emaljefat, emalje isbøtte fra Høyang, fat fra Stavangerflint
og lite kattefat med motiv av Rosina Wachtmeister.
Sammen med en tynn ullgenser, et hvitt fat
og tre fine duker: 75 kroner. Hirr, hirr.

Dagens hjelper
Fire fine hjelpere hjelper mamma å holde varmen.

PS: Jeg skal få kjøpe strikkemaskin neste uke! En Norsy finstrikker med hullkort, fra 1976. Akkurat sånn som jeg helst ville ha! Glede seg!

2 comments:

Vibekes lille grønne said...

Så fint det ble med blå hals og lue sammen! Veldig fint bilde av deg også! :) Abuelitagarnet er så fint til luer, skriver om det i dag jeg også faktisk!

Litt av noen hjelpere du har, de jobber hardt som katter flest ser det ut som! ;-)

Ha en fin uke i sofaen og spennende med strikkemaskin!

MayM's og AnneM's smykkeblogg said...

Kjempeflott lue og hals. Lur teknikk du har funnet fram til :-) Så koselig bildet var med kattene i sengen.Godt å ha gode hjelpere. Vår katt hjelper med titt og ofte med å nøste opp garn .....