30.12.13

Året som gikk og året som kommer

Nytt år, nye muligheter - og ikke minst muligheten til litt refleksjon rundt livet og hverdagen. Og dere kjenner meg - "litt" betyr et megalangt innlegg...

Leken og avslappet - det kunne vel være et godt motto for 2014?

Først og fremst må jeg si at 2013 har vært et helt fantastisk år. Etter en litt kjelkete start med variabel form kom det seg betraktelig utpå våren - sånn har det vært to år på rad nå, så jeg satser på en reprise i år! Sommeren var lang, varm og deilig, med god form og god tid og (med ett sørgelig unntak) bare morsomme ting å gjøre. Om høsten daler formen gjerne litt igjen, og det gjorde den i år også, men så kom den seg sannelig litt etter hvert, og de siste månedene har vært de travleste og morsomste jeg har hatt på mange, mange år. Jippi og hurra!

Likt & ulikt

Det aller viktigste som har skjedd i 2013 er nok at Sissel (Krukka) og jeg kom skikkelig i gang med samarbeidsprosjektet Likt & ulikt - og det tok litt av. Omtrent ti markeder tror jeg det har blitt i år, pluss to uker i Ullensaker husflidslag sin julebutikk på Jessheim. Og etter en litt laber start, har vi faktisk tjent litt i høst, både på egne og felles prosjekter. Men det å ha noen å "jobbe" sammen med - noen som vil det samme som deg, som tenker både litt likt og litt ulikt som deg, noen å diskutere med, noen å drømme og legge planer sammen med, noen å jobbe frem ideer som ingen av oss hadde kommet opp med på egenhånd med, noen å drukne nederlag og feire seire med - det er ubetalelig.

Midtsommermarked hos Grønne hjerter

Ikke minst har vi fått masse hyggelige tilbakemeldinger på det vi har lagd! Et av årets høydepunkt var vel en dame som kjørte ens ærend fra Oslo til Nannestad for å kjøpe retrokaffekopplysene våre. Markedet på Huser gård var fantastisk, det var veldig hyggelig å bli invitert av Ullensaker husflidslag til å være med på julebutikken deres, hos Grønne hjerter på Eidsvoll har vi hatt mange hyggelige markeder og mye moro, og Salig blanding "hjemme" i Nannestad var også stor suksess. Så mange hyggelige minner!

Julebutikken til Ullensaker husflidslag - det ble en del tommere på bordet i løpet av desember.

Armstrikking har vært det største og mest innbringende fellesprosjektet i høst. Halser, skjerf og sjal har rast ut, og nå er lageret nesten tomt. I januar er planen å lage oppskrifter på sjal og halser, samt på en lue som strikkes på p 12 i samme garn. Så kan vi selge oppskrifter i stedet, og kanskje garnpakker neste vinter - så får vi se om vi strikker mer selv, eller om vi er klare for å finne på noe annet i stedet.

Noe av betongen vi ikke har solgt - vi prøver igjen til sommeren!

Men vi har lagd mye annet rart også! Kaffekopplys har vi solgt en del av, betong har vi lagd mer av enn vi har solgt, det samme med juleengler, selv om vi har solgt nesten alle de små. Porselensmaling var katastrofalt mislykket, trolldeig like så. Men kattelekene har trillet ut, sakte men sikkert - nå har vi bare ti igjen. Og ett klorebrett.

Retrokopplys - blir forhåpentligvis flere til sommeren

Planene for 2014 er allerede mange. Først og fremst håper vi å få et verksted der vi kan få satt opp strikke- og symaskiner og ha plass til alt det rare vi driver med. I februar kommer forhåpentligvis et av produktene mine på trykk i bladet Dilla, så da bør eplabutikken vår være velfylt. Planer om sommerprodukter og flere herre- og gutteprodukter har vi også - det er det lite av på markedene rundt om, og mange som spør etter. Barnesjal strikket på maskin skal vi lage, og en del pulsvanter mangler bare montering. Ellers kommer vi nok til å lage det vi rekker og har lyst til litt etter innfallsmetoden. Vi skal i hvert fall fortsette å kose oss, og så skal vi planlegge neste høst litt bedre så vi ikke er fullt så utslitte til jul!

Huset i midten

Huset i midten har havnet litt i bakleksa utover i året, både bloggen og Facebooksida. Akkurat nå ser det ut til at navnet kommer til å forbeholdes kurvene og det jeg vever for salg, og at bloggen blir min mer personlige kanal. FB-sida er jeg litt usikker på om kommer til å leve videre - Likt & ulikt-sida er mer aktiv, og Likt & ulikt kommer nok til å være "merkevaren" vi satser på fremover.

Men hva har jeg så drevet med i år?

Denne byttet jeg bort - jeg fikk deilig sjal og Sissel fikk kurv.
En god deal, siden vi egentlig ikke ville kvitte oss med noen av delene!

Jeg har flettet masse. Frem til kurvmakerskolen i høst ble det veldig lite fletting, men etterpå har jeg flettet så mye at jeg har kommet ut av tellinga. Og mye er solgt etter hvert, så jeg har slett ikke bilder av alt en gang. Men bortimot 30 kurver, pluss ti-femten fuglematere og noen stjerner og litt annet småtteri har det nok blitt. Jeg har vært på to kurs med Silja fra Skovstuen pluss to moduler av Kurvmagerskolen, og lært MASSE! Jeg ser stor forskjell på det jeg flettet tidlig i år og det siste jeg flettet før jul. Og det er så morsomt!

Flettemaraton før jul...

I 2014 blir det enda mer fletting, håper jeg - jeg har allerede planer om å legge i vann pil til uka. I februar skal jeg holde mitt første kveldskurs i pilefletting, så det krever en del forberedelser. Det blir to nye moduler av Kurvmagerskolen i Søgne, og forhåpentligvis har jeg tid og penger og krefter til flere kurs med Silja også.

Skjerf og krusmatter 

Ellers har det blitt mer av både søm, maskinstrikking og veving i år. Nye symaskiner i sommer og en ny strikkemaskin rett før jul, pluss kurs og strikkemaskinhelger har fått opp produksjonen - og etter hvert også suksessraten. Her har jeg masse jeg ikke har fått blogget, og også mye jeg ikke har rukket å ta bilder av.

Og sånn ellers?

Ellers har vi vært på tre fine ferier i år - det er også ny rekord! Berlin, Skåne og Malta - Berlin og Skåne skal definitivt besøkes igjen.

Garnbutikk i Berlin. Må tilbake dit...

Men om det blir i 2014 gjenstår å se. Føljetongen om elbilen Solan er nemlig fortsatt ikke avgjort. Nå har han stått på verksted i over tre måneder, og selv om vi er nærmere en løsning sånn rent teknisk, er ansvaret for å fikse den på ingen måte avgjort. Så større økonomiske investeringer får vente til vi vet hva vi må ut med eller slipper unna med. Ergerlig å endelig ha bil, og å ha kjørt så pass at jeg tenkte jeg skulle takle vinterføre - og så stopper bilen! Men vi klarer oss da med kollektivtransport også, det har vi tross alt gjort i mange år. Like fullt håper jeg at vi får en løsning ganske snart, så jeg får tilbake litt av mobiliteten min, og at Sissel slipper å kjøre hver gang vi skal på marked eller ut og handle noe for Likt & ulikt.

Beste Luddepusen.

En annen trist sak som preget 2013 var selvfølgelig at vi for første gang mistet en katt. Ludde døde i begynnelsen av september, og vi har fortsatt ikke helt skjønt at hun er borte. En skulle tro at fire katter var nok til å fylle et lite hus, men det er merkelig tomt her. Noen ny katt blir det ikke, i hvert fall ikke enda, og vi venner oss vel til at de "bare" er fire etter hvert.

Men alt i alt har det som sagt vært et fantastisk år. I mars skrev jeg at "Noe må skje" - jeg var så forskrekkelig rastløs og lei av å sitte hjemme. Og sannelig har det ikke skjedd - med god hjelp av aller beste Sissel (Krukka) og en real formstigning. Plutselig har vi en arena å ta sjanser på, et sted å lykkes og mislykkes, et sted å synes, et sted å prestere - og vi bestemmer helt selv akkurat hvor mye vi orker og tør.

Gamle damer kan fortsatt leke

Det burde alle ha. Jeg sender herved et lite spark til politikere og byråkrater som ikke skjønner at det å være selvstendig næringsdrivende faktisk kan være en veldig god løsning for mange arbeidsuføre. I dag lar det seg nemlig ikke gjøre å drive enkeltpersonsforetak mens man mottar trygd. Foreløpig har vi ikke så stor inntjening at det er noe problem, men hvis vi fortsetter som vi har gjort i høst, må vi etter hvert se på praktiske løsninger for å kunne drive med det vi liker.

Så planene for 2014 er mange! Og får jeg formøkningen jeg håper på til våren, og høstsmellen ikke blir alt for stygg, håper jeg faktisk å kunne jobbe bittelitt fast fra høsten av. Kanskje to halve dager i uka i en rolig butikk eller noe, det er jo ikke stort, men litt hadde vært utrolig bra å få til.


Det høres kanskje rart ut at jeg ikke kan jobbe, så mye som jeg har gjort i år, men det er noe med rammer og fleksibilitet og forventninger som gjør det veldig mye vanskeligere å være i fast jobb enn å drive for seg selv. For meg selv eller sammen med Sissel gjør jeg akkurat det jeg orker den dagen jeg orker det, og så dropper jeg resten. Jeg tar ikke bestillinger, jeg har mange planer men veldig få som MÅ gjennomføres. Utstrakt vekselbruk mellom forskjellige teknikker og prosjekter og arenaer er helt nødvendig. Den typen uforutsigbarhet vet jeg ikke om noen arbeidsgivere som tolererer. Men til høsten er jeg kanskje stabil nok til at jeg faktisk kan love å være et sted to halve dager i uka og att på til klare å gjøre det jeg skal der - uten å måtte restituere nevneverdig etterpå. Det er nemlig en forutsetning for at bedringen skal fortsette.

Gode minner fra i fjor vinter.

Og sånn sett har vel desember vært et hederlig forsøk på å brenne lyset i begge ender, samtidig som jeg har fått testet og bekreftet at jeg ikker her riktig klar for jobb enda. Så nå må det restitueres - og dietten må skerpes, nye medisiner skal prøves og jeg skal begynne hos psykomotorisk fysioterapeut igjen. I det hele tatt har jeg planlagt at januar skal være en skikkelig egomåned! Med unntak av å lage strikkemønster og forberede kurs, skal jeg nemlig bare lage ting til meg selv i januar, har jeg tenkt. Strikke gensere og jakker både for hånd og på maskin, veve skjerf og kjøkkenhåndklær, sy klær og ting til huset. Kanskje til og med flette noe jeg vil beholde selv.

Nytt garn, nye muligheter! Julegave til meg selv fra garnudsalg.dk.

Så får vi se hva det blir til, både med egoplanene og alle de andre. Jeg er tilhenger av ideen om stjerner og tretopper, og så lenge jeg i det minste treffer et stykke oppe på treleggen er jeg slett ikke skuffet over å ha bommet på stjernene. Uten planer blir jeg liggende med nesa i mosen, og det er i hvert fall ikke noe stas.

Og snart er det vår igjen!

Jeg håper vi får et spennende og utviklende 2014, alle sammen!

GODT NYTTÅR!

6 comments:

Quiltefia said...

Hei!! Bra sammendrag av 2013. Jeg liker godt å lese om det du holder på med!! Bra at du har formstigning!! Godt nyttår til deg!! Anne Kari :-)

Vibekes lille ullne said...

Dette er hyggelig lesning, det har virkelig skjedd masse positivt i 2013! Du skal se det bare blir formstigning i 2014 og ingen nedturer. Krysser fingrene for det! :)

krukka said...

2013 ble alt annet enn forventet! Noe jeg er takknemlig for, og det kan jeg takk for deg for Linda. Årets siste dag har hatt mange tanker; på godt og vondt. Takk for ar du er du, takk for at vi er få lik og ulik ;) Måtte 2014 bli akkurat det du sikter for, takk for et fantastisk år! Kos dere masse på årets siste kveld, i morgen er det blake ark og nye fargestifter....
Stor klem og masse glad i deg fra andre sia av skogen :)

Helle said...

Veldig hyggelig å høre at formen går opp og fremover. Jeg tror du vil oppleve det som utrolig godt den dagen du klarer de 2 halve dagene, med forpliktelser og alt som følger med. Selv om jeg har vært i en situasjon selv hvor bare tanken på forventninger gjorde meg syk. - så jeg forstår behovet for fleksibilitet og at det tar tid.

Når du ser deg tilbake så er det ingen tvil om at du likevel har fått utrettet MYE. Kanskje klarer dere å utvikle deres egne arbeidsplasser i løpet av 2014? En annen blogger var med i et samarbeidsprosjekt hvor de var 12 (tror jeg) kvinner som startet et utsalg sammen. De hadde alt fra smykker (egenprodusert) til garn i butikken, hvor de vekslet på å jobbe der. - Etter som jeg har forstått var det en suksess. Hvem vet, syntes i alle fall det var veldig inspirerende å lese om.

Godt nytt og kreativt år.
Klem Helle

Nina said...

For en flott oppsummering! Jeg følger fast med og synes det er så artig med alle prosjektene. Det blir nok nytt pilflettingskurs på meg også i år - vi planter pilehekk til våren og jeg var på kurs med Silja for en 5 år siden. Alt for lenge til å huske det jeg bør.
Med ønske om et riktig godt nyttår og fin form fremover!!!

veveke said...

Jeg er kjempeimponert over alt du rekker over og hvor allsidig du er.
Fant bloggen din fordi jeg er særlig opptatt av veving og jeg er stadig innom for å se hva du driver med.Pilfletting er kanskje det som imponerer mest. Det er tungt arbeid for hendene og det er ikke lett å få så godt resultat som det du får.
Jeg ønsker deg et spennende og innholdsrikt nytt år der du får leve ut de planer og drømmer du har uten for mange "smeller".
Stå på!!