5.4.13

Sysysy!

Jeg har en kurv stående med planlagte og halvferdige sømprosjekter. I måneds(åres?)vis har kurven blitt fullere og fullere, men den siste uka har jeg plutselig fått ånden over meg og avsluttet (og kassert) en hel del prosjekter. Det viser seg nemlig at å sy er avskrekkende for rastløse bein som begynner å riste og krible så fort jeg prøver å slappe av med f.eks. strikketøy. Ikke må jeg stå stort for å sy, og ikke trenger jeg krefter i hendene. Så sy er det jeg har gjort de siste dagene. 

Først ut er den forsiden av det som skal bli et lappeteppe. Denne ble påbegynt i fjor en gang, tror jeg, og er klippet og sydd fullstendig etter innfallsmetoden. Jeg lot med vilje være å planlegge da jeg sydde stripene sammen, for å slippe å gruble i timesvis på plassering - dette skal bli et pledd til meg selv, og ikke henge på veggen eller legges ut over en seng, så det er ikke så farlig hvordan fargene er fordelt. 

De gule lappene er gulere i virkeligheten. Ett av de gule stoffene er nytt
(men rest etter et annet prosjekt), resten er "ordentlige" lapper. 

Men det ble jo slett ikke verst. Nå må jeg bare bestemme meg for fyll og bakside og så faktisk sy saligheta sammen og quilte den - det blir det verste, for det har jeg aldri gjort før. 

Jeg burde nok holde meg til sånn rett-fram-søm når jeg er såpass ukonsentrert og utålmodig som jeg er om dagen, men jeg falt for fristelsen til å lage en liten veske eller brilleetui til en venninne. Stoffet har jeg vevd selv, fôret er gjenbruk fra hvem vet hvor. 


Jeg har lagt inn en bit halvstiv plast så den holder fasongen bedre. Håndverket kunne helt klart holdt høyere nivå, men sånn er'e bare. 


 Et annet prosjekt av håndvevd stoff - en enkel sofapute. Samme stoff på baksiden som fôret over.


Heeelt enkelt putetrekk - og ikke til å ta av. Begrenset hvor ofte man vasker ulltrekk, uansett.


Og enda et håndvevd prosjekt som har vansmektet i sykurven en stund. Denne skulle vært ferdig til Øya-festivalen i august, men det ble den ikke. Så da ble den liggende. Men nå lukter det vår ute, og da passer det jo fint med en bomullsveske?


Sydd av ett stykke stoff, etter denne beskrivelsen, med lomme inni.


Litt usikker på om jeg egentlig liker den, men den blir sikkert grei til badetøy i sommer.


Og da var sykurven så godt som tom (det som er igjen, krever utstrakt tenking og/eller klipping, og er uforenlig med formen for tida), så jeg har begynt på et annet prosjekt jeg har tenkt på en stund - strikkemapper. Favorittmappa er fra New York (høres stilig ut, ikke sant? Sannheten er at den er kjøpt på salg på HM, men tross alt i NY), og tanken var å kopiere den. Første forsøk ble en hel del mindre enn originalen, takket være en klippebommert. Men den er fortsatt brukbar, og jeg likte måten å sy på veldig godt.


Denne har en enkel snor tredd en og en halv gang rundt - originalen har to snorer som går en runde hver. Det er nok en smidigere løsning, men det passet best med lengden på den orange skolissa å gjøre det sånn denne gangen.


Og etter disse sømmessige utskeielsene har jeg virkelig fått vann på mølla hva angår å ønske meg overlock til jul. Jeg har lurt i flere år på om jeg burde ha en, men vært usikker på hvor mye jeg ville bruke den. Men når jeg tenker på hvor mange sømmer jeg hadde spart på f.eks. den strikkemappa... Kanskje jeg faktisk ville sydd oftere om det gikk fortere. Og lappeteknikk på overlock skal også være fint, har jeg hørt, og jeg har veldig lyst til å prøve meg på mer av det. Erfaringer og tips om hva man skal se etter, mottas med takk!

Og ellers?

Ellers har jeg takk og lov sovet litt bedre de siste par nettene. Uro og kribling er det fortsatt nok av mens jeg er våken, og nå begynner jeg å bli grundig sliten av å ikke få hvilt nok, men jeg synes det har roet seg litt i dag. Sikkert fordi jeg har bestilt time hos fastlegen - det er som å tenne en røyk når du venter på bussen. Men timen skal jeg nå ta, uansett, for det er noe galt her som ikke er riktig.

Ellevilde hjelper til med å holde snor. 

I helga samles vi en gjeng på Heimskringla for å strikke på maskin, og for å hygge oss sammen med en gjeng vevere som også skal være der. Så jeg har strikket prøvelapper i dag, og er spent på om det kanskje faktisk kan blir et vettugt plagg i løpet av helga.

Ikke noe godt bilde, dette heller, men det er så sjelden vi fanger alle fem samtidig at jeg måtte vise det fram.  Tror det er tunfisk som er samlingspunktet.

Men nå er det fotballkamp! Ha en fortreffelig helg!

5 comments:

Åse Helen Aasan said...

Godt gjort med den formen du har hatt denne uka!

Helle said...

Så gøy å sy noe av stoff du selv har vevet. Det må kalles håndarbeid!

Syr på en Janome overlock. Tror den er sånn midt på treet i forhold til pris. Dvs at vi unngikk de billigste variantene, men hadde heller ikke behov for industri-maskinkvalitet. Stikk innom Lillestrøm Sysenter, der har de både godt utvalg, god oppfølging i ettertid, og mye kompetanse om maskinene. Ps. Spør etter Kenneth.

Quiltefia said...

Hei!! Så gøy at du syr lapper!! Og jeg vil si at det er rimelig eksklusiv søm når du har vevd stoffet først!! Jeg arvet en overlock. Har ikke fått dreia på den. Bare det å tre den måtte jeg ha kurs i. Men jeg har ikke gitt opp, men må bare prøve litt mer. Jeg hadde klart meg med bare symaskin. Ha en fin syhelg!! Anne Kari :-)

AnneKa said...

Så masse fint du lager :)
Likte innamari godt lappeteppe, det blir kjempeflott. Syr lappeteknikk selv også, men skjelden "skikkelige lappetepper" Det blir oftes av nytt tøy. Men nå er det bare strikking, påbegynte gamle prosjekter og av garn på lager. Kan ligge på sofaen å stikke :) Ha en fin dag !!

Marit -Tusenfryd said...

Sånne gamle påbegynte lappeprosjekter finnes i hopetall her også. Skulle ønske ånden kom over meg også snart. Det er gøy å sy bare en kommer i gang.
Jeg har sydd en del slike "sofatepper" som jeg kaller det og ofte har jeg brukt et ferdig kjøpt billig fleecepledd til bakside - enkelt og greit til sitt bruk.
Så gøy å bruke egen vevde stoffer og skikkelig eksklusivt.Flott!