28.6.12

Park i andre etasje - The High Line

Sørvest på Manhattan ligger en park litt utenom det vanlige - i andre etasje! En gammel godstogsbru går fra 30. til 12. gate, og er bygd om til offentlig park, med landskaps- og plantedesign i verdensklasse.


Da vi begynte å planlegge New York-ferie i år, var The High Line et av de første stedene jeg satte opp på lista over steder å se. Og parken skuffet ikke! Selv en noe under middels hageinteressert husbond var mektig imponert.

Inngangen fra 23. gate - med heis. Hele parken er tilgjengelig med rullestol.

Vi gikk nedover parken fra 23. gate til 14., og selvfølgelig hadde knappen på fotoapparatet snudd seg selv, og det var for lyst i sola til å se det på skjermen, så alle bildene ble mørke og er photoshoppa tilbake til noenlunde realistisk farge.

Jernbaneskinnene er beholdt som en del av designet.

Brua ble bygd for å få livsfarlig godstogtrafikk bort fra gatene. Det røyk med så mange liv her at 10. aveny ble kalt "Death Avenue", og menn på hest, West Side Cowboys, måtte ri foran togene. I 1934 åpnet brua, og fjernet 104 livsfarlige togoverganger fra Manhattans vestside.


Etter hvert forsvant mye av godstogtrafikken, og den sørligste delen av brua ble revet i 1960. I 1980 rullet det siste toget ned High Line, og det var lenge usikkert hva som kom til å skje med konstruksjonen. I 1999 ble Friends of the High Line stiftet, og startet arbeidet med å gjøre om sporet til offentlig område. Etter ti års kamp, i 2009, ble første del av parken åpnet, og i 2011 åpnet den andre delen. Det arbeides fortsatt for å skaffe penger til den øverste delen.


Designet av parken ble utlyst som konkurranse, og vunnet av en samarbeidsgruppe bestående av James Corner Field Operations (Project Lead), Diller Scofidio + Renfro og plantedesigner Piet Oudolf. Oudolf er vel den mest kjente av disse, for plantefolk i hvert fall, med sine karakteristiske prærieinspirerte samplantinger. 


High Line Park er ikke noe unntak. Her er det mye gress og stauder som liker det tørt og solfylt, mye er omtrent like høyt, og det er plantet i klumper og "drifts". Det ser ut til at plantene trives godt sammen og balanserer hverandre godt, og beplantningen fungerer overraskende godt også på smale striper langs gangveien. 


Lenger nord er det mer skygge, og her er det mer trær og busker og skyggetålende underbeplantning. Planter og farger går igjen her og der hele veien, og fargene går i hvitt, rosa og orange - med myyyye grønt av forskjellige slag innimellom. 


Så her kommer et ras av bilder. Klikker du på et av dem, kommer de opp i større format, og du kan også bla gjennom bildene som slideshow. Enjoy!

Det er tross alt USA...


I tillegg til å være en estetisk og hagemessig flott opplevelse, er parken et kjærkomment friskt pust i kvelende Manhattan-hete. Her er det skygge, plass å sole seg, små kafeer og vann å vasse barbeint i. Parken var stappfull av folk, som overalt i Manhattan, men New Yorkerne er vant til å gå i kø. Og med litt skygge og litt bris fra Hudson var det tross alt en svært forfriskende tur. Anbefales på det varmeste!

Og ellers?

Ellers har vi vært hjemme i to og et halvt døgn, og jeg har stort sett sovet. Vel, bortsett fra i natt, da. Skikkelig jet lag, med andre ord. Men det får bare ta den tida det tar, her er det ingenting som skjer og i hvert fall ingenting som haster. 

Hvordan formen ellers har overlevd utskeielsen er jeg fortsatt usikker på, siden jeg er så sabla trøtt og svimete. Men det kjennes ikke sånn helt aller verst ut, så jeg lever fortsatt i håpet om at kortison, doble doser antihistaminer og avsindige mengder histaminnedbrytende enzymer skal ha reddet meg gjennom ukas utskeielser. 

En guttepus i hver armkrok er bra avslapping.

Kattene er i hvert fall veldig fornøyd med å ha en matmor som sover hele dagen, akkurat som dem. Ludde er bortevekk, men det hadde vi regnet med. Hun var her dagen før vi kom hjem, og har nok tatt seg en tur da finværet kom. I morgen er det meldt regn, så da dukker hun nok opp. 

Plass til to puser på fanget også. 

Og selvfølgelig er det godt å være hjemme, selv om halve hodet og en hel del av hjertet er igjen i New York. Det tok noen dager før byen tok fatt, men jeg kan aldri huske at jeg tidligere har vært i en by hvor jeg rett og slett bare kunne blitt. Så tilbake, det skal vi i hvert fall, før eller senere! I mellomtiden nyter vi stillhet, god plass, tykt dopapir, kjølige netter, ingen køer, kjente rutiner som roer hodet og et lass med selskapssyke katter. 

Og snart er det helg!

2 comments:

BodilE said...

Høres ut som om dere har hatt en fantastisk tur! Jeg har aldri vært i New York (bortsett fra en mellomlanding i 1976), men det frister veldig å ta en tur!

Vibekes lille ullne said...

High line ser så flott ut, utrolig bra at de har utnyttet toglinja til noe som er til glede for alle. Det hadde definitivt stått på min liste også sammen med garnbutikkene da. :) Finnes en bok (sikkert flere også) som vi har på jobben hos oss: http://www.amazon.com/High-Line-Inside-Story-Citys/dp/0374532990

Så bra at dere har hatt så fin og opplevelsesrik tur. Jetlag er slitsomt og det tar noen dager før det går seg til. Krysser fingrene for at formen ikke ble altfor påvirket av ferien. :)