28.7.11

Forskjellig slags fangst


Ferie betyr ofte at noe skal fanges og tas med hjem. I mitt tilfelle er det planter og garn som står høyest på ønskelista, eventuelt «skrot», og for brodern er det fisk som er viktig. Den trenger jo ikke å bli med hjem (upraktisk med fisk på flyet til Berlin), men det må definitivt fanges hvis det skal kvalifisere som ferie.

Fangst av fisk og sjølukt og bølgeskulp og en deilig ettermiddag
Så i går bar det til sjøs. Pappa, Øystein og jeg i mine foreldres lille «Ranabåten», med 9.9 hester påhengs og i gilde farger. Rastafaribåt, sier brodern.Foreldrene mine bor et godt stykke inn i landet, så vi er ikke flaska opp i båt, men i mange år hadde vi en snekke, med totakts tøff-tøff Marna-motor, blå kalesje og god plass til 12. Jeg må jo tilstå at Ranabåten ikke har helt samme sjarm, men til fisking på tomgang høres det jo nesten ut som tøff-tøff.


Så vi dura utover til den ytterste nøgne ø eller der omkring, jeg med hørselvern og caps under et teppe i et slags puterede i bunnen av båten. Med redningsvesten på nesten hele veien – bortsett fra akkurat da brodern og jeg hang på magen over akterenden og fikla løs pappas fiskesene fra propellen...

Pappa var førstemann med napp.

Her kommer'n!

Fram med hoven!

Og der svømmer den sin vei...

Deretter fikk Øystein noe på kroken – som viste seg å være både fisk og senen fra pappas harpe. Men denne ble med hjem, og en til også.Jeg spiser ikke mat som har svømt, og er følgelig ikke så opptatt av å fange den. Så jeg hadde strikketøy og koste meg med pollenfri i sola.


Garnfangst!
Om jeg ikke er opptatt av fisk, er jeg jo desto mer opptatt av garn, og på tirsdag var vi innom Karmin i Kristiansand.


Målet var dropsgarn på salg, men det ble det lite av, for det var så mye annet fint der... Stor butikk, godt utvalg av blant annet dropsgarn, Du store alpakka, Dale, Gjestal og en del annet mer spesielt. De hadde også broderier og strikkemaskiner og knapper og mye annet rart.


Jeg svirra rundt lenger enn hva godt var, og plukket ned i og plukket ut av kurven, men til slutt landet jeg på dette:

Fine Wool fra Schachenmayr, samme løpelengde som
Rheuma Thermal Wolle, skal bli en sånn tynn, deilig, genser til.

Omtrent 1100 meter Duo Merino fra Design. Club. Dk. i
deilig mørkebrunt, skal bli tynn jakke.

Luksussokkegarn fra Gepard, gromt!
Deilig lin/viskose/bomullsblanding fra Permin,
allerede i ferd med å bli en sommertopp.

Staudefangst
Pappa og jeg har til felles at vi blant annet er "litt" interessert i hage, og på lørdag var vi en liten runde på Plantasjen og på Oasen etter stauder og potter. Det var jo strengt tatt pappa som skulle handle, men siden han og mamma kommer for å hente piano til uka, kunne jeg jo handle litt, jeg også.

Rødbladet fagerfredløs, Lysimachia punctata 'Firecracker' har jeg lett etter lenge:


Kjøpt på impuls, viser seg å være en ganske herdig orkide, Bletilla striata, som trives langs vann. Usikker på om jeg tør å overvintre den ute, men den skal spre seg godt, så jeg kan sikkert dele av og prøve med en bit senere.


Rødbladet peppermynte med nydelig lukt, sikkert glimrende til te.


Og bronsekryp - har glemt det botaniske navnet. Denne har jeg også lett etter, er den ikke fin med stikkeballene på?


Og ellers?
Ellers har jeg lært at fremmede kjøpesentere er enda mer slitsomme enn kjente kjøpesentere, men jeg har funnet pensko (håper jeg, med såler i) og selskapsveske. Dessuten har jeg lært at elgsteik ikke er lavhistaminmat. I hvert fall ikke den elgen jeg spiste, det kan vel variere litt med hvordan og hvor lenge den er oppbevart før frysing.

I går kveld flyttet jeg ned i det jeg og søsknene mine kaller bestefars hus, som alle andre kaller Odds hus, siden det var min grandonkel Odd som bygde det. Men det har vært bestefars hobbyprosjekt så lenge jeg kan huske, og etter at han ble borte, har det vært sommerhus for tantene mine og ekstra overnattingsplass for oss. Det er bare noen hundre meter nedi veien for hovedhuset, men bakkene er bratte, så jeg må ha skyss.Her bor jeg midt i skogen, med villbringebær og blåbær utenfor vinduene. I dag har jeg plukket til frokostgrøten i morgen.


Huset er som slitne sommerhus flest, med mye rart og mange skatter og mer og mindre kjente forfedre på veggene.


Stor søskenflokk - bestefar (farfar) er nummer tre fra venstre bakerst,
en av gutta med mer ører enn de strengt tatt trengte.
De har heldigvis ikke dukket opp i senere generasjoner.

Bestemor (farmor) ytterst til venstre på første rad.
Oldefar har verdens lengste, smaleste nese, og spilte trompet i  forsvarets stabsmusikkorps.
Lurer på om det ikke er herfra jeg har fått knekken på nesen fra...

Formen er skrekkelig opp og ned, men noe annet er vel ikke å vente. Huset hos mamma og pappa begynner å fylles med gjester, og det betyr mye lyd og mye prating – ikke så lett å melde seg ut. Men her nede er det stille, så jeg får noen rolige timer om morgenen og kvelden.

Så nå skal jeg hvile litt igjen før jeg blir hentet, for i dag får vi nøkler til festlokalet og skal starte innspurten for alvor. For min del betyr det å lage blomsteroppsatser. Og det er jo gøy! Spesielt når man har masse fine kjøpeblomster å boltre seg i. Rapport kommer kanskje i morgen?

- Stå stille? Hvorfor det?

Ha en fin ukeslutt, alle sammen, nå er det straks helg!

Og Maria: I dag har jeg begynt på Kestine, spent på hvordan de virker! Og om jeg tåler dem... Her er det gress på alle kanter, og det blomstrer dessverre fremdeles...

4 comments:

marit´s,,, said...

Oy for en fangst av både ditt og datt , ha en fin helg du også,Marit

Sisselshverdag said...

Høres ut som om du har det fint på Sørlandet :D
Jeg spiser ikke fisk jeg har sett øya på så det er kun fiskekaker og fiskepudding som jeg spiser:D
Herlig garn fangst, ser deg nesten for meg der du går :D :D

Ha en trivelig kveld :D
Skal til Randi og se Ernst på svensk TV4 i kveld :D

Helle said...

Høres ut som om du har mer en din ande av allergier m.m. Håper du får noen fine dager på sørlandet med familien og bryllup. - Garnkjøp er da en positiv syssel i tilfellet du trenger å komme deg ut litt? Spennende fangst du hadde fått.

BodilE said...

Det var mye fin fangst, både av fisk og garn! Ellers ser det ut som at du tilbringer tiden i et ordentlig sommerparadis!