14.4.11

En bok om ytterligheter

Ytterkanter er ofte det mest interessante her i livet - midt i er det liksom ikke stort som skjer. Og det samme gjelder vel for oppstart og avslutning, det er der spenningen ligger .

Sånn er det ofte med strikketøy også, og jeg er på evig leting etter gode kanter. Kanter som ikke krøller, eller ikke strammer, eller er elastiske eller ikke elastiske, som er til pynt eller som ikke synes i det hele tatt. Noe som kan gi et prosjekt den der siste lille "tøtsjen".

Derfor ble et av oppslagsverkene i den store strikkbokinnkjøpsrunden Nicky Epsteins Knitting on the Edge


Dette er en ryddig og oversiktlig bok, delt i kapitler etter teknikk, bl.a. er det kapitler om ribbekanter, picotkanter, rysjer, frynser og blonder. Hver kant er presentert med bilde og beskrivelse og en pil som angir om den strikkes ovenfra, nedenfra eller sideveis.

Bildene viser heldigvis hele strikkeprøven (i hvert fall tre sider), og som regel en bit glattstrikk over mønsteret. Ikke alle bøker er like flinke til dette, men det er definitvt en fordel å se alle kantene - og om de blir rette, buede (altså om kanten er stram eller vid) eller bølgete.


For hvert kapittel er det også mønster på et plagg der en av kantene fra kapitlet er brukt. De fleste er enkle gensere med blondekanter nederst, men det er også en veske med rysjer og et skjerf med strikkede frynser. Mønstrene viser på en god måte hvor effektivt en forseggjort kant kan å piffe opp et enkelt mønster.

Fine bladene!

Og det er mye fint her! Som vanlig ønsker jeg meg diagrammer, men det har jeg blitt ganske god på å lage selv etterhvert. Synes bl.a. det er mye lettere å gjøre om frem-og-tilbake-mønstre til rundstrikkede med utgangspunkt i et diagram.

Liker vel flettene bedre enn frynsene, men...

Men jeg liker Knitting on the Edge! Nicky Epstein har også lagd to oppfølgere, Knitting Over the Edge og Knitting Beyond the Edge, men de er jeg ikke sikker på om jeg føler at jeg trenger... Og i hvert fall ikke den stabelen med bøker hun har skrevet om strikket pynt og dekorasjoner på strikkeplagg.

Jeg savner fortsatt en bok med skikkelig oversikt over mulige oppleggs- og avfellingsmetoder, det er det nemlig ikke i denne. Jeg har Knitter's Book of Finishing Techniques, og der er det en god del, men det mangler fortsatt noen, mistenker jeg.Og ellers?
22 Leaves Shawlette er ferdig, men jeg har ikke noe sted å blokke det akkurat nå - biblioteket er det eneste rommet der jeg kan lukke døra for kattene, og der er det FULLT. Så jeg strikker genser og vanter og sokker jakke og en hemmelighet så lenge. Og venter på garn i posten fra USA, England og Sverige - kursen er god og det er tid for salg....

Veldig ublokket sjal.

Og bjørka er nede! Uten uhell, og praktisk talt uten skade på blomsterbedene. Flinke mannen! De nederste to meterne skal få stå som hengekøyefeste og puseutsiktstårn så lenge de ikke råtner.

Mann i bjørk.

Dessuten er det vår! de frøsådde staudene fra i fjor måtte jeg bare dekke over og la stå i potter over vinteren, men de ser ut til å ha klart seg overraskende bra. Her er masse geum, akeleier og geranium fortsatt!

De lever!

Lillestrøm og c-vitaminbehandling i går gikk bedre enn de siste to gangene, men fortsatt er det uhorvelig slitsomt. Dette bør betterdø virke! Ellers bruker jeg heller tusen spenn og flere dager med møkkaform på en real bytur! Men nå er det tre uker til neste gang, og påskeferie og forhåpentligvis godform i vente.

Pene Ludde er med ut og feller bjørk og rydder i hagen.

Senere i dag skal jeg til en venninne og se på en arbeidsbenk/sjenk/seksjon-ting. Den kommer fra et nedlagt apotek, og er tre og en halv meter lang.... Nå er den delt i to (med motorsag), så det skal være mulig å få den inn døra her hvis jeg klarer å vri hodet mitt rundt hvordan jeg skal få plass til den. 80 cm høyt er veldig passe arbeidshøyde, og femti cm dypt er ikke så avskrekkende. Så hvis den ser ok ut, får den nok bli med hjem - jeg må bare bli kvitt pianoet!

Nei, nå blir det en hvil før lunsj. God torsdag!

3 comments:

Ulla-Bella said...

Du er virkelig en racer på å finne gode bøker. Nå fikk jeg en til på ønskelista her, for den ser jo bare herlig ut:)

Vibekes lille grønne said...

Enig med Ulla-Bella, du har virkelig kjøpt mange supre bøker i det siste!

Gleder meg til å se blokket sjal. Litt lumpent å si at du har kjøpt garn på salg uten å opplyse om hvor, eller kanskje egentlig litt snilt? ;) Har klart å bestille en del garn som ikke er på salg jeg da.

Apotekersjenken hørtes unektelig interessant ut med så mange skuffer! Et funn antagelig! :)

Irene said...

den boka der tror jeg at jeg "må" ha ! Takk for tipset!