17.11.10

Om garn som lukter sau

I går kveld gjorde jeg ferdig et sjal i forgarn fra Evilla, kjøpt hos Maud's Garn for en god stund siden. Forgarn er altså garn som ikke er spunnet enda, og dermed heller ikke vasket.

Jeg skulle ta fine bilder med jakke som matchet og greier,
men det orket jeg ikke,
så dere får pillrøtent verandarekkverk i stedet.
Det betyr at det er feit, fin ull å strikke med, det er på en måte litt seigt å dra av pinnene, men jeg strikker løst og likte følelsen. Dessuten blir man så myk og fin på fingrene av sånn lanolin, da gitt!

Garnet luktet for så vidt litt mer enn vanlig, men ikke plagsomt mye. Jeg burde jo ha lukta lunta, eller rettere sagt sauen, siden kattene ble lett ekstatiske og prøvde å spise strikketøyet så fort de fikk sjansen...

Jeg ville ikke at sjalet skulle toves, men ville beholde det fluffy og lett og mykt, så jeg vasket det for hånd. Med Grumma ullvaskemiddel, skylte maaaange ganger fordi det blødde en del farge, ga til slutt opp og hentet eddik. Organisk hvitvinseddik, faktisk, fint skal det være (ev. dårlig utvalg av husholdningseddik i skapet). Og skylte igjen og igjen. Så sluttet det i hvert fall å farge.

Heiv sjalet i en vaskepose og kjørte på skånesentrifugering i maskinen - funket finfint.

Tok det med inn på rommet ved siden av for å henge det opp, og kjente at dette luktet faktisk ikke godt.

Det luktet SAU. SKITTEN SAU.

Nå er det jo ikke noen bombe at det er sau det lukter, ville jo vært noe mer alarmerende om det luktet f.eks. våt bikkje, men like fullt: Det luktet veldig. Veldig mye sau. Stramt og j****ig. Verre enn får i kål og pinnekjøtt til sammen.

Så det var ingen vei utenom: Tilbake i maskinen med det. Pent brettet sammen i vaskepose, og med mere vaskemiddel denne gangen. 40 grader ullvask, vær så god, det fikk bære eller briste. Jeg kan jo ikke gå rundt å lukte fjøs, om jeg aldri så mye bor på landet.

Det virket. I hvert fall tovet ikke skjerfet, og det lukter i hovedsak vaskemiddel. En liten whiff av sau er det nok bak der, men jeg håper den ikke blir mer nærgående enn den er nå.

Fluffy! Maaaasse luft inni her -
dette er stilig helsetrøye for skuldre og hals!
Og sjalet er stort og varmt og fluffy og deilig, og passer glimrende til min urkjedelige beige dunjakke. Dessuten kommer det til å passe perfekt til den brune drømmeullkåpa jeg helt sikkert skal sy i vinter også. Eller eventuelt finne på salg over nyttår. (Jeg har lett etter den i snart ti år. Og har planlagt å sy den de siste fem.)

Meir å hente på Ravelry

Dagens hjelper

Hjelper til med å "skylle" tallerken.
Men nå skal jeg ligge ganske stille resten av dagen - de siste tre dagene har vært fulle av diettforberedelser, for nå smeller det. Lavhistamindiett uten gluten, laktose, fruktose og sukker. Hurra! Og ja, uten krydder... Fikk heldigvis beholde salt og laktosefri melk under tvil. Men det ryker neste gang, hvis jeg ikke blir bedre på de første fire ukene.

Planlegger storproduksjon av frosne lunsj- og middagsretter de neste dagene, ellers får jeg ikke gjort annet enn å lage mat de neste fire ukene. To varme måltider om dagen? Og ikke noe ferdigmat? Kan ikke en gang bruke ferdig glutenfri melmix, de er det fullt av sukker i. Jadda.

Men det skal blir spennende å se om det virker - jeg har hatt god effekt av min selvkonstruerte lavhistamindiett så langt, så det bør jo bare bli bedre.

Takk for alle hyggelige kommentarer og gode ønsker! Beklager at jeg ikke er flinkere til å kommentere på bloggene deres - jeg prøver!

2 comments:

Vibekes lille grønne said...

Bra du fikk bukt med sauelukta og sjalet ser supert ut! Holder på med noe eco-ull som også lukter ganske godt av sau.

Tøff diett du blir satt på. Hvis du allerede merker bedring er det jo kjempebra! Diett uten sukker, gjær og gluten virket ikke på meg, (og ikke noe annet heller foreløpig :()så nå skal jeg holde meg unna sukker først og fremst.

Veldig lurt å lage opp mat. Det klarte aldri jeg og det ble mye styr daglig synes jeg. Kan anbefale sanabona.no der er deg mange spennende oppskrifter. Jeg har også kjøpt dehydrator derfra.

Ulla-Bella said...

Synd at det garnet lukter så stramt, for det er så fine farger å velge mellom. Jeg vil tro det går greit hvis du henger det til lufting litt også.
Så spennende det blir å høre hvordan den dietten virker:)