15.6.12

Kan gamle strikkere lære nye triks?

Nå skal jeg ikke påstå at jeg er gammel. Riktignok er jeg vel ikke ung lenger, heller - jeg er vel bare voksen, egentlig. Men jeg har strikket i over 30 år, så der er jeg gammel i gamet, i hvert fall. Og jeg prøver stadig å lære nye triks.Jeg har visst en god stund at det finnes flere måter å strikke på. Først og fremst er det forskjellen på engelsk/ amerikansk og europeisk - continental og english - der forskjellen går på om man holder garnet i høyre eller venstre hånd. De fleste er vel etter hvert enige om at continental (altså sånn som de fleste av oss her til lands strikker) er enklere å lære og jamnt over går fortere.

Men det finnes en avart av høyrehåndsstrikking som går rasende fort - lever knitting eller Irish cottage knitting. Det er sånn som The Yarn Harlot strikker:


Jeg har prøvd.

Jeg får det ikke til.

Mulig jeg hadde fått det til om jeg hadde gjort som hun sier, og strikket bare på denne måten i en måned, men all den veivinga med hånda gjorde meg helt svimmel.

Men for et par dager siden kom jeg over en variant jeg aldri hadde hørt om før: Combined (eller combination) knitting. Og det viser seg altså at det finnes enda flere måter å strikke på - vestlig og østlig og kombinert.

Her på berget er vi vant til at maskene sitter på pinnen med "høyrefoten" først. I land lenger øst og sør er det, så vidt jeg forstår, vanlig at det er motsatt, altså at maskene er det vi vil kalle vridd.

Med kombinert, kontinental strikking er de begge deler.

Forvirret?

Greia er, som alltid, å slippe unna vrangmaskene på en enklere måte. Og gjerne på en måte som gjør dem strammere og mindre slitsomme å strikke. Så da strikker man vrangmaskene "bakvendt", og får alle maskene vridd på pinnen.

Vrangmasker som i østen. Tror jeg. 

Dermed må du strikke rettmaskene vridd etterpå for å rette opp.

Rettmaskene strikkes vridd, så de blir rette. Hm.

Her er en video der det er ganske greit å se.


Og dette var lettere å lære. Jeg har ikke strikket mye de siste dagene, men er allerede tilbøyelig til å vri vrangmaskene fremfor å strikke dem som "normalt". Og de blir mye strammere. Fort kommer det også til å gå, når jeg får skikkelig tak på det hele. Og det kjennes mindre slitsomt ut for håndledd og skuldre, selv om det er litt krampaktig i hendene foreløpig.

Det har da blitt jevnere etter hvert? De første fire-fem radene er strikket normalt, deretter har jeg begynt å eksperimentere.
Og for ordens skyld: Dette skal være løst. Tynt garn og tykke pinner for pent fall.

Ulempene er at jeg foreløpig strikker rettsiden løsere enn vranga. Motsatt problem av før, altså. Men det ser ut til å rette seg med trening. En annen utfordring blir å strikke uten å se på - det kjennes vanskeligere ut å treffe riktig med pinnen, men det er mulig det også retter seg når fingrene blir vant til det. Dessuten er selvfølgelig alt av mønstre tilpasset vestlige strikkemetoder, så det må litt tenking til når det kommer til sjalsmønstre, for eksempel. Men jeg leser helst diagrammer, og da spiller det ikke noen stor rolle.

Så nå skal jeg i hvert fall strikke dette enkle diagonalskjerfet med kombinert, kontinental strikketeknikk, så får vi se om det blir mer av det! Tenker i så fall å bruke teknikken til sjal og jakker i glattstrikk, det er der jeg sliter mest med lange vrangmaskerader. Uansett er det jo moro å lære noe nytt!

Og ellers?

Pakker jeg. Og lurer på hvorfor jeg ikke er mer stressa enn jeg er. Kommer nok i morgen, tenker jeg, men jeg kan ikke skjønne annet enn at jeg har god kontroll. Noe må jo alltid vente til rett før man drar, men resten er på det nærmeste klart, tror jeg.

Kjekt med ekstra tastatur når fanget er fullt av kosemons.
Det verste blir nok så mange dager uten katt på fanget. Kattene klarer seg nok greit, de får besøk av mye hyggelige mennesker som gjerne vil klappe litt, det er verre med matmor som er vant til å ha dem rundt seg hele dagen.

Ludde trives best ute om sommeren, og har begynt å ta sine sedvanlige sommerferieturer.
Lurer på om hun har en sommerfamilie hun besøker når hun er borte?
Hun kommer som regel hjem når det begynner å regne, så kanskje hun bare bor i skogen.

Så da blir det nok litt ekstra kos i dag og i morgen, mens jeg strikker litt til på skjerfet i kombinert, kontinental teknikk. For det er ganske moro!

Ha en fin helg, alle sammen!

6 comments:

Fiberdilla said...

Guri malla! Den første videoen ble jeg helt "hugærn" av, og skjønte ikke det plukk, men nå er vel gamle damer vonde å vende, ihvertfall med strikkepinner i hendene. Kombinert kontinental så mer lovende ut, den er kanskje verdt et seriøst forsøk. Vanligvis gjør jeg nesten hva som helst for å slippe lange runder med vrangmasker.

Helle said...

vet at det er mange ulike måter å strikke på. I Italia har de gjerne en pinne under den venstre armen, som de holder helt i ro. Forsøkte det, men fikk aldri helt teken.

God tur. Fortsatt ikke det minste misunnelig på at du skal til NY....

Monstermønster said...

Joda, jeg tror gamle strikkere kan lære seg mye triks, selv om gammel dame er vond å vende. Iallefall jeg :)

Før var jeg litt mer systematisk og hadde en liste over ting jeg hadde lyst til å lære meg, nå er det ikke like uttalt, men tanken er å utfordre seg litt. Så magic loop er overvunnet, tå-opp-sokker lært, ulike oppleggingsmåter osv. Men å endre strikkemåte på rett og vrang sitter litt lenger inne, det er noe med at det funker godt for hendene mine og skuldrene mine på denne måten.

Barnebokleseren said...

Fasinerende! Men tror jeg holder meg til det jeg lærte av min mor ;-)

Sassas mamma said...

Hmm, det så da slettes ikke så ugreit ut med den kombinerte metoden, så den fikk jeg lyst til å prøve. Kanskje det blir redningen for vrangmaskeflettejakka jeg holder på med til 2-åringen? Takk for tips! :)

Quiltefia said...

Hei!! Jeg tror jeg holder meg til "gamlemåten" Det var fasinerende å se hvor fort hun strikket! Jeg klikket meg litt videre og fant bloggen hennes og litt videre. De ser ut som en gjeng gamle hippier eller en eller annen sekt. Snedig!! God tur til deg!! Gled deg!! AnneK:-)