23.11.10

Fine, gamle strikkemaskinen!

Endelig er den i hus! Min vintage Norsy finstrikkemaskin. Jeg vet ikke akkurat hvor gammel den er, men cirka like gammel som meg selv, tenker jeg - født sånn midt på søttitallet. Holder på å rigge opp
Maskinen har hullkort og mønsterapparat, og jeg lurer på om det faktisk skulle vært med et ribbeapparat også - får høre med damen om hun tror det ligger på loftet hennes, eller om hun har fått de andre ribbedelene et annet steds fra.

Disse maskinene er nærmest udødelige, og er blant de få som fortsatt er i produksjon omtrent uendrede hva reservedeler angår. Så alle slitedeler kan byttes, og det er stort sett ikke noe problem å få tak i dem.

Garn med på kjøpet!
At på til fikk jeg med et par kasser med tynt ullgarn på spoler. Og noe tynt bomullsgarn, som det faktisk ser ut til at den klarer å strikke. Glimrende!
Jeg har ikke lagd stort på den enda, men testet litt med forskjellige garntyper. Konstaterer fornøyd at jeg kan strikke sytrådtynt kamelgarn på den. *Glise* - nå skal det vel bli trøyer til frysen dame!

Til venstre silke/kamel,  Austerman step i midten øverst,
 tynt ullgarn på spole nederst i midten,
til høyre tynt ullgarn Mora, 950 m/100 g.
Pinnsvin Design er blant dem som har masse supertynt garn i både ull, silke og alpakka - og en del annet rart (jeg mener: Bevergarn?!?). Kamel/silkegarnet på bildet har absurde 1600 meter pr 100 g.

Strikkprøvene har jeg pliktskyldigst latt ligge over natten og deretter dampet. Prøvene har jeg festet til lapper med info om garntype, spenning, maskestørrelse og strikkfasthet.

For øyeblikket henger de i s-kroker, en til finstrikkeren og en til grovstrikkeren. Og det ser jo faktisk så fristende ut at jeg kanskje kan klare å fortsette i samme gode stilen!

*Drømme om kroker under hyllene og lassevis med prøver i forskjellige garntykkelser og mønstre*... Må bare ommøblere ferdig først, så jeg kan få opp hyllene.


Det ser ut til at babyull/sokkegarn er omtrent maks tykkelse for finstikkeren og minimum tykkelse for grovstrikkeren. Ganske interessant å se hvor forskjellig tekstilene blir på de to maskinene:

Finstrikker til venstre, grovstrikker til høyre.

Søteste bruksanvisningen,
med hilsen fra "Deres Royal
Knitmaster Strikkevenninde"
Så nå gjelder det bare å få unna julegaver og takkekort og alt annet som ligger og venter, så jeg kan sette i gang for alvor! Men litt må jeg jo teste innimellom, f.eks. et par sokkeoppskrifter jeg har funnet. Og siden jeg har obskøne mengder stripete sokkegarn, har jeg ikke så innmari dårlig samvittighet for å prioritere dem...

Dagens hjelper

Vet å gjøre det klart hva hun vil. Noe å lære der også, kanskje.
Ellers er det ikke så mye nytt å melde - dietten humper videre, jeg er fortsatt ikke overbevist om at dette er riktig retning, men skal nå gjøre et helhjertet forsøk. Jeg liker i det minste egentlig å lage mat, selv om det unektelig er mer fristende å bruke stå-kvoten min på strikkemaskin enn matlaging.

I morgen er det strikkekafe, og torsdag får det bli B12-sprøyte og handletur. Og innimellom er det strikking som gjelder! Og takkekort fra bryllupet i august. *Gremmes*. Og så har jeg tenkt å veve et skjerf på barneveven.

Ha en fin uke videre, og takke tus for alle hyggelige kommentarer og gode tips! Lue med sauelukt henger nå til lufting...

5 comments:

Vibekes lille grønne said...

Nå ble jeg litt misunnelig på muligheten for tynne ulltrøyer og denslags merker jeg. :) Det så veldig jevnt og pent ut med finstrikkeren.

Det blir strikkekafé på meg i dag også. I morgen har jeg omsider fått audiens og legetime på ME-senteret på Ullevål!

Fortsatt lykke til med dietten!

Solrun said...

Hva takkekort angår kan du trøste deg med at av de 3 andre bryllupene jeg var i i sommer, er det bare ett jeg har fått takkekort fra, og alle var tidligere enn deres...

StickLena =KnitLena said...

Verkar som att du är på väg att starta stickfabrik! Två olika stickmaskiner...
Bra att den gamla får vara med. Förr var det bättre kvalitet på allt. Inga plastdetaljer som åldras och spricker...
Till lykke!

Ulla-Bella said...

Det ser lovende ut med din strikkemaskin. Blir artig å se hva du tryller frem etterhvert på den:)

Ullfori said...

Åååååå, strikkemaskin !!! - en dag... så kommer den en i hus her også.
Kos deg med prøvelapper og adventstid :)